Ημέρες περισυλλογής και περίσκεψης θα είναι οι επόμενες για την Attica Bank, μετόχους και διοίκηση, μετά την συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. Η κεντρική τράπεζα ζήτησε άμεση «εκεχειρία» μεταξύ των μετόχων, ουσιαστικά του ΤΧΣ που θεωρεί ότι αυτό έβαλε τα περισσότερα λεφτά άρα αυτό πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και της Ellington, του αμερικανικού fund που μετείχε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ως στρατηγικός επενδυτής με προοπτική να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Attica Bank με νέα αύξηση κεφαλαίου. Το μήνυμα της ΤτΕ ήταν λακωνικό πλην ξεκάθαρο: «βρείτε τα άμεσα, διαφορετικά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές». Και όταν λέμε να τα βρουν οι μέτοχοι δεν εννοούμε να κάτσουν να τα ξαναπούνε και να δουν τι θα κάνουν με μια νέα συμφωνία, αλλά να υλοποιήσουν αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία ήταν πολύ συγκεκριμένη, εγκρίθηκε από ΤτΕ και ευρωπαϊκές αρχές και είχε το πράσινο φως της κυβέρνησης, και με βάση αυτή πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ στην οποία μετείχε ο ξένος επενδυτής.
-- Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρησης φαίνεται πως έφτασε η ώρα να αναλάβει καθήκοντα στο ΤΧΣ ο Φώτης Κουρμούσης, πρώην ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Χθες δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ για την τοποθέτηση του κ. Κουρμούση στην Εκτελεστική Επιτροπή, οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδα αναλαμβάνει καθήκοντα.
-- Σήμα εκκίνησης των ερευνών στα παραχωρημένα οικόπεδα υδρογονανθράκων αναμένεται να εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προς τις εταιρείες, ανοίγοντας και το δρόμο στην μείωση του χρονικού ορίζοντα που είναι απαραίτητος για τη διενέργεια ερευνών για φυσικό αέριο σε θαλάσσια και χερσαία κοιτάσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση «βλέπει» σε ορίζοντα 6ετίας η χώρα να καθίσταται παραγωγός φυσικού αερίου. Πληροφορίες λένε ότι στην τριμερή συνάντηση υπουργών ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συζητήθηκε η δημιουργία ενός ακόμα τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στα κοιτάσματα στην Κρήτη, όπου οι έρευνες έχουν «παγώσει» και η μίσθωση τελειώνει φέτος –αν δε ζητηθεί και δε δοθεί παράταση- ενώ πιο «εύκολα» και άμεσα φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσουν οι έρευνες στη δυτική Ελλάδα.
-- Ορεξάτη ξεκίνησε χθες η Χρηματιστηριακή Αγορά, πρώτη ημέρα της… λειψής εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, με οδηγούς τη μετοχή της ΔΕΗ, της Eurobank, της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας, έκλεισε με μεγάλα κέρδη (+1,24%), και μάλιστα σε μια όχι καλή ημέρα για τις ξένες αγορές. Η εικόνα της εγχώριας αγοράς έχει ενισχύσει όλους όσους «βλέπουν» τις 1.000 μονάδες, ωστόσο το πτωτικό κλείσιμο της Wall Street (και των futures των ευρωπαϊκών αγορών) θα δοκιμάσει σκληρά σήμερα την αισιοδοξία (εκτός βέβαια αν είμαστε τυχεροί και έχουμε θετικές εξελίξεις και ανάκαμψη). Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η συνεδρίαση στην Αθήνα δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ενώ κλειστή θα είναι η αγορά και τη Δευτέρα 18 Απρίλιου. Μετά έχουμε το δικό μας Πάσχα με την αγορά να μην λειτουργεί την Μεγάλη Παρασκευή 22.04 και φυσικά τη Δευτέρα του Πάσχα 25.04.
-- Σημαντικές είναι οι αποδόσεις που καταγράφονται από τα χαμηλά της Τρίτης 8 Μαρτίου έως σήμερα στο χρηματιστήριο, το οποίο μετά και το τριήμερο ανοδικό σερί έχει καλύψει περισσότερο από τα 2/3 των απωλειών που προήλθαν από τον πόλεμο. Ο Γ.Δ. κερδίζει 16,19% από τις 8 Μαρτίου όταν είχε πέσει στις 789,66 μονάδες, καθώς χθες έκλεισε στις 917,52 μονάδες. O FTSE 25 είναι στο +18,10%, o Mid Cap κερδίζει 9,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι 26,12%. Ο ΟΤΕ κερδίζει 17,05% από τις 8 Μαρτίου, ο ΟΠΑΠ είναι στο +19%, η Τέρνα Ενεργειακή +30,39%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +18,77% και η ΔΕΗ +17,36%. Στις τράπεζες, η Εθνική εντυπωσιάζει έχοντας απόδοση +37,22% τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, η Eurobank είναι στο +35,57%, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank κερδίζουν 15,68% και 13,14% αντίστοιχα. Στο χώρο της Πληροφορικής, ράλι +43,37% καταγράφει η Epsilon Net, η Byte Computer είναι στο +29%, η Ίλυδα +22,54% και η Entersoft +20,88%. Καθόλου άσχημα για τόσο δύσκολη περίοδο.
-- Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που περιλαμβάνονται στη χθεσινή έκθεση του ΙΕΝΕ για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συγκρατώ ένα άλλο σημείο. Αυτό που αφορά στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, όντας αμετάβλητη περίπου στο 72% περίπου κατά την περίοδο 2015-2018, ακολουθεί αυξητική τάση τη διετία 2019-2020, όπου τελικά ανήλθε στο 81.4% το 2020, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μειώνεται στο 57.5% σε ετήσια βάση το ίδιο έτος. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω υψηλότερων εισαγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
-- Την πρόοδο προς το μεγάλο turnaround της εταιρείας περιέγραψαν χθες τα στελέχη της Intralot στους αναλυτές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική βελτίωση της κερδοφορίας, τη διεθνοποίηση των πηγών εσόδων και τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, μετά την περυσινή συμφωνία με τους ομολογιούχους, που μείωσε σημαντικά το χρέος. Πάντως, το conference call, στο οποίο δεν συμμετείχε ο Σωκράτης Κόκκαλης, δεν πρόσθεσε πολλά σε όσα ήταν ήδη γνωστά από την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2021. Για το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης της αμερικανικής θυγατρικής μέσω Nasdaq, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κεφαλαιακή διάρθρωση, τα στελέχη της Intralot δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί σε αυτή τη φάση. Για το θέμα αυτό, η αναμονή παρατείνεται.
-- Μολονότι εδώ και τουλάχιστον 10-12 χρόνια η Coca Cola HBC ήταν η απόλυτη leader του ελληνικού χρηματιστηρίου, έχοντας μάλιστα φτάσει προ λίγων ετών να έχει δύο και πλέον φορές την αποτίμηση της δεύτερης εταιρείας (ΟΤΕ), πλέον ο ΟΤΕ έχει πάρει καθαρό προβάδισμα, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθώς έχει κεφαλαιοποίηση 8,21 δισ. έναντι 7,20 δισ. για την Coca Cola HBC. Επίσης, μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια, η απόσταση της Coca Cola HBC από τον τρίτο στην κατάταξη ΟΠΑΠ έχει μειωθεί μόλις στα 2,2 δισ. ευρώ, όταν προ 4-5 ετών είχε τριπλάσια ή και τετραπλάσια αποτίμηση. Στην 4η θέση βρίσκεται μόνιμα η Eurobank με 3,97 δισ. ευρώ, στην 5η η Εθνική με 3,33 δισ. ευρώ, στην 6η η ΔΕΗ με 3,22 δισ., στην 7η η Alpha Bank με 2,58 δισ., στην 8η τα ΕΛΠΕ με 2,32 δισ., στην 9η η Μυτιληναίος με 2,23 δισ. ευρώ και στη 10η θέση η Prodea Investments με 2,06 δισ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.