Μια αρκετά δύσκολη αποστολή έχει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ και οι αγορές θα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις της, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την πρώτη για το 2022. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απρόσμενα στο 5,1% τον Ιανουάριο, που είναι και το νέο ρεκόρ του, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μειωνόταν. Από χθες, η αγορά χρήματος προεξοφλεί μια αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ ως τον Ιούνιο, ενώ την περίμενε ως τον Σεπτέμβριο, παρότι η ΕΚΤ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης μέσα στο τρέχον έτος.
-- Η δύσκολη αποστολή της προέδρου της ΕΚΤ θα είναι να εξηγήσει πειστικά γιατί η τράπεζα επιμένει στην απόφαση να μην αυξήσει φέτος τα επιτόκια. Το βασικό επιχείρημα που αναμένεται να επικαλεστεί είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και από το 2023 θα επανέλθει σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2%. Πάντως, επειδή οι καιροί είναι πονηροί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως και στη Μ. Βρετανία, οι κεντρικοί τραπεζίτες κινούνται σε όλο και πιο σφικτή νομισματική πολιτική, οι αναλυτές θα περιμένουν την ανακοίνωση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ για να βάλουν στο μικροσκόπιο οποιαδήποτε διατύπωση μπορεί να ερμηνευθεί ως προαναγγελία αύξησης επιτοκίων, ή πιο γρήγορης από το αναμενόμενο απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
-- Δεν είχε πολύ καλά νέα να πει η S&P Global Ratings στην τελευταία της ανακοίνωση για τις ελληνικές τράπεζες. Οι βαθμολογίες κρατήθηκαν σταθερές, ενώ και οι προοπτικές των βαθμολογιών (outlook) ήταν σταθερές για όλες τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι για το επόμενο 12μηνο δεν είναι πιθανές οι αναβαθμίσεις. Πέραν των όσων αναφέρει ο οίκος για την πρόοδο που σημειώνουν οι τράπεζες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών και της επιστροφής στα κέρδη, επαναλαμβάνει σε όλες τις επιμέρους αξιολογήσεις των τραπεζών ότι είναι χαμηλή η ποιότητα των κεφαλαίων τους, επειδή κατά μεγάλο ποσοστό αποτελούνται από αναβαλλόμενους φόρους, θυμίζοντας ένα πρόβλημα που συνεχώς επισημαίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια κίνηση δραστικής επίλυσης, αφού δεν «άναψε πράσινο» η κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου για bad bank. Πάντως, ο οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει αναβαθμίσεις των τραπεζών, εφόσον διατηρήσουν την ίδια δυναμική όσον αφορά τα κέρδη και την ποιότητα του ενεργητικού και βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Όπως σημειώνει, ωστόσο, το σενάριο της αναβάθμισης μέσα στο επόμενο 12μηνο δεν είναι το βασικό.
-- Παρά τη μικρή κόπωση, η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ ήταν η πέμπτη ανοδική στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ανακτήθηκε το συμβολικό όριο των 950 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ελάχιστα κάτω από τα υψηλά 7ετίας (957,60 μονάδες, στις 20 Ιανουαρίου). Οι 2.323,35 μονάδες που έκλεισε ο FTSE 25 είναι υψηλό ακριβώς δύο ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 28 Ιανουαρίου 2020. Μια ανάσα από τις 700 μονάδες βρίσκεται πλέον ο τραπεζικός δείκτης, που έκλεισε σε υψηλό 23 μηνών. Μετά το +17,92% του Ιανουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης έχει ήδη άνοδο περί το 2,50% το Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι είναι το «αφεντικό» της αγοράς στην τρέχουσα συγκυρία. Στα αρνητικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μείωση της αξίας συναλλαγών στα 64,22 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα 89,91 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στις μετοχές της Alpha και της Εθνικής.
-- Ένας τρόπος να δει κανείς καθαρά την αλλαγή σκηνικού για τις τραπεζικές μετοχές είναι να ρίξει μια ματιά στις κεφαλαιοποιήσεις. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει ανέλθει στα 12 δισ. ευρώ, ύστερα από πολλά χρόνια: στα 3,87 δισ. η Eurobank, 3,21 δισ. η Εθνική, 3,20 δισ. η Alpha Bank και 1,88 δισ. η Πειραιώς. Η πιο εντυπωσιακή μεταβολή εντοπίζεται, βεβαίως, στην Πειραιώς, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είχε πέσει ακόμη και στα 270 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έκλεισε σε υψηλό τεσσεράμισι ετών και, μετά το +54,1% που έκανε το 2021, η μετοχή ενισχύεται φέτος κατά 17,23%. Η Εθνική καταγράφει άνοδο 19,95% φέτος, ενώ προέρχεται από το +29,7% το 2021. Η Alpha Bank, που υστέρησε το 2021 έχοντας άνοδο 12,9%, συνεχίζει το εντυπωσιακό της κρεσέντο το νέο έτος, έχοντας ήδη κέρδη +27,02%.
-- Σε φάση… απογείωσης δείχνει να βρίσκεται η μετοχή της Aegean, καθώς ενισχύονται συνεχώς οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν. Μετά το +14,3% που έκανε τον Ιανουάριο, η μετοχή του αερομεταφορέα συνεχίζει ανοδικά και τον Φεβρουάριο: στο +4,55% την Τρίτη, +1,74% χθες, φτάνοντας στα 5,84 ευρώ. Παρά την ανάκαμψη η μετοχή της εταιρίας ωστόσο παραμένει μακριά από τα υψηλά: το ιστορικό υψηλό της μετοχής ήταν στα 9,50 ευρώ και καταγράφηκε στις 8 Μαΐου του 2018.
-- Διακυμάνσεις που… ζαλίζουν είχε χθες το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Intrakat. Η ενδοσυνεδριακή διακύμανση έφτασε το 60%, καθώς το δικαίωμα υποχωρούσε έως 8,48%, ενώ τελικώς έκλεισε στο +51,52% και στα 0,10 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η αύξηση προσελκύει νέους επενδυτές, που απορροφούν τις πωλήσεις δικαιωμάτων από παλαιούς μετόχους. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης προέβη στην πώληση 1.814.514 δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Κούτρας πούλησε 4.975.432 δικαιώματα.
-- Όλο και πιο ενδιαφέρον γίνεται το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ναυτικού, το οποίο συνδέεται στενά και με την έκβαση του εγχειρήματος διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στο υπουργείο Άμυνας έτριβαν τα μάτια τους χθες με την πρόταση των Άγγλων της Babcock: αντί για τρεις ή τέσσερις κορβέτες που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, οι Άγγλοι πρόσφεραν τέσσερις πλήρως εξοπλισμένες φρεγάτες με τιμή τόσο χαμηλή που… παραπέμπει σε κορβέτες. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία για την παραγωγή τους.
-- Έναν άκρως επιτυχημένο κύκλο 27 ετών στη γενική διεύθυνση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κλείνει η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, που συνταξιοδοτείται ύστερα από μια διαδρομή 50 ετών στην ασφαλιστική αγορά. Η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου αναλαμβάνει τη θέση της γενικής διευθύντριας από την 1η Απριλίου. Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με εμπειρία άνω των 25 ετών στον ασφαλιστικό κλάδο, νομικό που έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.