ΓΔ: 1399.87 0.16% Τζίρος: 10.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:00 DATA
Φώτο: υπουργείο Ναυτιλίας

Ο υπουργός… φωνάρα, το σοκ από ΕΚΤ, η διάσταση υπ. Εργασίας - τραπεζών και η ΔΕΗ

Οι εντυπωσιακές ερμηνευτικές δυνατότητες του υπ. Ναυτιλίας στο πάρτι της ΕΤΕ, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, πώς η Μοτορ Όιλ πέτυχε αυτό που οι εφοπλιστές προσπαθούσαν χρόνια, η ένταση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η υποψία short στη ΔΕΗ.

Μεράκλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο προχθεσινό πάρτι της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εφετινών Ποσειδωνίων για πελάτες της τράπεζας από τον κόσμο της ναυτιλίας. Ο υπουργός πήρε το μικρόφωνο από την εθνική μας τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ερμηνεύοντας γνωστές επιτυχίες όπως το «Δώδεκα», το «Απορώ με την καρδία μου» και άλλα. Πραγματικά μεγάλες στιγμές, με τον Γ. Πλακιωτάκη καθιστό, με το μικρόφωνο στο χέρι, να τραγουδά «δώδεκα και ούτε ένα τηλεφώνημα...», με την Άννα Βίσση αντίκρυ να τον κοιτά στα μάτια, να σιγοτραγουδά μαζί του και να του δίνει ρυθμό! Μεγαλεία! Κάτι τέτοιες στιγμές, που μόνο η εξουσία μπορεί να χαρίσει σε έναν άνθρωπο, δικαιολογούν με το παραπάνω τις ατελείωτες ώρες σε πρωτοχρονιάτικες κοπές πίτας, επισκέψεις σε ΚΑΠΗ, οργανισμούς, σωματεία, συζητήσεις με ψηφοφόρους, ομιλίες και πολλές άλλες άχαρες στιγμές που επιβάλει η πολιτική καριέρα και το κυνήγι της ψήφου.

-- Εδώ στη στήλη δεν είμαστε τίποτα συντηρητικοί να κριτικάρουμε την επιλογή του Ι. Πλακιωτάκη και το κατά πόσο είναι πρέπον ένας υπουργός να τραγουδά και μάλιστα σε μια εκδήλωση τράπεζας. Άλλωστε η νύχτα ήταν γλυκιά, η παρέα καλή, ενώ λίγο νωρίτερα το Εφετείο Χαλκίδας είχε βάλει τέλος στη δυσάρεστη περιπέτεια της κατάσχεσης του ιρανικού πετρελαίου για την οποία ο υπουργός λίγες ώρες πριν στα Ποσειδώνια, είχε ακούσει, από ανθρώπους του εφοπλιστικού κόσμου, πολλές γκρίνιες και παράπονα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, είχε αρκετούς λόγους να ξεδώσει ο υπουργός και καλά έκανε.

-- Ωστόσο η ερμηνευτική τόλμη του κ. Πλακιωτάκη προκάλεσε και ορισμένα κακεντρεχή σχόλια, όπως συχνά συμβαίνει στη χώρα. Κάποιοι από τους παριστάμενους, και μάλιστα από τον χώρο της ναυτιλίας, σχολίασαν δηκτικά την ερμηνευτική εμφάνιση, λέγοντας ότι μακάρι οι υπουργικές ικανότητες του κ. Πλακιωτάκη να ήταν τουλάχιστον αντίστοιχες των φωνητικών και ερμηνευτικών του ικανοτήτων.

-- Γρήγορα θέλει να αφήσει πίσω την πολιτική των μηδενικών - αρνητικών επιτοκίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μικρό σοκ ως το τέλος του έτους. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ και όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους, η Goldman Sachs καταλήγει στην εκτίμηση ότι θα έχουμε συνολικά αυξήσεις στα επιτόκια κατά 1,25% έως και τον Οκτώβριο: 0,25% τον Ιούλιο και δύο δόσεις αυξήσεων κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Έτσι, το βασικό επιτόκιο πολύ γρήγορα θα εκτιναχθεί από το μηδέν στο 1,25% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, αρνητικό σήμερα (-0,50%) θα ανέλθει στο 0,75%.

-- Αυτό θα φέρει σίγουρα πιέσεις στα ομόλογα και αύξηση κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων οικονομιών -ήδη χθες η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων ανέβηκε πάνω και από το 4,1%, ενώ αντίστοιχη κίνηση έγινε και στα ιταλικά. Η Goldman Sachs, όπως και οι αναλυτές της Pimco, επισημαίνουν ότι χθες η Λαγκάρντ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το πώς ακριβώς σκοπεύει η ΕΚΤ να υποστηρίξει τα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών, για να αποτρέψει τον κατακερματισμό της αγοράς. Μίλησε γενικά για χρήση παλιών (όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων - PEPP) ή νέων εργαλείων, χωρίς να πει περισσότερα και χωρίς να εξηγήσει πέρα από ποιο σημείο η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ενεργοποιούσε την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Πάντως, η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη ότι, τελικά, εάν υπάρξει πρόβλημα, κυρίως με το χρέος της Ιταλίας, που δεν έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού και είναι πολύ πιο ευαίσθητο στις κινήσεις της αγοράς, η ΕΚΤ θα κινηθεί για να σώσει την κατάσταση και να μην φτάσουμε πάλι σε κάτι που θα θύμιζε την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «αφύπνιση» της ΕΚΤ ύστερα από έντεκα χρόνια χαλαρής (υπερβολικά χαλαρής, κατά πολλούς) νομισματικής πολιτικής φέρνει νέες προκλήσεις για κράτη, επιχειρήσεις, καταναλωτές και αγορές. Ας ελπίσουμε η προσαρμογή να μην φέρει μεγάλους κλυδωνισμούς και -το σπουδαιότερο- να επιτύχει η ΕΚΤ τον στόχο της, δηλαδή να... δαμάσει το θηρίο του πληθωρισμού.

-- Διάσταση απόψεων, αν όχι ένταση, καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τραπεζών για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση ενεργοποίηση της κάρτας και ο σχεδιασμός προβλέπει από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα να αρχίσει από τράπεζες και σούπερ μάρκετ, Ωστόσο, στη χθεσινή συνάντηση οι τράπεζες ζήτησαν η κάρτα να ξεκινήσει και να λειτουργήσει δοκιμαστικά μέχρι το τέλος του έτους και από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα, πρόταση που δεν άρεσε καθόλου στους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας.   

-- Ό,τι δεν κατάφεραν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης σε δύο χρόνια το κατάφερε η Motor Oil μέσα σε ένα μήνα. Ο λόγος για την εκπροσώπηση μελών στο ΔΣ της Ελλάκτωρ. Μετά την απόκτηση του 30% του ομίλου από τη Motor Oil, η τελευταία ζήτησε την εκπροσώπηση με τρία μέλη στο ΔΣ της Ελλάκτωρ. Η Reggeborgh ανταποκρίθηκε άμεσα και ορίστηκε έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Ιουνίου για την εκλογή των τριών μελών. Οι τρεις θα είναι προσθήκη στο οκταμελές ΔΣ του ομίλου, καθώς δεν θα υπάρξει κάποια αποχώρηση. Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί που θα προταθούν, αλλά το σίγουρο είναι πως η διοίκηση της  Motor Oil έχει ευρεία γκάμα ικανών στελεχών για να διαλέξει.

-- Χάθηκε για τα καλά -και εύκολα, τελικά- το επίπεδο των 6 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, κλείνοντας χθες στα 5,875 ευρώ (-2,08%), τιμή που αποτελεί νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η μετοχική της ΔΕΗ αξιολογούνταν ως ελκυστική στα 9 ευρώ, οπότε ήταν ακόμα πιο ελκυστική στα 8 ευρώ, έγινε ακόμα πιο ελκυστική στα 7 ευρώ και μετά ακόμα πιο ελκυστική στα 6 ευρώ...

-- Στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν είναι πόσο ελκυστική είναι η μετοχή της ΔΕΗ αλλά τι γίνεται με τις αγορές. Το φάσμα του πληθωρισμού, της ανόδου των επιτοκίων, της στασιμότητας ή και ύφεσης στις οικονομίες οδηγεί σε ανώμαλη προσγείωση τις αγορές. Στην Ελλάδα έχουμε επιπρόσθετα και το πολιτικό ρίσκο -για να μην αναφέρουμε τα ελληνοτουρκικά. Όλα αυτά δεν δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό σε μετοχές υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως αυτή της ΔΕΗ, να έχουν επανεμφανιστεί short που ποντάρουν σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές το επόμενο διάστημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ο... πλανητάρχης Πλακιωτάκης και ο Γ. Κοντόπουλος

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το σχέδιο... ευρωπαϊκής κυριαρχίας του υπουργού Ναυτιλίας με τα καράβια LNG των Ελλήνων εφοπλιστών, η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ΧΑ και το «ξύπνημα» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
mitsotakis-kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μπηχτή» Μητσοτάκη σε παρόχους, η Ελλάκτωρ και οι περίεργες καταθέσεις στη Folli

Το πρόβλημα του ακριβού ίντερνετ που επεσήμανε ο Πρωθυπουγός, οι περίεργες μετακινήσεις καταθέσεων στη Folli Follie, οι περικοπές στην Ελλάκτωρ, το ράλι της ΔΕΗ και η αθόρυβη δουλειά στον ΟΔΔΗΧ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ, το ομόλογο της ΔΕΗ και τα δύσκολα για τους Ολλανδούς

Πώς σταματούν ένα μεγάλο ενεργειακό έργο πέντε μοναχές και ένα Πρωτοδικείο, το «στοίχημα» στο πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, οι «πονοκέφαλοι» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ και η εξήγηση του «θαύματος» της ΕΛΣΤΑΤ.