- Δεν υπήρξαν δράματα στην υπόθεση παραίτησης του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη. Αν και οι σχέσεις του προέδρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Παύλο Μυλωνά είχαν ομαλοποιηθεί εδώ και καιρό, οι σχέσεις του κ. Μιχαηλίδη με το ΤΧΣ παρέμεναν τραυματισμένες, μετά την ανοιχτή σύγκρουση του ΤΧΣ με τον πρόεδρο της ΕΤΕ το 2019. Ασφαλώς δεν ήταν μόνο αυτό, υπήρξαν και κάποιες άλλες δυναμικές στο εσωτερικό της τράπεζας και από τι στιγμή που ο κ. Μιχαηλίδης είδε ότι δεν υπήρχε ελπίδα ανανέωσης της θητείας προτίμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αποχωρήσει.
- Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας σήμερα, είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του κ. Μιχαηλίδη.
- Έναν λίαν φιλόδοξο στόχο έχει θέσει η Alpha Bank, για τον οποίο η διοίκηση Ψάλτη δουλεύει νυχθημερόν: την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι το τέλος του 2022, χωρίς η τράπεζα να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στο πρόσφατο conference call με τους αναλυτές, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank απάντησε ότι στόχος είναι η μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι το 2022 χωρίς να γίνει revert στον μέτοχο.
- Αν ο στόχος επιτευχθεί, η Alpha Bank θα είναι η μόνη συστημική τράπεζα που θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η Eurobank ενισχύθηκε κεφαλαιακά μέσω της απορρόφησης της Grivalia, η Πειραιώς έχει δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου ενώ και η Εθνική με την βοήθεια του ελληνικού δημοσίου (μέσω του Titlos και της ανταλλαγής ομολόγων) ενίσχυσε αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση. Προς το παρόν πάντως η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σε discount, με την αγορά να περιμένει την εκκίνηση του δεύτερου γύρου τιτλοποιήσεων που θα την φέρει πιο κοντά στο στόχο του μονοψήφιου δείκτη NPEs. Η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 2,28 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 2,78 δισ. ευρώ.
- Με την Αμερική να καλπάζει από ιστορικό ρεκόρ σε ιστορικό ρεκόρ, με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη μεγάλη ανάπαυλα λόγω της ειδικής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.
- Στην φάση του αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως περνά η μάχη Ολλανδών – εφοπλιστών, με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να κατηγορεί την εταιρεία των Δ. Μπάκου – Γ Καϋμενάκη ότι έχει προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες με σκοπό να σταματήσει τη σύναψη ομολογιακού δανείου για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ.
- «Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η πληροφορία ότι, αντί ο μέτοχος Greenhill Investments Limited να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για την συμμετοχή της στο ομόλογο, όπως ζητήθηκε από όλους τους μετόχους, προχώρησε σε απειλητικά μηνύματα προς την διοργανώτρια τράπεζα θέτοντας πλήθος νομικών ερωτημάτων, προειδοποιώντας ακόμα και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης ομολόγου, ουσιαστικά προσπαθώντας να ακυρώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της θυγατρικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ», ανακοίνωσε χθες η Ελλάκτωρ.
- Από την πλευρά της, αργά χθες το βράδυ, η Greenhill δήλωσε: «Εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους. Αυτό εξυπηρετεί όλους τους μετόχους, αλλά κυρίως όσους ασκούν την διοίκηση και έχουν αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Αν είχαν συναίσθηση των ευθυνών θα είχαν σπεύσει στον διάλογο. Επίσης, ως πράξη υπευθυνότητας, η Reggeborgh θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται τη Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων είναι τώρα».
- Με λίγα λόγια, το μαγαζί καίγεται και οι μαγαζάτορες αγορεύουν…
- Είναι ένα σκάνδαλο που ματαιώθηκε, επειδή αποκαλύφθηκαν οι μεθοδεύσεις έγκαιρα; Ή πρόκειται για μια απλή παρεξήγηση; Ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει την πρώτη εκδοχή. Ο ίδιος έκανε γνωστό μέσω των social media ότι είχε την πληροφορία πως η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών σκόπευε να συζητήσει μια «σκανδαλώδη», όπως τη χαρακτήρισε, μείωση κατά 50% στα τέλη φάσματος που αποδίδει η Digea. Ο πρώην υπουργός τόνιζε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την πανδημία τέτοια ελάφρυνση στα κανάλια, γιατί τα διαφημιστικά τους έσοδα δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν λίγο.
- Η ΕΕΤΤ έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. Ανακοίνωσε χθες ότι η μείωση «αφορά διακανονισμό καταβολής των ετήσιων τελών χρήσης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ασύρματες ζεύξεις και όχι για μετάδοση περιεχομένου». Επανερχόμενος με νέα ανάρτηση στο facebook, ο Στ. Μάνος σχολίασε: «Χαίρομαι διότι η ανάρτηση μου έβαλε φρένο σε νέο δώρο (σ.σ.: στα κανάλια). Για την ώρα...».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.