- Θετική ήταν η εικόνα των μεγεθών της Alpha Bank στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή του lockdown και της άνευ προηγουμένου εξάρθρωσης της οικονομικής ζωής που προκάλεσε. Τα λειτουργικά κέρδη εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα (-2%) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ, αν συνυπολογιστούν τα χρηματοοικονομικά έσοδα σημείωσαν ισχυρή (+5,9%) άνοδο. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα σημείωσαν μικρή αύξηση κατά +1,1% αλλά σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο σημειώνουν πτώση -4,1%. Ωστόσο, για την σημαντική ενίσχυση των κερδών στο β’ τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν στα 97,5 εκατ. ευρώ, συνέβαλε σημαντικά η μείωση των προβλέψεων κατά 15,2% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ έναντι 307,4 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση οι προβλέψεις του πρώτου εξαμήνου ήταν ενισχυμένες κατά 16,3%.
- Όπως σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας παρά την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ.
- Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν και πολύ σημασία: αυτό που θα καθορίσει την πορεία της τράπεζας φέτος αλλά κυρίως το 2021 είναι η συμπεριφορά των δανείων ύψους 4,7 δις. ευρώ τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Αν η εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας επιτρέψει την γρήγορη επιστροφή των δανείων αυτών στην κανονικότητα τότε η τράπεζα θα προχωρήσει γρήγορα μπροστά. Αν όμως η κρίση συνεχιστεί και τα δάνεια σε αναστολή αποτελέσουν μαγιά δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, τότε η τράπεζα, όλες οι τράπεζες για να ακριβολογούμε, θα μπλέξουν.
- Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία για την τράπεζα είναι η πρόοδος στο project Galaxy (το οποίο η διοίκηση εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου) και το «κλείδωμα» του κόστους συναλλαγής μεταξύ 250 – 280 μονάδων βάσης, αισθητά χαμηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης της τράπεζας για κόστος χαμηλότερο των 300 μονάδων βάσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για «μία απολύτως διαχειρίσιμη επίπτωση στους κεφαλαιακούς μας δείκτες».
- Ασφαλώς δεν περίμενε κανείς μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας τα Ελληνικά Πετρέλαια να παρουσιάσουν αύξηση κύκλου εργασιών, έκρηξη κερδοφορίας και άλλα εντυπωσιακά μεγέθη. Αυτό όμως που θα περίμενε κανείς, από μια εταιρία του μεγέθους των ΕΛΠΕ, ήταν μια σοβαρή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου: ποια ήταν η εξέλιξη των βασικών μεγεθών, οι παράγοντες που επηρέασαν το δεύτερο τρίμηνο, οι προοπτικές κοκ
- Ωστόσο διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου, έκτασης 5 σελίδων, η μόνη αναφορά στα βασικά μεγέθη αφορούσε το… συγκρίσιμο EBITDA. Τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων έχουν ασφαλώς τη σημασία τους ωστόσο πολλές φορές υπερτονίζονται από εταιρείες που δεν παρουσιάζουν κέρδη, σε μια προσπάθεια να πείσουν για το πόσο καλά πάνε. Πλέον έχουμε περάσει σε δεύτερο επίπεδο όπου κάποιες εταιρείες, όπως τα ΕΛΠΕ, δεν παρουσιάζουν καν τα EBITDA αλλά τα συγκρίσιμα EBITDA που ένας θεός ξέρει τι προσθαφαιρέσεις έχουν γίνει ώστε να αποτυπώσουν το πόσο καλά τα πάει η διοίκηση!
- «Τα αποτελέσματα είναι θετικά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, και μπορεί να έχει δίκιο ο άνθρωπος αλλά στο δελτίο τύπου δεν υπήρχε τρόπος να το δει κανείς. Στο τέλος του δελτίου υπήρχε ένα μικρό πινακάκι όπου παρουσίαζε με bold ως τελικό αποτέλεσμα «συγκρίσιμα κέρδη» ύψους 21 εκατ. ευρώ. Τρέχα γύρευε.
- Για την ιστορία ο κύκλος εργασιών των ΕΛΠΕ στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 2,986 δις. ευρώ έναντι 4,456 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα κέρδη προ φόρων σε ζημιές ύψους -501,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 154,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε -341,8 εκατ. ευρώ έναντι θετικού αποτελέσματος 128,7 εκατ. ευρώ το 2019.
- Στα υπόλοιπα μεγέθη ξεχωρίζει η μεγάλη αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 25% (ανήλθε στα 1,75 δις. ευρώ από 1,398 δις. ευρώ στα α’ εξάμηνο του 2019 ) επιβεβαιώνοντας ότι οι καλές επιχειρήσεις έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
- Χρόνια - τι χρόνια, δεκαετία είχαμε να δούμε τέτοια αύξηση δανείων και καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Ιούλιο αύξηση 3,3 δις. ευρώ σημειώθηκε στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ενώ οι καθαρές ροές δανείων (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές παλαιών δανείων) προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 1,14 δις. ευρώ. Τον Ιούλιο οι καθαρές ροές δανείων προς επιχειρήσεις εκτοξεύτηκαν στα 1,346 δις. ευρώ έναντι καθαρών ροών 250 εκατ. τον Ιούνιο και 386 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
- Κάτι παραπάνω από 4 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες εσόδων του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, κάτι παραπάνω από 4 δισ. ευρώ ήταν οι δαπάνες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού στο αντίστοιχο διάστημα και κάπως έτσι φτάσαμε σε έλλειμμα 10,9 δισ. ευρώ ενώ το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 7,456 δισ. ευρώ.
Η ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ και το «κούρεμα» στο κόστος του Galaxy
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.