- Ο Γιάννης Κωστόπουλος είχε μιλήσει, το 2004, για τις «δυόμισι τράπεζες» που κατά τη γνώμη του χωρούσαν στην ελληνική αγορά. Ο Σωκράτης Κόκκαλης σχεδόν την ίδια περίοδο είχε αναφερθεί στις «δυόμισι εταιρείες τηλεπικοινωνιών» που μπορεί να αντέξει η μικρή ελληνική αγορά. Ο Henry Holterman, ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής Reggeborgh Invest, που τοποθετήθηκε χθες επισήμως στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πρέπει να πιστεύει πως η χώρα μας αντέχει «δυόμισι ισχυρούς εργολάβους»! Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός πως αφού επένδυσε γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προχωρά τώρα στο επόμενο βήμα, μέσω της συμμετοχής στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
- Ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούν πως ο κ. Holterman προχώρησε σε μια απλή επενδυτική κίνηση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ επειδή πιστεύει στο μέλλον της ελληνικής αγοράς κατασκευών. Προβλέπουν πως θα ακολουθήσει γρήγορα το επόμενο χτύπημα της Reggeborgh. Γι’ αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της πλευράς Καλλιτσάντση. Στους Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση είχε πάει ο Ολλανδός επενδυτής όταν αποφάσισε να επενδύσει στις κατασκευές προ τριετίας. Επειδή δεν συμφώνησε μαζί τους ή με την πλευρά Λ. Μπόμπολα χτύπησε τη δεύτερη πόρτα, αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τώρα οι βασικοί μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαπιστώνουν πως «ο Ολλανδός χτυπάει πάντα δύο φορές»!
- Αξίζει να σημειωθεί ότι το ολλανδικό fund είχε αποκτήσει μικρή συμμετοχή στην Ελλάκτωρ πριν περάσει ο έλεγχος στην οικογένεια Καλλιτσάντση, ενώ ενίσχυσε τη θέση του το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόμενο και την πτώση της τιμής της μετοχής.
- Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάκτωρ, το +29% χθες είναι χαρακτηριστικό, ενώ πολλούς λόγους για να είναι ικανοποιημένη έχει η διοίκηση Καλλιτσάντση.
- Υπογραμμίζω μόνο το τέλος εποχής για την οικογένεια Μπόμπολα, που μετά την αποχώρηση από τα media τερματίζει την παρουσίαση της και στον τομέα των κατασκευών, τομέας που κάποτε κυριαρχούσε.
- Μια εξαιρετικά θετική εικόνα για το πως βλέπουν οι επενδυτές της Ελλάδα μετέδωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε μάλιστα στην αγορά μετοχών της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh αλλά και την είσοδο της Blackrock στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τώρα γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στα τάρταρα είναι άλλο θέμα, που δεν βολεύει, οπότε δεν το πολυ-συζητάμε.
- Προφανώς και είχε την θεία φώτιση. Ο λόγος για το υπουργείο Οικονομικών, που κατάφερε να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ και τους κατοίκους της βραχονησίδας Αντίψαρα, χωρίς να δίνει πολλή σημασία στις λεπτομέρειες: στη βραχονησίδα δεν υπάρχουν κάτοικοι, ούτε σπίτια. Τα Αντίψαρα, που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 28 ακριτικά νησιά στα οποία καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται δυτικά των Ψαρών σε απόσταση 1.3 νμ., ενώ η έκτασή τους φθάνει μόλις τα 4Km2. Στην απογραφή του 2011 απογράφηκαν 4 κάτοικοι, αλλά πλέον το νησί είναι ακατοίκητο, με μόνα κτίσματα δύο ξωκλήσια. Τα οποία, όπως ακούω, είναι ιδιωτικά.
- Μία από τις 13 τουρκικές τράπεζες που δέχθηκαν χθες το «χτύπημα» της υποβάθμισης από την Moody's, σε συνέχεια της υποβάθμισης του Δημοσίου, είναι η QNB Finansbank. Η επωνυμία έχει τροποποιηθεί, μετά την εξαγορά από την Qatar National Bank (QNB), αλλά είναι η ίδια τράπεζα που πριν από αρκετά χρόνια, επί ημερών Τάκη Αράπογλου, είχε εξαγοράσει η Εθνική Τράπεζα. Η συμφωνία είχε κλείσει με μάλλον υπερβολικό τίμημα, αλλά τότε είχε προβληθεί ως μια στρατηγική κίνηση μεγάλης σημασίας, με τεράστια οικονομική και πολιτική βαρύτητα.
- Δεν θέλει πολλή φαντασία να καταλάβουμε τι θα συνέβαινε σήμερα στην Εθνική, αν είχε ακόμη εκτεθειμένο περίπου το μισό της ενεργητικό στην Τουρκία, μια οικονομία που κλονίζεται και με μια κυβέρνηση άκρως εχθρική προς την Ελλάδα. Ίσως, τελικά, πιο καλή στρατηγική κίνηση από την εξαγορά της Finansbank ήταν η έξοδος της Εθνικής από την Τουρκία, έστω και με ζημιά.
Το διπλό χτύπημα του Ολλανδού και η παλιά περιπέτεια της Εθνικής
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.