Την πικρή αλήθεια για τη χώρα μας ότι «την τελευταία μιάμιση δεκαετία, οι κρίσεις τείνουν να υποκαταστήσουν την κανονικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι στο διάστημα 2010 – 2015 η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση, που λίγο έλειψε να μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης, ακολούθησε μια τριετία με το όπλο «παρά πόδα», που σπαταλήσαμε με ατελείωτες διαπραγματεύσεις και αξιολογήσεις (που δεν τελείωναν ποτέ) και με το που πήγαμε να πάρουμε κεφάλι, μετά τις εκλογές του 2019 και την αλλαγή κυβέρνησης, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και άλλη μια διετία ειδικών συνθηκών και πίεσης. Και οι περιπέτειες δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς το 2022 με το που άρχισαν να υποχωρούν τα κρούσματα του κορονοϊού και οι οικονομίες να επιστρέφουν σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης ήρθε η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το φάσμα του πληθωρισμού που ανέτρεψαν τα πάντα.
-- Το δράμα για τη χώρα μας είναι ότι στο διάστημα 2010 – 2018, όταν οι διεθνείς οικονομίες αναπτύσσονταν με ταχύτητα και στα χρηματιστήρια γινόταν πάρτι, εδώ η οικονομία κατέρρεε με την αντιμνημονιακή υστερία, τις ατελείωτες αυταπάτες και άλλες φαντασιώσεις. Κατόπιν, μετά από μια οκταετία ταλαιπωρίας, με το που μπήκαν τα πράγματα στην Ελλάδα σε μια σειρά, έχουμε δύο στη σειρά μεγάλες κρίσεις, μια υγειονομική και μια οικονομική, που αναπόδραστα μας επηρεάζουν.
-- Παρόλα αυτά, η εγχώρια οικονομία συγκριτικά παραμένει σε πλεονεκτική θέση. Όπως είπε ο κ. Ζανιάς: «Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως μέσα σ’ αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, η χώρα μας βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε πιο ευνοϊκή συγκριτικά θέση. Παράγοντες που συνηγορούν σε μια τέτοια διαφοροποίηση είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, η αξιοποίηση μιας σειράς ευκαιριών που δημιούργησε η μακρόχρονη κρίση, η σταδιακή απόδοση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν κυρίως τα χρόνια των οικονομικών προγραμμάτων, τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κεφάλαια περί τα 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
-- Η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας, θα προσθέσουμε, στηρίζεται σε έναν ακόμα παράγοντα: την πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας στην Ευρώπη -δείτε τι γίνεται στην Ιταλία- κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στη δύσκολη αυτή συγκυρία που η χώρα μας έχει μια ισχυρή κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό πλήρως συντονισμένο με τα διεθνή ρεύματα.
-- Το αν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σταθερότητα και μετά τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν σε περίπου ένα χρόνο, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Φανταστείτε: με το που αρχίζει να ολοκληρώνεται ο κύκλος της κρίσης στη διεθνή οικονομία την επόμενη άνοιξη - καλοκαίρι (ας ελπίσουμε να ολοκληρωθεί νωρίτερα βέβαια...), στις εγχώριες εκλογές να ψηφίσουμε τύπους «το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος» και να εισέλθουμε σε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας...
-- Κάτι από το «whatever it takes» του Μάριο Nτράγκι είχε η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών, με πρώτη βεβαίως την Ιταλία. Η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει όσα ομόλογα κρίνει ότι χρειάζεται για να κατεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων μιας οικονομίας που έχουν ανέβει αδικαιολόγητα και θα μπορεί να το κάνει όποτε αποφασίσει το συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο. Εν ολίγοις, όσοι επιτεθούν στην Ιταλία ή την Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε ένα μπαζούκας.
-- Έχει ενδιαφέρον όμως το παρασκήνιο της απόφασης, καθώς ο «σκληρός» διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ υπερψήφισε την απόφαση για το νέο εργαλείο στήριξης, που εγκρίθηκε ομόφωνα, παρότι το τελευταίο διάστημα είχε αντιταχθεί σε αυτή τη μορφή στήριξης των χωρών του Νότου, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο να αποφασίζει η κεντρική τράπεζα ποτέ αυξάνονται αδικαιολόγητα οι αποδόσεις και να τις διορθώνει. Μάλιστα σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει να μπαίνουν σε επιτήρηση τύπου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσες χώρες λαμβάνουν τέτοια στήριξη. Ξαφνικά, όλες αυτές οι γερμανικές επιφυλάξεις εξαφανίστηκαν χθες. Ίσως επειδή ακόμη και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι, με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη, θα ήταν αδιανόητο να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης, αλείφοντας με βούτυρο το ψωμί των κερδοσκόπων.
-- Με ένα περιποιημένο +5,82% αντέδρασε χθες η αγορά στην αισιοδοξία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίων Καραβία, για τη διανομή μερίσματος. Μιλώντας στη ΓΣ των μετόχων της τράπεζας τόνισε ότι η μέχρι τώρα πορεία «αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος». Ασφαλώς η επιλογή της λέξης «πεποίθηση» δεν ήταν τυχαία αν και για να γίνει πραγματικότητα η πεποίθηση του κ. Καραβία θα πρέπει να βοηθήσει λίγο και η τύχη: τουλάχιστον στο δεύτερο εξάμηνο, να μην επιδεινωθούν σημαντικά οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα. Πάντως, όπως τόνισε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλή και παρά το γεγονός ότι «ο ουρανός της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη μαζέψει πολλά σύννεφα, η Eurobank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να πρωταγωνιστήσει στον ανοδικό κύκλο στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε παρουσία». Τέλος, αναφέρθηκε και στο premium με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Eurobank συγκριτικά με τις άλλες συστημικές (έχει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση), το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι πρώτη προχώρησε στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων (αφού ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με τη συγχώνευση με την Grivalia). Με τον περιορισμό του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό άνοιξε ο δρόμος για την επίτευξη διατηρήσιμης διψήφιας απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων.
-- Ορατή γίνεται πλέον η αναβάθμιση των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον οίκο S&P, που ανακοίνωσε χθες ότι αλλάζει από σταθερή σε θετική την προοπτική της βαθμολογίας της Alpha, της Eurobank, και της Εθνικής, ενώ διατήρησε σταθερή την προοπτική για την Πειραιώς. Ο οίκος εξηγεί ότι αυτή η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης «κόκκινων» δανείων από το 2019 (κατά 50 δισ.), που επιτρέπει στις τράπεζες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Πάντως επισημαίνει ότι παραμένει χαμηλή η ποιότητα των κεφαλαίων, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
-- Προχωρεί κανονικά το σχέδιο για την εισαγωγή της Trade Estates AEEAΠ, θυγατρικής της Fourlis, στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή έως το καλοκαίρι του 2023, αλλά όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί πιο γρήγορα, ίσως και στις αρχές του 2023, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η είσοδος πάντως ενός στρατηγικού επενδυτή που θα ενίσχυε το free float της εταιρείας πριν τη δημόσια εγγραφή επιτεύχθηκε με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Autohellas. Η Αutohellas θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει 7.035.000 μετοχές της Trade Estate και σε δεύτερη φάση θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estate έως 8 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος και ειδικότερα με την εισφορά οικοπέδου 44.404 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Ελευσίνας επί του οποίου η Trade Estates θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο logistics.
-- Μετά την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω συναλλαγών, η Autohellas θα κατέχει το 12% της Τrade Estates, έχοντας καταβάλει περί τα 23 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή δίνει και μια αίσθηση της τρέχουσας αποτίμησης της Trade Estates στα 192 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου.Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates AEEAΠ εκτιμάται σήμερα στα 300 εκατ. ευρώ.
-- Δεν είχε απαρτία, όπως άλλωστε αναμενόταν, η χθεσινή συνέλευση της Intracom για να αποφασίσει αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να επιστραφεί στους μετόχους 0,12 ευρώ ανά μετοχή, ή 10.032.000 ευρώ συνολικά. Η επαναληπτική συνέλευση θα γίνει στις 27 Ιουλίου. Αντιθέτως, ελήφθη απόφαση για την αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου για το διάστημα 22/7/2022 έως 21/7/2024 με κατώτατη τιμή τα 0,30 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ ανά μετοχή. Η Intracom ήδη κατέχει 617.848 ίδιες μετοχές. Η εταιρεία έχει ρευστότητα και δεν το κρύβει.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.