ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia-Anaptyxi
Shutterstock

Η μεγάλη μέρα για το ΑΕΠ και η λιγότερο λαμπρή πλευρά της «ιστορικής επιτυχίας» του 10ετους

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ποιος να το έλεγε λίγα χρόνια πριν ότι η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, και μάλιστα στη 10ετία, με επιτόκιο 1,187%, επίπεδο που ούτε στις πιο λαμπερές ημέρες της εποχής της «ισχυρής Ελλάδας» δε μπορούσαμε να διανοηθούμε.
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, ωστόσο, μαζί με τους πανηγυρισμούς καλό είναι να έχουμε μια συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης. Διότι ναι μεν «η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της για οποιαδήποτε λήξη ομολόγου», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου: Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων είναι σε αρνητικά επίπεδα, από -0,1 έως -0,47%, για πολλές χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κ.α.).
  • Κατά πολύ χαμηλότερο του ελληνικού είναι το κόστος δανεισμού στη 10ετία για όλες τις χώρες του νότου: Η Πορτογαλία δανείζεται με 0,3% όπως και η Ισπανία, η Κύπρος με 0,81% ενώ η δεύτερη χειρότερη είναι η Ιταλία η οποία δανείζεται στην 10ετία με 1%.
  • Πιο λιανά το επιτόκιο 1,187% αποτελεί μια από τις ελάχιστες οάσεις αποδόσεων στην ευρωζώνη σε μια συγκυρία που οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει το σύμπαν με δολάρια και ευρώ και οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα θετικές αποδόσεις. Χωρίς τις ενέργειες της ΕΚΤ, η οποία προχώρησε στην ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική.
  • Η συγκυρία, πάντως, δημιουργεί μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας. Η πανδημία έπληξε τα δημοσιονομικά όλων, οπότε η σχετική μας θέση μάλλον βελτιώθηκε. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το ποτάμι ρευστότητας οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, ανακουφίζοντας υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, αν και η ΕΚΤ ακολουθήσει τα βήματα της FED και αποδεχθεί έστω και για βραχυχρόνιο ορίζοντα υψηλότερο πληθωρισμό, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι μεγάλα.
  • Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν το παν για να ανεβάσουν τον πληθωρισμό, εξέλιξη που ευνοεί όσους έχουν δανειστεί. Αντίθετα δεν ευνοεί καθόλου όσους δανείζουν, τους δανειστές.
  • Με αγωνία περιμένουν πολλοί τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, το τρίμηνο της καραντίνας. Τα στοιχεία δημοσιεύονται μια ημέρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και αρκετοί «ποντάρουν» σε μια καλύτερη εικόνα από αυτή που αναμένονταν. Ο λόγος είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της εστίασης και του τουρισμού, που δέχονται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν μικρότερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων αυτών βρίσκεται στη ζώνη της «μαύρης» οικονομίας.
  • Κατά τη γνώμη της στήλης η αγωνία είναι περιττή. Ελάχιστη πρακτική σημασία θα έχει αν η ύφεση θα είναι στο -8%, στο -10% ή στο -12%. Το 2020, έτσι ή αλλιώς, θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης για την εγχώρια οικονομία και το μεγάλο στοίχημα δεν είναι το αν η ύφεση θα περιοριστεί 1 ή 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη το 2021. Διότι, αν τη «βουτιά» του 2020 τη διαδεχθεί μια αναιμική ανάκαμψη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πραγματικά.
  • Σήμερα θα ανακοινώσει τις επιδόσεις της για το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες με άνοδο +1,86%. Οι αναλυτές περιμένουν μια πτώση στα έσοδα,  σε ετήσια βάση, της τάξης του 12%. Ωστόσο η πτώση δε θα οφείλεται μόνο στις επιπτώσεις του lockdown αλλά και στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, βελτίωση αναμένεται στο EBITDA και τα έσοδα της ΔΕΗ.
  • Ναι μεν, αλλά… Ο λόγος για το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με κέρδη και χθες, και μάλιστα έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών, ωστόσο ούτε με κιάλια δεν μπορεί να παρακολουθήσει το καθημερινό πάρτι ανόδου που σημειώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Όχι» ταξιτζήδων σε ηλεκτρικά ταξί, τα μπόνους στην ΕΧΑΕ και εφιάλτης λογιστών

Ράλι αμοιβών στην ΕΧΑΕ και στασιμότητα της μετοχής, τα 290 εκατ. στη θυγατρική της ΔΕΗ για τηλεπικοινωνίες, τι είπε στους Ιταλούς ο Ευ. Μυτιληναίος, η κρίσιμη πρωτοβουλία της Eurobank, το πλεονέκτημα της Noval και το «θαυματουργό» μέλι της Ικαρίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Υπουργός σταρ, οι προμήθειες του Ηρακλή και η ενεργειακή απόβαση στην Αθήνα

Ενόχληση για την απουσία Ν. Δένδια, η ΕΛΒΟ, απόβαση στελεχών στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric στο Λαγονήσι, οι προμήθειες του Ηρακλή, οι επενδύσεις στα δίκτυα, αγωνία για το Ανακαινίζω, και πώς η Σκάρλετ Γιόχανσον νίκησε την ΑΙ.
Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 737 εκατ. στο ΧΑ, το μήνυμα Θεοδωρόπουλου, τα δισ. των εφοπλιστών και η Ρωσία

Οι εντυπωσιακές εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, τα δισ. της ναυτιλίας και η Ρωσία, το προεκλογικό μήνυμα Θεοδωρόπουλου, κέρδη υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ, τα λάθη στην εφορία και ο τιμοκατάλογος των λογιστών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.