- Πολλά καλά λόγια για την Τράπεζα της Ελλάδος και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τράπεζα Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα προσωπικά για τις προσπάθειες να βάλει στο τραπέζι συστημικές λύσεις για το μείζον πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤτΕ.
- Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΕΕΤ υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού νομισματικής – δημοσιονομικής πολιτικής για την αποτελεσματικότερη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. «Η νομισματική πολιτική, από μονή της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πιστωτικές προκλήσεις, που προέρχονται από έλλειψη φερεγγυότητας», τόνισε απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που διατυπώνεται προς το τραπεζικό σύστημα για την ελλιπή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
- Διότι εκτός του να υπάρχει επαρκής ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν και φερέγγυοι δανειολήπτες για να απορροφήσουν αυτή τη ρευστότητα παραγωγικά. Αν, βέβαια, θέλουμε οι τράπεζες να λειτουργούν ως τράπεζες.
- Αίσθηση προκάλεσε, για να το θέσω κομψά, η χθεσινή παρέμβαση μέσω του Bloomberg του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, με την οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
- Ο λόγος είναι ότι δεν συνηθίζεται οι μέτοχοι -μεγαλομέτοχος στην περίπτωσή μας- να προαναγγέλλουν μια εταιρική διαδικασία που είναι στην αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης. Μπορούν να εγκρίνουν μια αύξηση ή να την απορρίψουν ή να επιβάλλουν άλλους όρους, ωστόσο τα τεχνικά είναι θέμα της διοίκησης.
- Πολύ περισσότερο, δεν συνηθίζεται να παρουσιάζουν οι μέτοχοι λεπτομέρειες σχεδίων που δεν έχουν ανακοινωθεί από τη διοίκηση. Ασφαλώς κάτι θα ξέρει ο κ. Τσούρντα όταν λέει ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης κεφαλαίου θα εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου, κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι, δεδομένου ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία τέτοια ανακοίνωση ή ενημέρωση.
- Εκτός, βέβαια, αν όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την Πειραιώς και την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά εντάσσονται σε ένα άλλο πλαίσιο, τους διοικητικούς διαγκωνισμούς στο Ταμείο και το μέλλον του κ. Τσούρντα, που όπως λέγεται «παίζεται» αυτό το διάστημα.
- Με χορηγία από τη ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή αντίδραση (+0,79%) στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή της εταιρείας έκανε «άλμα» +5,41% στον απόηχο της έγκρισης από το ΔΣ της εταιρείας της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και της RWE Renewables GmbH, για την από κοινού υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW, μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Τα ποσοστά συμμετοχής στην κοινή εταιρία θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
- Έχει και μια δεύτερη ανάγνωση η χθεσινή προτροπή της BlackRock για επενδύσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Θυμίζουμε, για αρχή, ποια είναι η BlackRock: ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 8,67 τρισ. δολ. (ναι, μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια και, για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του ΑΕΠΙ της Γερμανίας). Το fund που διαχειρίζεται η BlackRock και το οποίο επενδύει στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης (στις οποίες, δυστυχώς, έχει εκπέσει η Ελλάδα, μετά τη μεγάλη κρίση που άρχισε το 2009), δηλαδή σε ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Τουρκία, έχει τοποθετήσει το 9,6% των κεφαλαίων του στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία είναι μόλις 5,5%.
- Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Μεγάλη, ίσως, για όσους θυμούνται ένα παλιό θέμα συζήτησης σε τούτη τη χώρα, περί του αν έπρεπε να μείνουμε στο ευρώ, ακολουθώντας μια ορθόδοξη (αν και επώδυνη) οικονομική πολιτική, ή να γυρίσουμε στη δραχμή και να πληρώνουμε μισθούς με IOU's του Βαρουφάκη. Η BlackRock έχει τοποθετήσει 75% περισσότερα κεφάλαια στις ελληνικές μετοχές, παρότι η τουρκική οικονομία είναι σχεδόν τετραπλάσια από την ελληνική και ανήκει στο group των 20 μεγαλύτερων στον κόσμο (G20). Μπορεί κανείς στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι θα υπήρχε αυτή η διαφορά υπέρ της ελληνικής αγοράς, αν δεν ανήκε η χώρα στην ευρωζώνη και δεν ακολουθούσε μια «κανονική» οικονομική πολιτική, την ώρα που Τουρκία έχει ένα από τα πιο ασταθή νομίσματα στον κόσμο και, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ακολουθούσε την αλλοπρόσαλη πολιτική των Erdoganomics, με ένα πρόεδρο που εξακολουθεί να πιστεύει ότι τη μείωση των επιτοκίων μειώνεται ο πληθωρισμός; Ή, αν το δούμε αλλιώς, πόσα δολάρια άραγε θα κρατούσε η BlackRock στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν κυκλοφορούσαν δραχμούλες και IOU's του Γιάνη;
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.