Ποιος να το έλεγε. Και όμως, φαίνεται ότι το 2021 θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ξεπερνώντας το +10%. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι σημαντικά υψηλότερη του +7%, ωστόσο, η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πολύ συντηρητική. Έμπειροι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το τελικό ποσοστό, της αύξησης του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά, θα είναι αισθητά πάνω από 10%. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο Mega, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ρυθμό ανάκαμψης +9% ενώ το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ιδρύματος για την Ελληνική Οικονομία εκτίμησε ότι η αύξηση θα κυμανθεί στο 9% με 9,5%. Δηλαδή, το 9% με 9,5% αποτελούν πλέον τη βάση των εκτιμήσεων.
-- Αίσθηση προκάλεσε το +9,93% της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς χθες. Η στήλη αναφέρθηκε χθες διεξοδικά στους λόγους που οι τράπεζες είναι... σέξι, ωστόσο, για το χθεσινό ξέσπασμα της Πειραιώς υπάρχουν κάποιοι ειδικότεροι λόγοι. Ασφαλώς η μετοχή της Πειραιώς είχε μείνει κάπως πίσω στην κούρσα ανόδου των εγχώριων τραπεζών: η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς παραμένει κάτω των 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Eurobank φλερτάρει με τα 4 δισ., ενώ Alpha και Εθνική βαδίζουν χέρι – χέρι στα 3,2 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται στα βαρύτερα προβλήματα που είχε κληρονομήσει από την κρίση η τράπεζα, η αντιμετώπιση των οποίων επιταχύνθηκε εντυπωσιακά μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας την περασμένη χρονιά. Στο τέλος του 2021 ο δείκτης των NPEs θα διαμορφωθεί κοντά στο 13%, ενώ σύντομα θα βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Πλέον, η προσοχή της διοίκησης εστιάζει στην ανάπτυξη και το digitalization, κάτι που απασχολεί πολύ τους επενδυτές, και για τα οποία η τράπεζα θα έχει πολλά να πει με τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021.
-- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα χθες ήταν των συστημικών τραπεζών: Alpha Bank με 18,67 εκατ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα με 17,22 εκατ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς με 16,54 εκατ. ευρώ και Eurobank με 14,97 εκατ. ευρω. Συνολικά, οι τέσσερις πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας 67,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 53,58% του συνολικού όγκου συναλλαγών της αγοράς. Με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν (+3,55%) ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε χθες νέο άλμα +1,94% κλείνοντας στις 960,32 μονάδες και βάζοντας πλώρη για τις 1.000 μονάδες.
-- Αμέσως μόλις πέρασε στην ανάπτυξη η οικονομία το 2021, φάνηκε η παραγωγική γύμνια της χώρας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μεν, αλλά περισσότερο αυξήθηκαν οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί κατά 34%. Αυτό έχει, βεβαίως, την εξήγησή του: η αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας σε μια οικονομία με ισχνή παραγωγική βάση, φέρνει αναπόφευκτα μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές αγαθών, πρώτων υλών και εξοπλισμού. Εξετάζοντας αυτές τις εξελίξεις, αναρωτιέται κανείς πόσο σοφό είναι να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση προγράμματα που λειτουργούν σαν μηχανισμοί επιδότησης των εισαγωγών, όπως το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με νέες, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. Από την άποψη της περιβαλλοντικής πολιτικής, ασφαλώς το πρόγραμμα έχει τη λογική του. Όμως, θα δώσει και μια ισχυρή ώθηση στις εισαγωγές και τα αποτελέσματα θα φανούν στα επόμενα ετήσια στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα.
-- Σε λίγο η τιμή του αργού πετρελαίου θα «καβαλήσει» τα 100 δολ. το βαρέλι, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα μοναδικό επίτευγμα: να μένει κλειστή (από τον Σεπτέμβριο) η μοναδική εγκατάσταση παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Είναι γνωστό ότι η Energean βρίσκεται σε πολύμηνη αντιπαράθεση με το σωματείο εργαζομένων στον Πρίνο, το οποίο προσπαθεί να μπλοκάρει την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων για να περιοριστούν οι ζημιές. Μετά τη λήξη της κατάληψης στις εγκαταστάσεις, τον Δεκέμβριο, με παρέμβαση των ΜΑΤ, από τις αρχές του έτου, 150 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Η Energean έδωσε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους ως την αρχή αυτής της εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι όποιος δεν επανέλθει θα αντικατασταθεί. Μόλις το ένα δέκατο των εργαζόμενων επέστρεψαν στα καθήκοντά τους και η Energean απαντά τώρα με νέες προσλήψεις, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αρχίσει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που προσπαθεί να βαδίσει στον 21ο αιώνα με συνδικαλιστικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1980...
-- «Αν είσαι η αγορά ομολόγων, μπορείς να τρομοκρατήσεις τους πάντες», έλεγε κάποτε ο Τζέιμς Κάρβιλ, πολιτικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον. Μάλλον σε αυτή τη φράση ανέτρεξαν τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη, βλέποντας με δέος την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει κοντά στο 2,50%. Κάπως έτσι, έσπευσαν να βγουν σε κανάλια και ραδιόφωνα για να «μαζέψουν» προηγούμενες δηλώσεις που άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα μείωσης των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό. Και να διαβεβαιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα κ.ο.κ. Μάλλον αυτά τα μπρος - πίσω απογοήτευσαν κάποιους ψηφοφόρους. Όμως αυτό τον καιρό καλό είναι να μην παίζει η κυβέρνηση με τις διαθέσεις των «εκδικητών» της αγοράς ομολόγων, των διαβόητων bond vigilantes, που είχαν εκτινάξει το 1994 στο 8% την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, προκαλώντας πανικό στον Μπιλ Κλίντον και τους συνεργάτες του.
-- Έχουν ειπωθεί πολλά από στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές για την κρίση στην Ουκρανία, έχει όμως ενδιαφέρον και η άποψη των οικονομικών αναλυτών. Ο οίκος Moody's, σε σχετικό σχόλιο, προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι υψηλές εντάσεις, όμως δεν θα κλιμακωθούν σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση, δεδομένου του υψηλού κόστους που θα είχε ένας πόλεμος για τη Ρωσία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Πάντως, σημειώνει ο οίκος, ο κίνδυνος περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης έχει αυξηθεί και αν υπάρξει σύγκρουση θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.