Μπορεί το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων να έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις τράπεζες, ωστόσο, στο μέτωπο των ανακτήσεων κόκκινων δανείων οδεύουμε ολοταχώς προς ρεκόρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Intrum «τρέχει» με +40% την εφετινή χρονιά μέχρι τώρα, επίδοση που αν διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσει σε ρεκόρ ανακτήσεων. Και δεν είναι μόνο η Intrum. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους άλλους servicers, καθώς τα δικαστήρια λειτουργούν, τα re-default είναι πολύ λιγότερα από ό,τι αναμενόταν και η συμπεριφορά των δανείων που ήταν σε καθεστώς προστασίας επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τις ρυθμίσεις, αυτές εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ πολλές επιχειρήσεις με οφειλές προχωρούν σε ρυθμίσεις. Αυτά στο πρώτο εξάμηνο. Διότι, δεδομένης της επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών, με πολλές οικονομίες στην Ευρώπη να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ύφεσης, και το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την οικονομία, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι για το δεύτερο εξάμηνο.
-- Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα μαζί με τον εκτελεστικό πρόεδρο της doValue Hellas, Θεόδωρο Καλαντώνη, το αφεντικό της doValue, Α. Μαγκόνι, που τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκε την Αθήνα. Η doValue συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και το ταξίδι του κ. Μαγκόνι ήταν... οφειλόμενο από καιρό, καθώς είχε προγραμματιστεί για το 2020 αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας, προγραμματίστηκε εκ νέου το 2021, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε πάλι εξαιτίας της πανδημίας. Στις επαφές του ο κ. Μαγκόνι υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στη διοικητική ομάδα και το δυναμικό της doValue Ελλάδας και στις προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι στο περιβάλλον αυτό η ελληνική εταιρία όχι μόνο κατάφερε να αντεπεξέλθει αλλά αποδείχθηκε μια από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις του ιταλικού ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου doValue σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες.
-- Τέλος στην εκλογολογία επιδίωξε να βάλει χθες ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας χθες στη Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι: «Θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου». Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει όπως μίλησε, ένα μήνα πριν τη φημολογούμενη προκήρυξη των εκλογών (οι φήμες ήθελαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο) ασφαλώς δεν είναι τυχαία και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.
-- Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σταθερά κατά των πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αυτονόητου: οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Παρόλα αυτά, είναι βέβαιο ότι πολλοί στενοί του συνεργάτες εισηγήθηκαν πρόωρες εκλογές και βρέθηκαν πολύ κοντά στο να τον πείσουν. Με τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, οι πρόωρες εκλογές μάλλον απομακρύνονται και στην κατεύθυνση αυτή πιθανότατα βάρυνε η συνειδητοποίηση ότι η αυτοδυναμία είναι εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα. Οπότε, προς τι η βιασύνη; Σε διάστημα 10-12 μηνών πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει, με πρώτο πρώτο τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.
-- Μακάρι, γιατί μέχρι τώρα, όσο περνά ο χρόνος τόσο τα προβλήματα συσσωρεύονται.
-- Και Γερμανοί, εκτός από Ισραηλινούς, είναι δυνατά στη μάχη για την απόκτηση της Intracom Defense. Μάλιστα οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν το προβάδισμα. Η πώληση της IDE εφόσον πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντική κίνηση, αποτυπώνοντας όμως και μια άλλη διάσταση: τη στρατηγική του Σ. Κόκκαλη για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα. Αν φύγει και η IDE από την «ομπρέλα» της, η Intracom θα έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο: θα είναι μια εταιρεία με πλούσιο ταμείο, αλλά ουσιαστικά χωρίς συμμετοχή σε θυγατρικές με σημαντική δραστηριότητα. Μέχρι πρόσφατα, η διοίκηση έλεγε ότι η Intracom θα γίνει μια εταιρεία επενδύσεων, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποια κατεύθυνση μπορεί να πάρουν αυτές οι επενδύσεις.
-- Η Fed έχει… αγριέψει στη μάχη κατά του πληθωρισμού και αυτό έγινε απολύτως σαφές με τη χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημαντικότερη, ίσως, παράγραφο των πρακτικών μέσα σε λίγες λέξεις επαναλαμβάνεται δύο φορές η λέξη «περιοριστική» (“restrictive”). Όπως σημειώνεται, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προβλέψεις επιβάλλουν μια στροφή σε περιοριστική πολιτική, ενώ αναγνώρισαν ότι μια ακόμη πιο περιοριστική πολιτική μπορεί να είναι αναγκαία, εάν επιμείνουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Η δημοσίευση των πρακτικών δεν προκάλεσε κραδασμούς στη Wall Street, γιατί έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η Fed είναι υποχρεωμένη να δώσει προτεραιότητα στην αποστολή της για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Δεν παύει, πάντως, να προκαλεί αίσθηση η μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην πολιτική της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας: από τις εποχές που υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα παρενέβαινε όποτε χρειαζόταν για να υποστηριχθούν οι αγορές, το λεγόμενο “Fed put”, έχουμε περάσει σε μια εποχή όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες αγωνίζονται μόνο για τον έλεγχο του πληθωρισμού, χωρίς να τους απασχολεί ιδιαίτερα η καθίζηση των μετοχών. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, που σίγουρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη Wall Street για ανέμελη ανάληψη κινδύνου…
-- Πολύ απαισιόδοξοι για τα χρηματιστήρια και τις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα, εμφανίζονται οι τεχνικοί αναλυτές της UBS στο τελευταίο τους report. Δεν αποκλείουν ένα ριμπάουντ στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου για τον δείκτη Stoxx 600, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υπερπουλημένες, όμως τονίζουν ότι επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι ο στρατηγικός στόχος για τον δείκτη βρίσκεται σχεδόν 20% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Έτσι, σε περίπτωση ανόδου μέσα στο καλοκαίρι, συνιστούν στους επενδυτές να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να πουλήσουν μετοχές κυκλικών κλάδων.
-- Tιμή στόχο στα 9 ευρώ το επόμενο 12μηνο από 9,8 ευρώ προηγουμένως δίνει σε report της για τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης η Eurobank Securities, έναντι 3,45 ευρώ τρέχουσας τιμής, δίνοντας περιθώρια ανόδου κατά 152% στον τίτλο. Σύμφωνα με τη Eurobank, το 2021 η εταιρεία παρουσίασε αξιοσημείωτη απομόχλευση του ισολογισμού με καθαρά μετρητά 9 εκατ. έναντι 83,5 εκατ. ευρώ καθαρού χρέους το 2019. Για αυτό το λόγο, οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν πως η εταιρεία βρίσκεται σε άνετη θέση για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια ύψους 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνεται η σταθερή μερισματική πολιτική της εταιρεία με μερίσματα πάνω από 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.
-- Ειδικότερα για το 2022, η χρηματιστηριακή προβλέπει για τα Πλαστικά Θράκης έσοδα 399 εκατ. ευρώ, EBITDA 52 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 23,2 εκατ. ευρώ. Για το 2023 τζίρο 437,5 εκατ. ευρώ, EBITDA 57,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 25,9 εκατ ευρώ και για το 2024 πωλήσεις 464 εκατ. ευρώ, EBITDA 64,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 30,6 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση βάσει προεξοφλημένων ταμειακών ροών (που βασίζεται σε 9% Μέσο Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίου) αποδίδει ένα εύρος μεταξύ 345 εκατ. ευρώ και 460 εκατ. ευρώ με τη βασική ενδεικτική γραμμή στα 393 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9 ευρώ ανά μετοχή.
-- «Χρυσή» αποδείχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο Παρίσι για τη μετοχή της «ταλαιπωρημένης» EDF, που έκανε άλμα 14,5%. Αιτία, η διαβεβαίωση της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κρατική ενεργειακή εταιρεία θα κρατικοποιηθεί πλήρως, δηλαδή το γαλλικό κράτος θα «μαζέψει» από την αγορά περίπου 15% των μετοχών που δεν ελέγχει ήδη. Η EDF μπήκε στο χρηματιστήριο το 2005 και έφθασε το 2007 στο ιστορικό της υψηλό των 76 ευρώ, αλλά σήμερα ταλαιπωρείται κάτω από τα 9 ευρώ, ακόμη και μετά τη χθεσινή άνοδο. Η EDF «γράφει» τεράστιες ζημιές επειδή υποχρεώθηκε, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, να πουλάει με απώλειες ρεύμα στη χονδρική για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις. Επιπλέον, έχει τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πυρηνικά της εργοστάσια, που μόνο από το κράτος μπορούν να καλυφθούν, εξού και η επιστροφή στην «αγκαλιά» του. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και θα κάνουν μεγάλο λάθος κάποιοι αθεράπευτοι κρατιστές στην Ελλάδα, αν αρχίσουν να λένε ότι το ρεύμα της ιστορίας γύρισε και τώρα πρέπει να πάρει σειρά για κρατικοποίηση η ΔΕΗ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.