- Και πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank. Η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται τους όρους και τα κίνητρα και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας. Η Attica Bank μετά την αύξηση κεφαλαίου και την υλοποίηση της τιτλοποίησης Ωμέγα θα βρεθεί με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 1% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση της αγοράς.
- Βέβαια το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού της τράπεζας μόνο ανώδυνα δεν έγινε για τους υφισταμένους μετόχους με τις ζημιές για τα ταμεία να αθροίζουν πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
- Με μεγάλα κέρδη, +2,44%, και κόντρα στις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν χθες στις τράπεζες, κινήθηκε η μετοχή της Eurobank. Η μετοχή έκλεισε σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων με τους επενδυτές να προεξοφλούν την ένταξή της στον δείκτη MSCI στην τρέχουσα αναδιάρθρωση που θα ανακοινωθεί στις 11 Μαϊου.
- Για την Τράπεζα Πειραιώς, που από το -10% έκλεισε στο +15%, η στήλη συστήνει υπομονή. Ίσως κάποιοι να έχουν κάποια εκατομμύρια να «κάψουν» ή ίσως έχουν κάτι στο μυαλό τους, ωστόσο στην τιμή των 2,5 ευρώ που έκλεισε χθες η μετοχή η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3,12 δισ. ευρώ ενώ η τιμή προς λογιστική αξία ανέρχεται σε 0,51, επίπεδο λίαν αλμυρό στην παρούσα στιγμή. Ούτε χθες συνεδρίασε το ΧΑ για την έγκριση των νέων μετοχών κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται η έναρξης της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Οπότε Κυριακή, κοντή γιορτή!
- Ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη στο δίκτυο CNBC του Χρήστου Μεγάλου. Είχε το δικό του ενδιαφέρον, όμως, ο πρόλογος που έγινε από την παρουσιάστρια του CNBC, Τζουλιάνα Τατελμπάουμ, η οποία τόνισε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει η αντίληψη που υπήρχε για την Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι σχετικά πρόσφατα, ότι είναι ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Την ίδια ώρα, ο τίτλος που «έπαιζε» για τη συνέντευξη και αναφερόταν, βεβαίως, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν: «Η Τράπεζα Πειραιώς κερδίζει την υποστήριξη μεγάλων επενδυτών». Πράγματι, όλα αυτά δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι συντελείται μια πολύ μεγάλη αλλαγή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος για την τράπεζα, την οποία δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος μερικούς μήνες νωρίτερα.
- Πολλές απορίες, που θα πρέπει να απαντηθούν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, προκαλεί μια προσθήκη στο καταστατικό της εταιρείας, η οποία θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαΐου. Ανάμεσα στα θέματα που θα χρειάζονται αυξημένη απαρτία για να εγκριθούν περιλαμβάνεται, όπως διαβάζουμε στο σχέδιο του νέου καταστατικού, η διάθεση «με μία ή περισσότερες συναλλαγές, περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών και η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας». Θα πρέπει να εξηγηθεί λίγο καλύτερα γιατί χρειάζεται αυτή η προσθήκη στο καταστατικό. Υπάρχει κάποιο σχέδιο πώλησης τόσο μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων των ΕΛΠΕ; Αν όχι, γιατί κρίνεται σκόπιμο να μπει τώρα αυτή η προσθήκη στο καταστατικό;
- Πολλές φωτογραφίες του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Στις φωτογραφίες αυτές φαίνεται ο Γενικός Γραμματέας να σηκώνει ψηλά τη γροθιά του αποκαλύπτοντας ένα όχι λιτό, για να το θέσουμε κομψά, ρολόι Rolex. Η εικόνα προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην επιδεικτική κατανάλωση και ακόμα περισσότεροι αυτοί που δυσκολεύονται να καταλάβουν τη σκοπιμότητα του να κυκλοφορεί με ένα πολυτελές ρολόι ένας εκπρόσωπος κόμματος που μάχεται για τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Πιθανότατα πρόκειται για παλαιότερες φωτογραφίες και ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας, στο παρελθόν, όταν είχε συζητηθεί και πάλι το θέμα του ακριβού ρολογιού του, είχε πει ότι δεν είναι γνήσιο, αλλά φθηνό αντίγραφο των 10 ευρώ.
- Εκτιμητές ωρολογίων δεν είμαστε, για να κρίνουμε την αυθεντικότητα και να υπολογίσουμε την αξία του ρολογιού. Όλη αυτή η συζήτηση, όμως, μας παρέπεμψε στο 1899, όταν ο σπουδαίος Αμερικανο-Νορβηγός οικονομολόγος Thorstein Veblen τάραξε τα στάσιμα νερά της εποχής με το εκπληκτικό βιβλίο «Η θεωρία της αργόσχολης τάξης». Ο Veblen αναφέρθηκε αναλυτικά, μεταξύ άλλων, στην επιδεικτική κατανάλωση, στην οποία καταφεύγουν οι άνθρωποι ως μέσο επίδειξης και προβολής της δύναμής τους στους άλλους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, σε πιο πρωτόγονες εποχές η αργόσχολη τάξη επιδείκνυε τη δύναμή της αρπάζοντας λάφυρα, γυναίκες και κρεμώντας κρανία αντιπάλων έξω από τις σκηνές.
- Τώρα, στον πολιτισμένο κόσμο οι άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει αυτές τις βάρβαρες συνήθειες με τη συσσώρευση χρημάτων και την επιδεικτική σπατάλη τους. Ο άνθρωπος προβάλλει τη δύναμη και την ανωτερότητά του φορώντας ακριβά ρούχα, αγοράζοντας ακριβά αντικείμενα όπως ρολόγια κ.ο.κ.
- Ο Veblen ασχολήθηκε και με τις ανησυχίες της εποχής για τον κίνδυνο οι ανισότητες να προκαλέσουν κοινωνικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει καμία πάλη των τάξεων, τόνισε, απλούστατα γιατί οι εργάτες δεν μάχονται για να ανατρέψουν τα αφεντικά τους αλλά για να εξομοιωθούν μαζί τους. Ελπίζουν, σύμφωνα με τον Veblen, να καταφέρουν οι ίδιοι (ή τα παιδιά τους) να εισχωρήσουν στην ανώτερη τάξη, απολαμβάνοντας τα προνόμιά της. Έτσι είτε το ρολόι του κ. Κουτσούμπα είναι γνήσιο, είτε -όπως σημειώνει ο ίδιος- μαϊμού κατά τον Veblen η όλη υπόθεση παραπέμπει σε μια προσπάθεια εξομοίωσης με τις συνήθειες της... αργόσχολης τάξης.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.