Σε άλλες εποχές, μεγαλύτερης σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο διεθνές περιβάλλον, η αγορά θα περίμενε με αδημονία την αποψινή αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch. Όπως εξελίσσεται, όμως, αυτή η ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση, οι οίκοι είναι «κουμπωμένοι» και έχουν περισσότερο τον νου τους σε υποβαθμίσεις που πρέπει να γίνουν, παρά σε αναβαθμίσεις, με τη λογική του “better safe than sorry”. Έτσι, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από την Fitch, παρότι αξιολογεί ήδη το ελληνικό χρέος με BB και θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε απόψε να ανεβάσει τη βαθμολογία κατά ένα κλιμάκιο και να έλθει η Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι αυτό τον καιρό, εκτός όλων των άλλων παραγόντων αβεβαιότητας, οι οίκοι προσεγγίζουν πολύ επιφυλακτικά και τον ελληνικό πολιτικό κίνδυνο, όπως φάνηκε καθαρά από την τελευταία ανάλυση της Moody’s. Παρ’ ότι δεν φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έλθουν τα πάνω κάτω το 2023, ωστόσο η προοπτική διπλών εκλογών μέχρι να φτάσουμε σε μια σταθερή κυβέρνηση δεν είναι ό,τι πιο καθησυχαστικό υπάρχει.
-- Για να δούμε, όμως, το ποτήρι μισογεμάτο, υπάρχουν άλλοι σε πραγματικά δύσκολη θέση: στη Βρετανία των «παλαβών» οικονομικών πειραμάτων από τους Τόρις, S&P και Fitch έσπευσαν να υποβαθμίσουν την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ στην Ιταλία της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας με τη νέα, δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι, οι οίκοι βρίσκονται με το… δάκτυλο στη σκανδάλη για υποβαθμίσεις, την ώρα που η χώρα απέχει ελάχιστα από την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας. Και μη χειρότερα να λέμε, λοιπόν.
-- Σε συζητήσεις βρίσκεται ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τους βασικούς μετόχους της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας τροφίμων Eurocatering, γνωστής από τις τυποποιημένες σαλάτες ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε ενδιαφερθεί και παλαιότερα για την εταιρεία αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν προχωρήσει. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον είναι έντονο, αλλά όπως μαθαίνει η στήλη όχι μόνο δεν υπάρχει κλεισμένη συμφωνία, αλλά και κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν στοιχηματίζει για την έκβασή της. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2000 και διαθέτει μονάδες στις Αχαρνές και τη Λιβαδειά αλλά και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών, έχουν αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή τα funds ΕΟS και Elikonos.
-- Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Ιβάν Σαββίδη που έχει καταφύγει, θέλοντας και μη, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ στραβά για τον επιχειρηματία. Ήλπιζε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος θα είχε μικρή διάρκεια, κάτι που δεν έγινε, καθιστώντας τον εξοβελισμό του από την εγχώρια οικονομική ζωή αναπόδραστη. Αυτή τη στιγμή, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας προερχόμενος από τη Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα να φέρει λεφτά στη χώρα για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του. Από την άλλη, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να πουλήσει επιχειρήσεις του.
-- Το τελευταίο fund που έστησε και συμβούλευε η Global Finance, το South Eastern European Fund (SEEF) έκλεισε τον κύκλο του, με την πώληση της Icap. To SEEF συστάθηκε το 2006 και συγκέντρωσε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις του στη ΝΑ Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα έγιναν τις χρονιές 2006, 2007, 2008, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα, προϊόντος του χρόνου, τόσο οι εργασίες των εταιρειών στις οποίες είχαν επενδυθεί κεφάλαια όσο και οι αποτιμήσεις τους να δεχθούν ισχυρό πλήγμα και το fund να μην έχει εμφανίσει το επιτυχημένο track record άλλων επενδυτικών κεφαλαίων της Global Finance. Πετυχημένες αποεπενδύσεις το fund έχει κάνει στην Eurodrip, στην Ανδρομέδα, στην εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Green Group στη Ρουμανία, ενώ με ζημιές αποχώρησε από την Τουρκία και τη «Χρυσή Ευκαιρία» Μετά την πώληση της Ευρωκλινικής, είχε μείνει με την Icap αλλά η πώλησή της σηματοδότησε και το οικονομικό κλείσιμο του fund.
-- Έτσι, κλείνει και ο κύκλος της Global Finance, της πρώτης εταιρείας που τη δεκαετία του 1990 εισήγαγε το θεσμό του venture capital στην Ελλάδα. Μέσα από τις χρηματοδοτήσεις της ανεδείχθησαν δεκάδες μικρές εταιρείες που στην πορεία έγιναν τεράστιοι, εύρωστοι όμιλοι. Mεταξύ αυτών η Chipita, ο Γερμανός, τα Jumbo, η Nova, ο Γρηγόρης Μικρογεύματα, οι Μύλοι Λούλη, η Goody΄s κ.α. Το αισθητήριο του ιδρυτή της Global Finance, του Αγγελου Πλακόπητα ήταν σχεδόν αλάνθαστο και τα funds που δημιουργούσε πρόσφεραν υψηλές αποδόσεις σε όσους συμμετείχαν. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, το παράδειγμα της Global Finance το ακολούθησαν και άλλοι Έλληνες fund managers και πρώην τραπεζίτες, στήνοντας τα δικά τους venture capitals τα οποία χρηματοδοτούν εταιρείες με όραμα και προοπτική και συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
-- Χαμόγελα στον ΑΔΜΗΕ έφερε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αριάδνη, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη. Ειδικότερα, ενδιαφέρον για την αγορά του 20% της Αριάδνη Interconnection, εκδήλωσαν η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund - Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η StateGrid International Development Belgium. Πρόκειται για πολύ δυνατά ονόματα και αυτό που έχει τη σημασία του είναι ότι μιλάμε για παθητική επένδυση, ουσιαστικά για μια επένδυση χαρτοφυλακίου.
-- Πολλές γκρίνιες έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο η επαναφορά του χαρτοσήμου για τα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων. Όπως σημειώνουν, η επιστροφή του χαρτοσήμου, που διαμορφώνεται στο 2,4%, αποτελεί μια καθαρά φοροεισπρακτική κίνηση. Μια φοροεισπρακτική κίνηση, μάλιστα, σε εντελώς ακατάλληλη χρονική στιγμή, την ώρα δηλαδή όπου οι αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια φέρνουν τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με αυξανόμενα κόστη χρηματοδότησης.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.