ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Η ολομέτωπη επίθεση Ζαββού στην ΤτΕ και η χρυσή τομή στις τιτλοποιήσεις

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Τον ενταφιασμό της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank επιχείρησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός και μιλώντας στη Βουλή επέλεξε να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Ζαββός προειδοποίησε ότι η δημιουργία bad bank μπορεί να οδηγήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων, απειλή που είχαμε χρόνια (ευτυχώς) να ακούσουμε, ειδικά από υπουργό αρμόδιο για τις τράπεζες.
  • Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι η τελευταία φορά που στην Ευρώπη εφαρμόστηκε λύση τύπου bad bank ήταν το 2011-2012 και ο λόγος είναι ότι το 2015 υιοθετήθηκε η οδηγία BRRD, η οποία «προβλέπει κατ’ αρχήν την υποχρέωση “κουρέματος”, σε περίπτωση που υπάρξει κρατική ενίσχυση σε τράπεζα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον, μολονότι η ιδέα υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει και AMC blueprint εδώ και δύο χρόνια, κανείς μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποίησε αυτό το σχήμα», τόνισε.
  • Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κατηγορεί την Τράπεζα της Ελλάδος ότι επιχειρεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων τις τράπεζες, μια ατμόσφαιρα που θυμίζει τις ωραίες ημέρες του 2015 και την ακραία σύγκρουση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΤτΕ.
  • Επιπλέον, ο κ. Ζαββός προσδιόρισε το κόστος της bad bank σε 10 δισ. ευρώ και αναρωτήθηκε: «Αυτό το κόστος ποιος θα το επωμιστεί; Ο Έλληνας φορολογούμενος; Πού θα βρούμε τα λεφτά, από ποιο τομέα, ποιες συντάξεις και ποιους μισθούς θα πρέπει να κόψουμε και ποιος θα πρέπει να ξενιτευτεί πάλι»; Φαντάζομαι τα 10 δισ. δεν ήταν ένα νούμερο που ανέφερε στην τύχη και, εν πάση περιπτώσει, κάπως οι τράπεζες θα πρέπει να τα βρουν για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.
  • Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζαββός υπαινίχθηκε ότι η ΤτΕ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι "ανοιχτή" να ακούσει όλους σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οποιονδήποτε άλλο έχει προτάσεις. Θέλουμε, όμως, να πούμε ότι, στο τέλος της μέρας, η κυβέρνηση έχει το βάρος της απόφασης για το σχεδιασμό, την υιοθέτηση, την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά το τραπεζικό σύστημα και τα κόκκινα δάνεια. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να περιορίζεται στις αρμοδιότητές του».
  • Φαίνεται ότι ο κύριος Ζαββός κρίνει ως αναρμόδια την κεντρική τράπεζα σε θέματα «κόκκινων» δανείων – υπουργός είναι κάτι περισσότερο θα ξέρει, καλό θα ήταν ωστόσο να αναζητήσει τις εποπτικές αρμοδιότητες και εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν τον παραπέμπω στην Τράπεζα της Ελλάδος διότι από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι οι σχέσεις τους θυμίζουν την εποχή του 2015, για να μην πω την περίοδο της εισβολής στο Νομισματοκοπείο.
  • Πολλά χαμόγελα χθες στην Alpha Bank για την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, το project Neptune, συνολικής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρ σε εταιρεία συνδεδεμένη με τη Fortress. Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τους όρους και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δεδομένης της ανατροπής και αναταραχής που προκάλεσε στις αγορές η πανδημία.
  • Βέβαια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής η τράπεζα υποχρεώθηκε σε αναπροσαρμογή βασικών όρων όπως ο περιορισμός της περιμέτρου του χαρτοφυλακίου των NPEs αλλά και στο τίμημα. Ωστόσο η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σημαντικό earnout, δηλαδή ένα μπόνους αν τα πράγματα πάνε καλύτερα, που μπορεί να φτάσει το 30% της λογιστικής αξίας του πακέτου.
  • Το earnout, δηλαδή ένα πρόσθετο τίμημα αν τα πράγματα από πλευράς ανακτήσεων τρέξουν καλύτερα, έχει μπει και στις πρόσφατες συναλλαγές τιτλοποιήσεων της Εθνικής και της Eurobank και στην ουσία αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό μεταξύ των προσδοκιών των αγοραστών (funds) και των πωλητών (τράπεζες). Αποτελεί τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος που δίνουν οι επενδυτές τώρα, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, και του τιμήματος που θα ήθελαν να λάβουν οι τράπεζες με βάση τα προ κορονοϊού δεδομένα. Έτσι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα τίμημα που θεωρούν χαμηλό, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι, αν τα πράγματα πάνε όσο καλά υπολογίζουν (ή όπως εύχονται) τότε θα λάβουν ένα σημαντικό πρόσθετο τίμημα, που στην περίπτωση της Alpha Bank μπορεί να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ πέραν των 264 εκατ. ευρώ που έλαβε για την πώληση του Neptune.
  • Περιττό να αναφέρω ότι η μεγάλη ημέρα για την Alpha Bank είναι αύριο οπότε και ολοκληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.
  • Θα επιβληθεί στην Ελλάδα λιτότητα από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, ως αποτέλεσμα των υψηλών ελλειμμάτων που δημιουργεί η πανδημία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να βασανίζει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τις νύχτες, αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Πάντως, ο Maarten Verwey, που ξέρει κάτι παραπάνω ως διευθυντής του τομέα Οικονομίας στην Κομισιόν, έδωσε χθες μια απάντηση, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ΙΟΒΕ (που έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος των ελλειμμάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα εξαλειφθεί αυτόματα, επειδή θα επανέλθει στην κανονικότητα η οικονομία και θα αποσυρθούν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Η λέξη - κλειδί εδώ είναι η λέξη «περισσότερα»: αν, δηλαδή, δεν διορθωθούν αυτόματα και στο σύνολό τους τα ελλείμματα, μπορεί να χρειαστούν και κάποια πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα αν επανέλθουμε από το 2021 σε κάποιο υψηλό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Υπενθυμίζω ότι ο Maarten Verwey, αν όλα πάνε καλά, είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένει πολλά η Ευρώπη, και ειδικά η χώρα μας.
  • Την Eurobank ξεχώρισε o Michele Napolitano, Senior Director Europe της Fitch Ratings από τις εγχώριες τράπεζες μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Ο λόγος; Η μεγάλη πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υπ'αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Napolitano σημείωσε ότι η μεγάλη μείωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων που έχει πετύχει η Eurobank οδηγεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της. 
  • Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση των συναλλαγών με τη doValue (μεγάλη τιτλοποίηση Cairo και την πώληση της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank μειώθηκε δραστικά στο 15,6% προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγέθη.
  • Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για την οινοποιία Μαλαματίνα με την ιστορική ρετσίνα. Χθες οι τράπεζες ανέμεναν τις προσφορές των ενδιαφερόμενων και είχαν την προσδοκία ότι θα εμφανίζονταν πέντε, ενώ στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν δέκα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι μέχρι τις 9.00 το βράδυ είχε φθάσει μία προσφορά, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα. Πάντως, δεν είναι κι εύκολο να κλείσει τέτοιο deal, όταν όλοι γνωρίζουν πόσο σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ιστορική οινοποιία και πόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση με την πανδημία, που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πωλήσεις οινοπνευματωδών στο κανάλι της εστίασης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πανηγυρικό κλίμα στη Eurobank, μπέρδεμα με το Πόθεν Έσχες, οι Τούρκοι και ο ΑΔΜΗΕ

Οι διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank, η αναβάθμιση Λ. Παπαγαρυφάλλου, χρηματιστές σε νευρική κρίση, οι νέες περιπέτειες για τον ΑΔΜΗΕ, η κυριαρχία Χατζηδάκη στη Βουλή και η Ελληνοαμερικανίδα δίπλα στη Χάρις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Βατερλό της Epsilon Net, τα έρμα τα πελατάκια των τραπεζών και η Elpedison

Το λάθος των 99,2 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Epsilon Net, οι αποτιμήσεις των εταιρειών προς εισαγωγή στο ΧΑ, η αύξηση 69% στο φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά.
staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα... γερμανικά του Ευ. Μυτιληναίου, η ανησυχία Ενρία και η πτώση της Intracom

Η σκληρή κριτική Μυτιληναίου στη Γερμανία, η νέα προειδοποίηση Ενρία στις τράπεζες, η περιοδεία της Alpha Bank, η Eurobank στο project Naxos Island, γιατί η επιστροφή κεφαλαίου δεν ευνόησε τη μετοχή της Intracom και οι εξαιρετικές επιδόσεις του ΟΛΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.