Θέλει μια γενναιότητα να αναγνωρίσεις ότι μια κεντρική επιλογή σου δεν ήταν σωστή, ή έστω ότι ξεπεράστηκε από τις συνθήκες και να προχωράς σε ριζική αλλαγή στρατηγικής. Αυτό έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της χώρας (και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) που δημιούργησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοινώνοντας, με ρεαλισμό και ευελιξία, ως προσωρινό μέτρο, την επιστροφή στον λιγνίτη ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. «Σε μία αχαρτογράφητη, λοιπόν, συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Να προσαρμόζεται δηλαδή στις πρόσκαιρες απαιτήσεις, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολεμική συγκυρία που έχει καταστήσει πιο φτηνή, προσωρινά, την παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο και υπογράμμισε ότι η προσωρινή επιστροφή στο λιγνίτη δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.
-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την προσωρινή επιστροφή στον λιγνίτη στα εγκαίνια μιας από τις μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα δημιούργησε μια αμηχανία στην ατμόσφαιρα. Όμως η πιο αμήχανη, η πιο παράταιρη κατά την άποψη της στήλης, παρουσία στα εγκαίνια ήταν αυτή του... προέδρου των ΕΛΠΕ, Γιάννη Παπαθανασίου. «Θα συνεχίσουμε να βάζουμε και τη δική μας σφραγίδα, υλοποιώντας με προσήλωση τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου.
-- Αλήθεια, πόσο «καλλιτέχνις εφάνηκεν η Τύχη» βάζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του 2009, που οδήγησε τη χώρα στον τοίχο με το πόδι καρφωμένο στο γκάζι, του ανθρώπου που σε επίσημες συναντήσεις σημείωνε κάποιες ωραίες ιδέες σε χαρτοπετσέτες, να μας μιλά για το αύριο, τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας! Πόσο πιο ωραία θα μπορούσε να αποτυπωθεί ο μετασχηματισμός στο αύριο αλά ελληνικά;
-- Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσονται τα πράγματα στην Attica Bank και το νέο διοικητικό σχήμα, καθώς το βαρύ κλίμα που είχε επισημάνει η στήλη προ εβδομάδων έχει εξελιχθεί σε καταιγίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διοικητικές αλλαγές! Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που απασχολεί την Τράπεζα της Ελλάδος και, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αύριο Παρασκευή έχουν κληθεί από την εποπτική αρχή για εξηγήσεις όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
-- Φαίνεται ότι στην τράπεζα επικρατεί πλήρης ασυνεννοησία, οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Ανδρεάδης προχωρά σε διάφορες προσλήψεις (μεταξύ άλλων...) χωρίς να ενημερώνει κανέναν, ενώ πλήρως δυσαρεστημένη από την κατάσταση είναι και η Ellington που μετείχε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ως στρατηγικός επενδυτής. Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 62,93% της τράπεζας και το οποίο προ ημερών είχε χαιρετίσει με ενθουσιασμό τις διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα.
-- Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, ο τουρισμός έγινε «βαρίδι» που τράβηξε την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως φέτος μπορεί να μετατραπεί σε μια προωθητική δύναμη της ανάπτυξης. Αυτό τόνισε χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «Έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι που μπορεί να είναι καλό και εκεί που πρόπερσι ο τουρισμός και τα εισοδήματα των υπηρεσιών ήταν το μειονέκτημά μας, να γίνει φέτος το πλεονέκτημα». Πόσο ισχυρό πλεονέκτημα μπορεί να γίνει ο τουρισμός; Οι παράγοντες του τομέα φαίνονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να φτάσουμε φέτος πολύ κοντά στο ρεκόρ τουριστικών εσόδων του 2019, από περίπου 60% που είχαμε φτάσει φέτος. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 8 - 9 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να εξηγεί και την αισιοδοξία του κ. Πελαγίδη. Σχετικά με τον πληθωρισμό, πάντως, ο υποδιοικητής της ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον δούμε το καλοκαίρι «να φεύγει ως δια μαγείας». Όπως είπε, δεν είναι πληθωρισμός που οφείλεται μόνο στην πλευρά του κόστους, αλλά και στις «σούπερ επεκτατικές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ασκήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
-- Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, καταγράφεται αυτές τις ημέρες ένα ρεκόρ στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για μια από τακτικές αξιολογήσεις, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Όλα δείχνουν ότι αυτή η αξιολόγηση, που είναι η 14η και τελευταία της περιόδου μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου, ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, ουσιαστικά μέσα σε μία ημέρα διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Τίποτα δεν θυμίζει άλλες εποχές μακρόσυρτων και δραματικών διαπραγματεύσεων, που γίνονταν με όλα τα μέσα ενημέρωσης στραμμένα σε αυτές τις διαβουλεύσεις και τους πολίτες να αγωνιούν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης διεθνούς δανείου. Με εξίσου γρήγορες διαδικασίες ολοκληρώθηκε και η αποπληρωμή των τελευταίων δανεικών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, έτσι, ύστερα από περίπου 12 χρόνια, η χώρα βρίσκεται μπροστά στην προοπτική της πλήρους αποδέσμευσης από την επιτήρηση Ευρώπης και Ταμείου. Αυτό είναι πολύ καλό, βέβαια, αρκεί να μην γυρίσουμε σε παλιά λάθη: να μην πιστέψουν, δηλαδή, τα στελέχη της κυβέρνησης ότι έχουν πια πάλι την ελευθερία για αλόγιστες παροχές και ελαφρύνσεις, πολύ περισσότερο τώρα, που αρχίζουν να φαίνονται και οι κάλπες στον ορίζοντα. Γιατί πλέον μπορεί να έχουμε ξεφύγει από τη θεσμική διεθνή επιτήρηση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει η πολύ αυστηρή επιτήρηση από τη διεθνή αγορά ομολόγων και μπορεί να «τιμωρηθούμε» αυστηρά στο πρώτο στραβοπάτημα...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.