Σκληρές αλήθειες ειπώθηκαν χθες από τον επικεφαλής της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος δεν δίστασε να βγει κόντρα ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αντιμετωπίζεται περίπου ως πανάκεια που θα γιατρέψει όλες τις πληγές και ασθένειες της εγχώριας οικονομίας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι πράγματι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία με τους πόρους του Ταμείου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Σημείωσε ότι ουσιαστικά τα χρήματα του Ταμείου αποτελούν χαμηλότοκο δανεισμό των επιχειρήσεων, αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπενθύμισε τα αυτονόητα: ότι άλλοι είναι οι λόγοι που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα -όχι η έλλειψη κεφαλαίων ή χρηματοδότησης. «Δεν νομίζω ότι οι δύο μονάδες διαφορά στο επιτόκιο που κανείς μπορεί να πετύχει αν χρησιμοποιήσει τα λεφτά του Ταμείου θα αποτελέσουν το κριτήριο για να γίνουν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε, προβλέποντας ότι τελικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επενδύσεις του δημόσιου τομέα.
-- Εκεί όμως που ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεσπάθωσε ήταν για τις τράπεζες προσφέροντας κάτι που οι τράπεζες σπανίως συναντούν στο δημόσιο διάλογο: την πλήρη υποστήριξή του προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται ότι δεν δίνουν δάνεια. «Οι τράπεζες είναι πνιγμένες στα λεφτά, παρακαλούν για να δώσουν δάνεια, όμως, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν αυτά τα λεφτά. Και καλό είναι εμείς οι επιχειρηματίες να μην βγάζουμε, συνεχώς, από πάνω μας τις ευθύνες μας και τις φορτώνουμε σε άλλους. Δεν μας φταίνε οι τράπεζες. Μας φταίει ο κακός μας εαυτός. Μας φταίει το “μαύρο” κομμάτι της οικονομίας το οποίο δεν μας επιτρέπει να δείξουμε τα αποτελέσματά μας και μετά θέλουμε από την τράπεζα ή το κράτος λεφτά, έχοντας προηγουμένως κλέψει τα αποτελέσματά μας. Αν θέλουμε κάποτε να φτάσουμε κάπου, πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, δεν φταίνε οι τράπεζες. Υπάρχουν τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Venture capital, funds που ψάχνουν παντού να μπουν σε επιχειρήσεις, ΤΑΝΕΟ. Εκατοντάδες χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι επιχειρηματίες φταίμε που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και τίποτα άλλο».
-- Έσπασε την ανία των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χθες, λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης, το αντίπαλο δέος της σημερινής διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχεται από τους Ολλανδούς, ηλέκτρισαν την αγορά «σκουπίζοντας», κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών, συνολικά 2,4 εκατ. μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που αντιστοιχούν στο 0,7% των μετοχών της εταιρείας. Οι εφοπλιστές «σκούπισαν» πακέτο 1,1 εκατ. ευρώ που άνηκε στην χρεοκοπημένη ΑΤΤΙΚΑΤ, το οποίο εκποιήθηκε από τράπεζα και μαζί με αυτό «μάζεψαν» από την αγορά επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές, εντολές που οδήγησαν τη μετοχή στο θεαματικό +16,5%.
-- Μετά την αγορά αυτή, εφοπλιστές – Ολλανδοί βρίσκονται πολύ κοντά ελέγχοντας από 30% η κάθε πλευρά, με τους πρώτους όμως να κερδίζουν κατά κράτος τις εντυπώσεις. Όχι μόνο απέκτησαν τις μετοχές, αλλά τις απέκτησαν κάνοντας επίδειξη δύναμης πυρός και μεταδίδοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι λεφτά υπάρχουν. Επιπλέον, με την ενίσχυση του ποσοστού τους, φαίνεται ότι στο εξής οι συνελεύσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους Ολλανδούς, καθώς δεν θα συγκεντρώνουν τα 2/3 των παρισταμένων μετόχων που απαιτούνται για σειρά αποφάσεων της ΓΣ.
-- Πολλοί εκτιμούν ότι το χθεσινό +16%, που οδήγησε τη μετοχή σε υψηλό 52 εβδομάδων, δεν θα έχει διάρκεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πλέον η διασπορά των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει περιοριστεί πολύ (μόνο οι δυο μεγαλομέτοχοι ελέγχουν το 60%) και οι «ελεύθερες» μετοχές έχουν λιγοστέψει.
-- Θυμάστε την Κατερίνα Σαββαΐδου; Η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών είχε τοποθετηθεί στη θέση τον Ιούνιο 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά και εκπαραθυρώθηκε από την κυβέρνηση Σύριζα λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2015, με κατηγορίες περί διαφθοράς. Πριν λίγες ημέρες, στις αρχές του μήνα και έξι ολόκληρα χρόνια μετά το συμβάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δημοσίευσε έγγραφο με το οποίο ερωτά την Ελληνική Κυβέρνηση αν παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας της πρώην γενικής γραμματέας.
-- Το ειρωνικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έκανε έξι χρόνια να αντιδράσει για την υπόθεση Σαββαΐδου, είναι το δικαστήριο που προσφεύγει κατά των κρατών - μελών για περιπτώσεις… καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης! Τι συνέβη και είχαμε αυτή την καθυστέρηση; Άγνωστο, ωστόσο άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα της Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για εγχώριο χέρι που έχει την ικανότητα είτε να επιταχύνει, είτε να καθυστερεί υποθέσεις προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και στο εγχώριο αυτό χέρι μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί και άλλη μια μεγάλη καθυστέρηση που αφορά ελληνική υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.
-- Ακόμη και η Apple δεν καταφέρνει να αποφύγει τις συνέπειες από τα μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και, ιδιαίτερα, στον τομέα των μικροτσίπ. Η παραγωγή του νέου iPhone 13 πηγαίνει πίσω, όπως μετέδωσε το Bloomberg, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις μικροτσίπ από την Broadcom και την Texas Instruments. Η Apple είχε θέσει στόχο παραγωγής 90 εκατ. συσκευών μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά πλέον είναι υποχρεωμένη να τον μειώσει κατά 10 εκατ. συσκευές, δηλαδή κατά 11%, λόγω των προβλημάτων με τις παραδόσεις μικροτσίπ. Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού υποχωρούσε κατά 1,6% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Ν. Υόρκη και αφού έγινε γνωστό το πρόβλημα στην παραγωγή του iPhone. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις μικροεπεξεργαστών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς μεσολαβούν πλέον 21,7 εβδομάδες ή 152 ημέρες ανάμεσα σε μια παραγγελία και στην τελική παράδοση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.