- «Το ποσοστό κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από προβλέψεις παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 43,6%. Εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης είναι χαμηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν για ένα τραπεζικό κλάδο με σημαντικά προβλήματα ποιότητας ενεργητικού». Αυτό σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή, κάνοντας μια διακριτικότατη παρατήρηση στις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική προβλέψεων που ακολουθούν δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
- Θυμίζουμε ότι από την αρχή της κρίσης, τον Απρίλιο, ο κ. Στουρνάρας είχε απευθύνει άλλη μία, συναφή προειδοποίηση στις τραπεζικές διοικήσεις. Τις είχε καλέσει να αποτυπώσουν με διαφάνεια τις επιπτώσεις της ύφεσης στην καταγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι «νικητής της επόμενης ημέρας θα είναι αυτός που θα έχει καταγράψει με τη μεγαλύτερη διαφάνεια την πραγματικότητα».
- Ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητη η αναθεώρηση, προς τα κάτω, των εκτιμήσεων της ΤτΕ για το μέγεθος της ύφεσης το 2020, επιβεβαιώνοντας την γενικότερη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
- Ωστόσο δεν έχει και τόση σημασία αν η ύφεση το 2020 για την ελληνική οικονομία θα είναι στο -8%, στο -9% ή στο -10%. Πρακτικά δεν θα αλλάξει κάτι. Το μείζον είναι το πόσο γρήγορα η οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης και πόσο γρήγορα θα καλύψει το χαμένο έδαφος.
- Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, λόγω των γνωστών περιορισμών που προκαλεί η υγειονομική κρίση. Έχοντας ακουστεί πολύ γκρίνια για τη χαμηλή πτήση της τράπεζας στις χορηγήσεις νέων δανείων πολλοί περιμένουν ότι η διοίκηση θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις αιτιάσεις (αν και τα νούμερα δεν βοηθούν...) και να δώσει το στίγμα για την επόμενη ημέρα.
- Υπενθυμίζεται ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και ένα θέμα που είχε προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Για την ακρίβεια η διοίκηση ζητά εξουσιοδότηση από τους μετόχους είτε για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά είτε την έκδοση υβριδικών ομολόγων ή μετατρέψιμων ομολόγων είτε την έκδοση warrants. Δηλαδή ζητά εξουσιοδότηση για να αντλήσει κεφάλαια με όποιο τρόπο τα βρει, ένα εύρος επιλογών που δεν έκανε καλή εντύπωση και σίγουρα δεν είναι και πολύ συνηθισμένη κίνηση από τράπεζα.
- Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μετόχων στη γενική συνέλευση της 24ης Ιουνίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΤΕ. Η ψηφοφορία είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και όλα τα θέματα εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία. Έχει ενδιαφέρον, όμως, ότι στα δύο από τα επτά θέματα που αφορούν την πολιτική αποδοχών εμφανίστηκε μια όχι εντελώς ασήμαντη μειοψηφία, που είπε «όχι». Στη μία περίπτωση (έγκριση πολιτικής αποδοχών) το «όχι» έφθασε περίπου στο 3,3% των μετοχών, στην άλλη (έκθεση για τις αποδοχές) ήταν περίπου 2,3% των μετοχών. Κάποια funds φαίνεται ότι ασκούν αντιπολίτευση στη διοίκηση του Μ. Τσαμάζ και εκφράζονται καταψηφίζοντας την πολιτική αποδοχών. Προς το παρόν δεν έχει λόγους να ανησυχεί η διοίκηση, να δούμε όμως αν στο μέλλον «αβγατίσουν» αυτά τα «όχι».
- Με +2,53% η μετοχή της Ελλάκτωρ ξεκίνησε και αυτή την εβδομάδα δυναμικά, κόντρα στην γενικότερη εικόνα της αγοράς, κινητικότητα καθόλου συνηθισμένη.
- Σήμερα αναμένεται η δημοσίευση του ελεγμένου ισολογισμού της Follie Follie για τη χρήση του... 2018. Τώρα, λοιπόν, θα μάθουμε, με υπογραφή ορκωτού ελεγκτή, πόσες ακριβώς ήταν οι αναμορφώσεις που έγιναν σε σχέση με εκείνες της αλήστου μνήμης οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie, που αμφισβητήθηκαν από το fund QCM πριν από δύο ολόκληρα χρόνια. Και θα μάθουμε πόσο μικρότερη ήταν, στην πραγματικότητα, η... δοξασμένη ελληνική πολυεθνική, που για πολλά χρόνια είχε καταφέρει να πείσει τόσο πολλούς ότι είχε πετύχει ένα... θαύμα «ανάπτυξης» στην Ασία, πριν γίνει αντιληπτό ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Όσο για τον ισολογισμό του 2019, ας μην βιαζόμαστε πολύ. Η διοίκηση έχει κάνει γνωστό ότι μέχρι τα τέλη του Ιουλίου θα έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία χωρίς υπογραφή ορκωτού ελεγκτή. Πόσο θα πάρει μέχρι να υπογράψει ο ορκωτός είναι μια άλλη υπόθεση και ουδείς ορκίζεται ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί.
Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.