ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA

Ένας «Ηρακλής»... πολυτελείας, η «υπουργική» διάσωση της Βαρβαρέσος και η νέα πρόκληση για τον ΟΔΔΗΧ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για τον «Ηρακλή» καθώς έχει προγραμματιστεί να περάσει από το Κολλέγιο Επιτρόπων, οπότε ουσιαστικά ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισής του από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού
  • Όμως οι πάντες, με πρώτες πρώτες τις τράπεζες, κρατούν μικρό καλάθι.
  • Η υπερβολική εξάρτηση από την ιταλική συνταγή δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Όπως λένε ορισμένοι αναλυτές, ο «Ηρακλής» θα είναι λειτουργικός με «κόκκινα» δάνεια που θα συνδέονται με υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις. Όμως αν οι τράπεζες είχαν υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις για το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα βιβλία τους, τότε δεν θα χρειάζονταν κανέναν «Ηρακλή», ή «Αίαντα» ή κάποιον άλλο μυθικό ήρωα για να τις σώσει. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν μόνες τους τις πωλήσεις στην αγορά.
  • Ακριβώς επειδή το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα έχει κακοφορμίσει, με ευθύνη πολλών, απαιτούνται μη συμβατικές λύσεις και αυτός ήταν ο στόχος του APS που είχε επεξεργαστεί το ΤΧΣ.
  • Κάτι που δεν πετυχαίνει το πρόγραμμα «Ηρακλής» που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση. Και υπάρχουν πολλά ακόμα τεχνικά προβλήματα.
  • Με άλλα λόγια εκεί που οι τράπεζες χρειάζονται έναν «Ηρακλή», για να σηκώσει το βάρος των «κόκκινων» δανείων, ο «Ηρακλής» δεν μπορεί να συνδράμει. Και εκεί που μπορεί ο «Ηρακλής» να δείξει τη σωματική του δύναμη, οι τράπεζες δεν την χρειάζονται.
  • Και με αυτά και με τα άλλα, ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε χθες στις 560,24 μονάδες (-2%), χάνοντας 10,8% κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, με τους ξένους διαχειριστές να προσπαθούν να καταλάβουν, χωρίς μεγάλη επιτυχία, τι στράβωσε, όπως έγραψε αναλυτικά χθες το Business Daily.
  • Με δημόσια επιστολή της η Βαρβαρέσος ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση και στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.
  • Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Βαρβαρέσος, καθώς με την συμφωνία αναδιάρθρωσης η εταιρία αποκτά «βιώσιμη προοπτική». Απολύτως δικαιολογημένα τα αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης και οι ευχαριστίες προς τον υπουργό.
  • Θα μπορούσε, πάντως, κάποιος σκεπτικιστής να ρωτήσει: «τι δουλειά έχει ένας υπουργός να παίζει "καθοριστικό ρόλο" σε μια συμφωνία μεταξύ μιας ιδιωτικής εταιρείας και ιδιωτικών τραπεζών»;
  • Και ίσως θα είχε δίκιο σε μια άλλη χώρα, αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου η υπόθεση συνεννόηση αποτελεί mission impossible. Και στις περισσότερες υποθέσεις που εμπλέκονται τράπεζες η υπόθεση συνεννόηση και συνεργασία είναι άπιαστο όνειρο.
  • Οπότε η παρέμβαση του υπερδραστήριου κ. Γεωργιάδη όχι μόνο έχει νόημα, αλλά χωρίς αυτόν οι τράπεζες πιθανότατα ακόμα θα συζητούσαν. Διαφωνούσαν, για να είμαστε ακριβείς.
  • Απόλυτα επιτυχημένη η χθεσινή διάθεση 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Η επόμενη δύσκολη αποστολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για την οποία γίνονται κάποιες νύξεις έκθεση και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, είναι μια άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων (liability management). Σε απλά ελληνικά, η πρόωρη αποπληρωμή κάποιων ακριβών ομολόγων από τις σειρές που δημιουργήθηκαν με την αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Φθηνή ρευστότητα διαθέτει το Δημόσιο για να αποσύρει τέτοια ομόλογα και να μειώσει το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους. Όμως, ο πρώτος κύκλος επαφών που είχε γίνει με κατόχους των τίτλων, κυρίως από την Αμερική, δεν είχε πάει καλά, γιατί είχαν υπερβολικές απαιτήσεις. Να δούμε αν στο δεύτερο γύρο θα πεισθούν να δώσουν τα χαρτιά τους. Αλλιώς, θα κρατάει το Δημόσιο πλεονάζουσα ρευστότητα, χωρίς να την αξιοποιεί για καλό σκοπό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.