Δεν θα είναι μια εύκολη ημέρα η σημερινή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, καθώς πραγματοποιείται η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Με τη μετοχή να εμφανίζει απώλειες άνω του -45% από την αρχή του έτους, τις μεγαλύτερες από όλες τις εισηγμένες (και μάλιστα με διαφορά) ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα πρέπει να σταθεί απέναντι στους μετόχους του από τους οποίους ζήτησε προ λίγων μηνών, και έλαβε 1,35 δισ. ευρώ (με τη διάθεση νέων μετοχών στην τιμή των 9 ευρώ ανά μετοχή) και να τους μιλήσει για την επένδυσή τους και για την επόμενη ημέρα της εταιρίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου είχαμε μια απρόβλεπτη ακραία εξέλιξη: τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος επιδείνωση δραματικά τις συνθήκες στην ενεργειακή αγορά, οι εταιρείες του κλάδου δέχθηκαν πιέσεις να βάλουν πλάτη στην απορρόφηση του κόστους και κατηγορήθηκαν για υπερκέρδη για τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτο φόρο. Όλα αυτά ανέτρεψαν τα business plan, επανακαθόρισαν προτεραιότητες, άλλαξαν αποφάσεις και πολλά άλλα. Όμως όλ' αυτά δεν ενδιαφέρουν και τόσο όσους μπήκαν στην αύξηση στα 9 ευρώ και τώρα βλέπουν το χαρτί λίγο πάνω από τα 5 ευρώ.
-- Γιατί τόσο μεγάλη η πτώση για τη μετοχή; Ασφαλώς καθοριστικά επηρεάζει η γενικότερη συγκυρία. Πόλεμος στην Ουκρανία, επιδείνωση ενεργειακής κρίσης, πληθωριστική έξαρση, αύξηση επιτοκίων, το φάσμα μιας ύφεσης παράγοντες που προκάλεσαν μεγάλες πιέσεις στις αγορές και τροφοδότησαν επιθετικές ρευστοποιήσεις. Πολλά fund που μετείχαν στην αύξηση της ΔΕΗ προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις ακολουθώντας πολιτική μείωσης της έκθεσής τους σε μετοχές, ρευστοποιήσεις που δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν δεδομένης της ρηχότητας της εγχώριας αγοράς. Επιπλέον την εγχώρια αγορά τελευταία έχει βαρύνει και ένας ακόμα ειδικός λόγος: ο εκλογικός κύκλος, η προοπτική πρόωρων εκλογών και η ανησυχία για το αποτέλεσμα και τον κίνδυνο μη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης. Και εδώ υπεισέρχεται ένας ακόμα κίνδυνος, ένας ειδικός κίνδυνος που αφορά μόνο τη ΔΕΗ: το γεγονός ότι η εταιρία παραμένει με μεγαλύτερο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που μιλά ανοιχτά για πλήρη κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Και μπορεί οι φαντασιώσεις Πολάκη, και άλλων, να μην διατηρούν επαφή με την πραγματικότητα αλλά στη συγκυρία που είμαστε δεν χρειάζονται και πολλά για να γίνει η ζημιά.
-- Οι συζητήσεις μεταξύ του Μασούτη και της οικογένειας Βερούκα, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας supermarket Bazaar κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν από λίγο καιρό έφτασε η ώρα και για τις προσφορές. Η Μασούτης προσέφερε 37 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει την αλυσίδα, αλλά η οικογένεια ήθελε 45 εκατ. ευρώ. Στο τίμημα δεν περιλαμβάνονται και τα δάνεια, τα οποία όμως είναι πολύ χαμηλά. Προς το παρόν οι συνομιλίες έχουν «παγώσει» αλλά όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον θα αναθερμανθεί. Τα καταστήματα Bazzar στην Αττική βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία. Η τοποθεσία του καταστήματος είναι «όλα τα λεφτά» για το λιανεμπόριο. Αν η Μασούτης αποκτήσει την αλυσίδα και μετατρέψει τα καταστήματα σε Μασούτης, η συνολική αποτίμηση του δικτύου της θα εκτιναχθεί. Σήμερα η αλυσίδα Bazzar αριθμεί 170 καταστήματα και 10 Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο τζίρος του δικτύου των Bazaar προσέγγιζε τα 170 εκατ. ευρώ.
-- Έχασε και το επίπεδο του 1,90 ευρώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ μετά και τη χθεσινή πτώση κατά -1,05%. Η μετοχή έχει προσγειωθεί σε επίπεδα τιμών Μαρτίου 2020 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταρρεύσει στις 491 μονάδες με τις αγορές να βρίσκονται στο έλεος του πανικού για την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Η άτακτη υποχώρηση της μετοχής είναι αποτέλεσμα της διαμάχης με τη ΡΑΕ που αν κρίνουμε από το ύφος των τοποθετήσεων του προέδρου της στη συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη φαίνεται πως υπάρχουν και προσωπικά στοιχεία που τροφοδοτούν την κόντρα. Όπως και να έχει χθες ο ΑΔΜΗΕ έδωσε συνέχεια στην κόντρα επισημαίνοντας 3 λάθη της ΡΑΕ στον υπολογισμό των παραμέτρων για τον καθορισμό της απόδοσης των κεφαλαίων του (WACC).
-- Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί για την Δημόσια Προσφορά μετοχών της Dimand το πρώτο IPO μετά από 8 χρόνια. Η εταιρία θα αντλήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση της Dimand μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των νέων μετοχών θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Στα ατού της εταιρίας περιλαμβάνεται το μεγάλο βάρος που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη ακινήτων που ανταποκρίνονται στα πιο απαιτητικά κριτήρια ESG.
-- Τελικά η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν ήταν εκτός κλίματος, όπως λέγαμε χθες το απόγευμα αντιπαραβάλλοντας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε σχέση με την θετική εικόνα των ξένων αγορών, αλλά… προφητική της επιστροφής των πωλητών όπως φάνηκε στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -1,56%, ο S&P 500 με -2,01% και ο NASDAQ με -2,98% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις περί ριμπάουντ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.