Με μια μεγάλη θετική είδηση ξεκινά η εβδομάδα για την εγχώρια αγορά, μετά την έκτακτη ανακοίνωση της MSCI, ότι η μετοχή της Alpha Services & Holdings, μητρικής εταιρείας της Alpha Bank, θα περιληφθεί από τις 14 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο, στον δείκτη MSCI Standard Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης), ενώ σήμερα περιλαμβάνεται στον δείκτη MSCI Emerging Markets Small Cap.
-- Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα ισχυρής πίεσης για τη μετοχή της Alpha και ευρύτερα για την εγχώρια αγορά προκαλώντας μεγάλη πίκρα και απογοήτευση στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Η δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης της JPMorgan, την Παρασκευή, οδήγησε σε άλμα τη μετοχή της τράπεζας, κλείνοντας με κέρδη άνω του +10%. Η είδηση επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες μετά, με την MSCI να ανακοινώνει την αναβάθμιση της μετοχής, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τη μετοχή, δεδομένου ότι οι εισροές νέων κεφαλαίων εκτιμώνται σε 180 εκατ. δολάρια.
-- Το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσα το καλά νέα για την Alpha Bank αρκούν για να επαναφέρουν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανοδική τροχιά και, σε δεύτερο χρόνο, σε νέα υψηλά έτους. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι το ΧΑ και οι μετοχές τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, ωστόσο βραχυχρόνια υπάρχει διάχυτος προβληματισμός. Η βασική εστία προβληματισμού είναι το γεγονός ότι δεν μπαίνει «φρέσκο» χρήμα στο ΧΑ και χωρίς σοβαρές εισροές δύσκολα θα δούμε αξιόλογη άνοδο τιμών. Το κρίσιμο είναι το πότε, και με ποιες αφορμές, θα δούμε σημαντικές εισροές σε αναδυόμενες αγορές όπως είχε γίνει προς το τέλος του 2020.
-- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ύψους 121 εκατ. ευρώ, με τους ανθρώπους της εταιρείας να εκφράζουν βεβαιότητα για την επικείμενη έγκριση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρεία χρειάζεται τα λεφτά από… χθες και μετά την ΑΜΚ θα πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός για την αναδόμηση του ομίλου.
-- Σημειώνουμε πάντως ότι αρχικός στόχος της διοίκησης της εταιρείας ήταν το Ενημερωτικό να έχει εγκριθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, με στόχο η αύξηση να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
-- Και το Ενημερωτικό Δελτίο της Ideal είναι στον προθάλαμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για έγκριση, με τη διοίκηση της εταιρίας να αναμένει ότι αυτό θα γίνει εντός του τρέχοντος μηνός. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Λάμπρος Παπακωνστανίνου, στην Καθημερινή, στόχος είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να λάβει «σάρκα και οστά» η «νέα» Ideal. Να σημειώσουμε μόνο ότι μετά αρχίζουν τα δύσκολα για τη «νέα» Ideal…
-- Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή στο κακότεχνο σίριαλ της MLS Πληροφορική. Λήγει το πρώτο από τα τρία ομόλογα που εξέδωσε η εταιρεία, ύψους 4 εκατ. ευρώ. Προσοχή: δεν μιλάμε για μια ακόμη ημερομηνία πληρωμής τοκομεριδίου που θα περάσει άπρακτη, αλλά για την πρώτη λήξη ομολόγου της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί και το κεφάλαιο του τίτλου. Προφανώς, μια εταιρεία που έχει γίνει «ζόμπι» με δραστηριότητες και έσοδα που έχουν πέσει πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν, δεν μπορεί να πληρώσει δεκάρα στους ομολογιούχους. Έτσι, από αύριο το πιθανότερο είναι ότι η εταιρεία θα βρεθεί ουσιαστικά σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών. Ουσιαστικά και όχι τυπικά, όμως, αφού το... ευχάριστο για τη διοίκηση της MLS είναι ότι ούτε στην επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων, αυτή την Τετάρτη, πρόκειται να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απαρτία δύο τρίτων για να καταγγελθεί επίσημα το χρέος και να καταστεί άμεσα απαιτητό. Έτσι, η διοίκηση μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη από τους ομολογιούχους το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει από τότε που αποκαλύφθηκαν οι περίεργες καταχωρήσεις άυλων περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της. Οι ομολογιούχοι θα μείνουν σε θέση απόλυτης αδυναμίας, αφού η απαίτηση για απαρτία 2/3 δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
-- Πολλοί στην αγορά λένε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως εκ του αποτελέσματος ήταν εσφαλμένη η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς για αναστολή διαπραγμάτευσης και των ομολόγων μαζί με τη μετοχή της εταιρείας. Αν τα ομόλογα διαπραγματεύονταν, παρά τα προβλήματα της εταιρείας, όπως συμβαίνει στις διεθνείς αγορές, ίσως να είχαν βρεθεί κάποια «κοράκια» να τα μαζέψουν σε χαμηλές τιμές και να γίνουν συνελεύσεις ομολογιούχων με την απαιτούμενη απαρτία, όπου θα λαμβάνονταν αποφάσεις που θα έφερναν προ των ευθυνών της τη διοίκηση της MLS.
-- Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι κρίσιμες συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για την 11η αξιολόγηση και, όσο και αν ο Κωστής Χατζηδάκης διαψεύδει εμφατικά πως υπάρχει πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, ένα ζήτημα είναι αναπόφευκτο να τεθεί, όχι μόνο στον ίδιο και τον Πάνο Τσακλόγλου, αλλά κυρίως στα αρμόδια για το χρέος στελέχη του υπ. Οικονομικών. Ποιο είναι αυτό το ζήτημα; Η επίδραση που θα έχει το νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις στην εξίσωση της βιωσιμότητας του χρέους. Το λεγόμενο κόστος μετάβασης, δηλαδή οι εισφορές που θα χάσει το ενιαίο επικουρικό ταμείο όταν αρχίσουν, από το 2022, οι νέοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εισφορές μόνο για τον «κουμπαρά» της δικής τους σύνταξης, όπως και αν το υπολογίσει κανείς είναι αρκετά μεγάλο και η κυβέρνηση θέλει να το καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα εξ ορισμού θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία έχει ήδη γίνει γίνει οριακή λόγω της πανδημίας, όπως πρόσφατα σημείωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
-- Ο Κ. Χατζηδάκης διαψεύδει ότι οι Θεσμοί έχουν ζητήσει να καθιερωθεί ειδικός πόρος (φόρος) για να χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα. Σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτή η συζήτηση με τους Ευρωπαίους δεν θα είναι πολύ ευχάριστη γιατί, ως γνωστόν, εδώ και αρκετό καιρό κινούνται έναντι της Ελλάδας με ένα δόγμα: «Ας κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί να μπορούν να πληρώνουν το χρέος».
-- Θέμα λίγων ημερών είναι να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τη νέα, γενναιόδωρη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Η ρύθμιση θα έχει περισσότερες δόσεις, έως 60, όμως θα έχει και μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα: θα πληρώνονται τόκοι. Όχι εξοντωτικοί (3% πάνω από το μηδενικό, σήμερα, επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), αλλά πάντως θα πληρώνονται τόκοι για αυτή τη ρύθμιση των χρεών, ενώ ως τώρα στο «μενού» υπήρχε δυνατότητα άτοκης ρύθμισης σε 24 δόσεις. Φαίνεται ότι και στις κρατικές ρυθμίσεις χρεών το τσάμπα πεθαίνει...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.