Θα μπορούσε να περιγραφεί και σαν «μαγεία της Fed» αυτό που συνέβη χθες στη Wall Street. Ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έκανε για πρώτη φορά από το 2000 μια αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα, τελικά οι δείκτες έκλεισαν με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2020 (σχεδόν 3%). Πώς γίνεται να απογειώνονται οι δείκτες όταν αυξάνεται τόσο το επιτόκιο; Απλό: υπήρχε ο φόβος (άγνωστο γιατί, αλλά υπήρχε) ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Fed θα «χτυπούσε» με μια θηριώδη αύξηση επιτοκίου κατά 0,75%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το σενάριο και αμέσως οι αποδόσεις των ομολόγων βούλιαξαν και οι μετοχές -με πρώτες τις τεχνολογικές- άρχισαν το ράλι.
-- Δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας η χθεσινή δυναμική αντίδραση της Wall Street, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές έχουν μπροστά τους ημέρες ανέμελης ανόδου. Αντίθετα, τα διεθνή χρηματιστήρια είναι αντιμέτωπα με ένα μεγάλο εύρος κινδύνων που έχουμε δεκαετίες να δούμε. Το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, η πολεμική σύγκρουση που συνεχίζεται (χωρίς ορατότητα για το πότε θα τελειώσει), η άνοδος των επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση αλλά και η αναστάτωση στην Κίνα που προκαλεί η αναζωπύρωση της πανδημίας -για να αναφέρουμε μερικούς από τους κινδύνους. Τα παραπάνω δεν δημιουργούν και πολλή αισιοδοξία και αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, εκτίμηση που δεν δημιουργεί και πολύ αισιοδοξία για τις μετοχές. Δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκονται σε ένα έντονα ανοδικό κανάλι, με κάποιες διακυμάνσεις βέβαια, από τα μέσα του 2009. Ο DAX την άνοιξη του 2009 ήταν στις 4.500 μονάδες και τώρα, παρά την πτώση κατά -12% από τις αρχές του έτους, βρίσκεται στις 14.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 από τις 850 που ήταν την άνοιξη του 2009 σήμερα είναι πάνω από τις 4.100 μονάδες. Από την άλλη πλευρά βέβαια ήδη πολλοί δείκτες σημειώνουν από την αρχή του έτους μεγάλες απώλειες, άνω του 10% και αυτό θα μπορούσε να δώσει έναυσμα εισόδου στους αγοραστές, ειδικά όταν αφαιρούνται ορισμένα βάρη, όπως συνέβη χθες με τις δηλώσεις του Πάουελ.
-- Στην Ελλάδα βέβαια χάσαμε αυτή τη χρυσή δεκαετία για τις μετοχές καθώς η χώρα παγιδεύτηκε σε μια χωρίς προηγούμενο κρίση. Η δημοσιονομική εκτροπή του 2009 – 2010 δεν αντιμετωπίστηκε και η άρνηση της πραγματικότητας από το πολωμένο πολιτικό προσωπικό, που είδε την κρίση ως ευκαιρία για να αρπάξει την εξουσία («λεφτά υπάρχουν», «δεν συναινώ στο λάθος», «σκίζουμε τα μνημόνια» και άλλα ωραία) είχε ως αποτέλεσμα η κρίση να μετεξελιχθεί σε μια οικονομική πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων που κατέκαψε τη χώρα. Οι τράπεζες ισοπεδώθηκαν χρηματιστηριακά δύο φορές. Έξω γινόταν πάρτι και εδώ παίζαμε επανάσταση πουλώντας τρέλα.
-- Περασμένα - ξεχασμένα βέβαια αυτά και το θέμα είναι πού θα πάει η αγορά από εδώ και πέρα. Η στήλη έχει συνταχθεί επανειλημμένα με τους αισιόδοξους: η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εμφυσήσει έναν νέο αέρα στην οικονομία, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, το Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κενό, η ελληνική οικονομία είναι πιο προστατευμένη έναντι της τρέχουσας κρίσης, η επενδυτική βαθμίδα είναι προ των πυλών. Όλα αυτά έχουν μετρήσει και έχουν οδηγήσει στην εξαιρετική συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς στο τετράμηνο, παρά τη διεθνή διόρθωση. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά και οι εξελίξεις για τη χώρα δεν είναι όπως θα θέλαμε. Και φυσικό ο χρόνος περνά και όσο ο χρόνος κυλά θα ενισχύεται ένας κίνδυνος που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια: το πολιτικό ρίσκο, δεδομένης της νάρκης της απλής αναλογικής. Το αργότερο σε 12 – 13 μήνες θα έχουμε εκλογές σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, το οποίο συμπαρασύρει τα πάντα και μαζί και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Μέχρι τις εκλογές και την απασφάλιση της νάρκης της απλής αναλογικής το πολιτικό ρίσκο θα είναι εδώ και θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Και το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι ένας πρόσθετος κίνδυνος στους πολλούς κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω.
-- Ανάχωμα στη δυσαρέσκεια που προκαλεί το ενεργειακό κόστος θα επιχειρήσει να βάλει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ανακοινώσει, πιθανότατα το απόγευμα, δέσμη μέτρων ενώ αύριο Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών – επιχειρήσεων από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Στόχος των μέτρων είναι να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση του τελικού λογαριασμού για τους καταναλωτές.
– Με μια ανάρτησή του στο instagram, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έδωσε μια καλή γεύση για το τι να περιμένουμε σήμερα: με φωτογραφία ένα ψαλίδι ο κ. Πατέλης έγραψε στο λογαριασμό του στο instagram: «έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
-- Σε υψηλό 52 εβδομάδων έκλεισε χθες η μετοχή της Phoenix Vega Mez, στα 0,0648 ευρώ (+2,69%) παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά της μετοχές (0,073 ευρώ). Η μεγάλη είδηση, βέβαια, ήταν ότι η εταιρεία παρά την πανδημία και το πολύμηνο πάγωμα των πλειστηριασμών είχε και έσοδα, και κέρδη, και θα μοιράσει λεφτά στους μετόχους της! Όπως ενημέρωσε, «στις 31 Δεκεμβρίου 2021 είχε μετρητά και ρευστά διαθέσιμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις Ομολογίες που κατέχει, ενώ μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 έχει εισπράξει επιπλέον κουπόνια ύψους 7,4 εκατ.».
-- Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ Phoenix και Cairo Mez αποτιμήθηκαν με περίπου την ίδια αξία όταν μπήκαν στην εναλλακτική αγορά, 62,5 εκατ. η πρώτη και 57 εκατ. η δεύτερη, σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Phoenix φτάνει τα 81 εκατ. ευρώ, ενώ της Cairo διαμορφώνεται σε 43 εκατ. Γιατί; Η γρήγορη απάντηση είναι διότι η Phoenix προχωρά στη διανομή μερίσματος. Ο λόγος βέβαια για τον οποίο η Phoenix είναι σε θέση να προχωρά στη διανομή μερίσματος έχει να κάνει με το αποκαλούμενο waterfall: δηλαδή με ποια σειρά και προτεραιότητα θα πληρωθούν από τα έσοδα των ανακτήσεων οι δικαιούχοι.
-- Το waterfall του Phoenix Vega Mezz προβλέπει την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine αμέσως μετά την αποπληρωμή των τόκων των ομολόγων υψηλής προτεραιότητας, ενώ το Cairo Mezz προβλέπει την αποπληρωμή των τόκων των υψηλής προτεραιότητας μετά την πλήρη εξόφληση του κεφαλαίου των υψηλής προτεραιότητας και κατόπιν την πληρωμή των τόκων των mezzanine. Γενικά, όσο πιο πολύ διασφαλίζονται τα κουπόνια των mezzanine, δηλαδή των ενδιάμεσων ομολόγων, τόσο περισσότερο αξίζει για τον επενδυτή η έκδοση και ακριβώς γι' αυτό σήμερα η Phoenix Vega Mezz διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση σχεδόν διπλάσια της Cairo Mezz. Για περισσότερα παραπέμπουμε σε παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του Business Daily.
-- Ύστερα από περιπέτειες και ταλαιπωρία χρόνων, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μάλλον θα ακούσουν σήμερα καλά νέα στη συνέλευσή τους. Η συνδικαλιστική ηγεσία, που έχει ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να ανακοινώσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η ενσωμάτωση του σχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει η Onex, σε ένα νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να μην χρειαστεί να ακολουθηθεί η πιο δύσκαμπτη δικαστική διαδικασία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει αντιληφθεί ότι με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ο ρόλος των ναυπηγείων στην αμυντική θωράκιση της χώρας έχει αναβαθμιστεί σοβαρά και δεν θα αφήσει άλλο χρόνο να περάσει.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.