- Ποιος να το έλεγε λίγα χρόνια πριν ότι η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, και μάλιστα στη 10ετία, με επιτόκιο 1,187%, επίπεδο που ούτε στις πιο λαμπερές ημέρες της εποχής της «ισχυρής Ελλάδας» δε μπορούσαμε να διανοηθούμε.
- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, ωστόσο, μαζί με τους πανηγυρισμούς καλό είναι να έχουμε μια συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης. Διότι ναι μεν «η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της για οποιαδήποτε λήξη ομολόγου», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου: Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων είναι σε αρνητικά επίπεδα, από -0,1 έως -0,47%, για πολλές χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κ.α.).
- Κατά πολύ χαμηλότερο του ελληνικού είναι το κόστος δανεισμού στη 10ετία για όλες τις χώρες του νότου: Η Πορτογαλία δανείζεται με 0,3% όπως και η Ισπανία, η Κύπρος με 0,81% ενώ η δεύτερη χειρότερη είναι η Ιταλία η οποία δανείζεται στην 10ετία με 1%.
- Πιο λιανά το επιτόκιο 1,187% αποτελεί μια από τις ελάχιστες οάσεις αποδόσεων στην ευρωζώνη σε μια συγκυρία που οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει το σύμπαν με δολάρια και ευρώ και οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα θετικές αποδόσεις. Χωρίς τις ενέργειες της ΕΚΤ, η οποία προχώρησε στην ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική.
- Η συγκυρία, πάντως, δημιουργεί μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας. Η πανδημία έπληξε τα δημοσιονομικά όλων, οπότε η σχετική μας θέση μάλλον βελτιώθηκε. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το ποτάμι ρευστότητας οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, ανακουφίζοντας υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, αν και η ΕΚΤ ακολουθήσει τα βήματα της FED και αποδεχθεί έστω και για βραχυχρόνιο ορίζοντα υψηλότερο πληθωρισμό, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι μεγάλα.
- Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν το παν για να ανεβάσουν τον πληθωρισμό, εξέλιξη που ευνοεί όσους έχουν δανειστεί. Αντίθετα δεν ευνοεί καθόλου όσους δανείζουν, τους δανειστές.
- Με αγωνία περιμένουν πολλοί τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, το τρίμηνο της καραντίνας. Τα στοιχεία δημοσιεύονται μια ημέρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και αρκετοί «ποντάρουν» σε μια καλύτερη εικόνα από αυτή που αναμένονταν. Ο λόγος είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της εστίασης και του τουρισμού, που δέχονται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν μικρότερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων αυτών βρίσκεται στη ζώνη της «μαύρης» οικονομίας.
- Κατά τη γνώμη της στήλης η αγωνία είναι περιττή. Ελάχιστη πρακτική σημασία θα έχει αν η ύφεση θα είναι στο -8%, στο -10% ή στο -12%. Το 2020, έτσι ή αλλιώς, θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης για την εγχώρια οικονομία και το μεγάλο στοίχημα δεν είναι το αν η ύφεση θα περιοριστεί 1 ή 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη το 2021. Διότι, αν τη «βουτιά» του 2020 τη διαδεχθεί μια αναιμική ανάκαμψη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πραγματικά.
- Σήμερα θα ανακοινώσει τις επιδόσεις της για το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες με άνοδο +1,86%. Οι αναλυτές περιμένουν μια πτώση στα έσοδα, σε ετήσια βάση, της τάξης του 12%. Ωστόσο η πτώση δε θα οφείλεται μόνο στις επιπτώσεις του lockdown αλλά και στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, βελτίωση αναμένεται στο EBITDA και τα έσοδα της ΔΕΗ.
- Ναι μεν, αλλά… Ο λόγος για το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με κέρδη και χθες, και μάλιστα έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών, ωστόσο ούτε με κιάλια δεν μπορεί να παρακολουθήσει το καθημερινό πάρτι ανόδου που σημειώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η μεγάλη μέρα για το ΑΕΠ και η λιγότερο λαμπρή πλευρά της «ιστορικής επιτυχίας» του 10ετους
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.