Πώς η αδυναμία των πολιτικών να διαχειριστούν την κρίση «έκαψε» τους επενδυτές, ποια ήταν η αινιγματική εξαγγελία Χατζηδάκη και οι αλλαγές κορυφής στη Viohalco.
Συγκλονιστικό το διάγραμμα που δημοσίευσε το Business Daily την Τετάρτη, το οποίο δείχνει την απόδοση του «ελληνικού» MSCI σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη - ναυαρχίδα της MSCI, τον ACWI, αλλά και το δείκτη αναδυόμενων αγορών, MSCI Emerging Markets. Στο διάστημα Οκτώβριος 2005 – Οκτώβριος 2020, η καθαρή απόδοση σε δολάρια ΗΠΑ του ACWI διαμορφώνεται στο 256,29%, του Emerging Markets στο 254,77% και του ελληνικού στο 3,45%.
Για να μην μακρηγορούμε: οι ελληνικές μετοχές αποτελούν κάτι σαν νεκροταφείο κεφαλαίων.
Στο διάστημα 2005 - 2009 οι ελληνικές αποδόσεις ήταν συντονισμένες με τις διεθνείς τάσεις μέχρι που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση. Από εκεί και πέρα η πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης και τον παραλογισμό που ακολούθησε με την άρνηση του πολιτικού προσωπικού να αποδεχθεί την σκληρή πραγματικότητα: ότι χρεοκοπήσαμε εξαιτίας κακοδιαχείρισης.
«Λεφτά υπάρχουν», «Ζάππεια», «επαχθές χρέος», «σκίσιμο των μνημονίων», «γερμανικές αποζημιώσεις» και ένα σταθερό όχι σε όλα. Χαμένα χρόνια που οδήγησαν τη χώρα στο περιθώριο. Καθόλου τυχαία από το 2015 και μετά, όταν ο ανορθολογισμός θριάμβευσε και τυχάρπαστοι τύποι σαν τον Γ. Βαρουφάκη ανέλαβαν τις τύχες της χώρας, το διάγραμμα του MSCI Greece θυμίζει ευθεία γραμμή.
Διαβάζω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται περιλαμβάνεται το να είναι αφορολόγητο το 50% του εισοδήματος για 7 χρόνια των στελεχών και ελεύθερων επαγγελματικών που θα μετακομίσουν στη χώρα μας.
Καλή η ιδέα, δεν αντιλέγω, αλλά μια μικρή παρατήρηση τεχνικής υφής: με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα από εργασία, είναι σίγουροι στην κυβέρνηση ότι ακόμα και με 50% έκπτωση ο φόρος που θα πληρώνουν όσοι επιλέξουν την Ελλάδα θα είναι χαμηλότερος από το φόρο που πληρώνουν τώρα στις χώρες όπου βρίσκονται;
Ναι, αλλά θα απολαμβάνουν και τον ήλιο θα μου πείτε.
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η ολοκλήρωση του deal πώλησης της SingularLogic. Η εταιρεία πληροφορικής του ομίλου της MIG θα περάσει στον έλεγχο του σχήματος Epsilon Net και Space Hellas. Σε ότι αφορά τις πληροφορίες περί εμπλοκής της Entersoft στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της SingularLogic, δεν φαίνεται να έχουν καμία βάση.
Συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊού με το σύστημα Υγείας να πλησιάζει επικίνδυνα τα όριά του. Οι πάντες περιμένουν με αγωνία την ανάσχεση της εξάπλωσης, μετά το καθολικό lockdown που επιβλήθηκε, ελπίζοντας ότι αυτό θα συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, πάντως, αυτό που συζητείται είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων.
«Μιλάς με γρίφους γέροντα», θα μπορούσαν να απαντήσουν στον Κωστή Χατζηδάκη οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που άκουσαν χθες την τοποθέτησή του στο 2ο Συνέδριο για τις Α.Π.Ε. και την Αποθήκευση Ενέργειας του Energy Press. Παρότι το θέμα της κάλυψης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ συζητείται εβδομάδες τώρα, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίστηκε μάλλον αμήχανος, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα σενάρια για «χαράτσι» στους παραγωγούς (για τα οποία οι φωνές των παραγωγών είχαν ακουστεί ως το Μαξίμου...) και αρκέστηκε να πει ότι η παρέμβαση του υπουργείου θα έλθει «πολύ σύντομα». Είπε, όμως, και κάτι που πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν: η παρέμβαση, όπως τόνισε, θα είναι «ευρύτερη από ό,τι περιμένουν όλοι».
Οι μεγάλοι παίκτες, όμως, περιμένουν μια λύση άμεσα, αλλά χωρίς νέες επιβαρύνσεις στους παραγωγούς, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργου Περιστέρη και του πρόεδρου της Solar Power Europe, κ. Αριστοτέλη Χαντάβα. «Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι πιο πολύ μεταρρυθμιστική, χωρίς πανικό και παρενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι έχει υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης με το υπουργείο. Ο κ. Χαντάβας υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί Α.Π.Ε. έβαλαν «πλάτη» και κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης με μειώσεις έως 50% στις ταρίφες τους. Αν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, «βλέπει» σοβαρή αστάθεια στην αγορά με άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση έργων αλλά και στη συνέχιση της παρουσίας σημαντικών παικτών. Μετάφραση: Άλλο ένα «χαράτσι» και οι επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτούν προς την έξοδο.
Στον όμιλο Στασινόπουλου είναι πολύ διακριτικοί σε τέτοια θέματα, αλλά στην αγορά δεν πέρασε απαρατήρητη μια αλλαγή με ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον του ιστορικού βιομηχανικού ομίλου της μεταλλουργίας. Ήλθε η ώρα να περάσει στην επόμενη γενιά της οικογένειας το τιμόνι του ομίλου Viohalco, καθώς από χθες ο Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, γιος του Νίκου Στασινόπουλου, πέρασε από τη θέση του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δεν έφθασε σε αυτή τη θέση ασκώντας απλώς ένα οικογενειακό δικαίωμα. Ήταν επί σειρά ετών -από το 1995- στέλεχος σε διευθυντικές θέσεις, πριν φθάσει στη θέση του CEO.
Αυτή η σημαντική διοικητική αλλαγή έγινε με φόντο τις διαπραγματεύσεις του ομίλου με τη γαλλική Nexans. Όπως ανακοινώθηκε από τη Viohalco και τη Cenergy, συνομιλίες γίνονται, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αφορούν συνεργασία στον τομέα των καλωδίων. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, φαίνεται πως το υπό συζήτηση deal θυμίζει αυτό που έκλεισε η Viohalco προ διετίας, για τη μεταβίβαση μέρους της χαλυβουργικής δραστηριότητας στην αμερικανική Nucor. Σε αυτή την περίπτωση, θα μεταβιβαστεί το κομμάτι των καλωδίων, ενώ δεν είναι σαφές αν το τίμημα θα πληρωθεί μετρητοίς ή σε μετοχές της Nexans.