- Μπορεί η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το καλοκαίρι του 2018, να είχε θέσει κεντρικό στόχο τον δραστικό περιορισμό των βαριά ζημιογόνων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ωστόσο δυο χρόνια μετά, τα... φαντάσματα των διεθνών περιπετειών του ομίλου εξακολουθούν να εμφανίζονται. Έτσι τον περασμένο μήνα, στην Τσεχία, μετά από αίτηση πιστωτή κατά του υποκαταστήματος της Άκτωρ στην Τσεχία τοπικό δικαστήριο αποφάσισε την έναρξη της πτωχευτικής διαδικασίας.
- Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διοχέτευσε 60 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ προκειμένου να καλυφθούν ζημιές από παλαιές αμαρτίες, όπως τα διαβόητα φωτοβολταϊκά στην Αυστραλία τα οποία προκάλεσαν συνολικές ζημιές στον όμιλο ύψους 100 εκατ. ευρώ! Πραγματικό κατόρθωμα. Φαίνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση με τον ελληνικό αέρα του «τα ξέρω όλα» πήγε και μπλέχτηκε σε ένα έργο που δεν καταλάβαινε και τα πρόστιμα διαδέχονταν το ένα το άλλο.
- Η πρόοδος και τα επόμενα βήματα της μαραθώνιας προσπάθειας για την εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ομίλου η οποία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, ωστόσο μετατέθηκε για αργότερα. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί και πιθανότατα η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναμένει την ολοκλήρωση σχεδίου αναδιάρθρωσης που επεξεργάζεται εξειδικευμένος σύμβουλος.
- Χειρότερη, πολύ χειρότερη, των προσδοκιών είναι η κίνηση στην Αθήνα και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Η εστίαση υποφέρει, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η εμπορική κίνηση και η εικόνα της άδειας, από τουρίστες, Αθήνας δεν έχει προηγούμενο εδώ και δεκαετίες. Ξενοδοχεία που άνοιξαν στα μέσα Ιουνίου το έχουν μετανιώσει, ενώ ορισμένα που σχεδίαζαν να ανοίξουν πόρτες την 1η Ιουλίου το μεταθέτουν για 1η Αυγούστου «και βλέπουμε».
- Καμία μετοχή δεν συμμετέχει πλέον στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, μετά τις αλλαγές στις συνθέσεις των δεικτών που προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί η μετοχή της Coca Cola HBC με 9,97%, ωστόσο είναι περιορισμένη σε σχέση με την εποχή της παντοκρατορίας του 25% τότε που οι διακυμάνσεις της Coca Cola καθόριζαν το κλείσιμο του δείκτη.
- Ακολουθούν με 9,95% και 9,88% οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ ενώ στο 9,84% είναι η στάθμιση της Jumbo. Σημαντικά ενισχυμένη είναι η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών με την Eurobank στο 6,97%, την Alpha στο 6,23%, την Εθνική Τράπεζα στο 4,92% και την Τράπεζα Πειραιώς στο 3,08%.
- Ξεχωρίζουν ακόμα Μυτιληναίος και Motor Oil με 5,31% και 5,09% αντίστοιχα.
- Είναι εντυπωσιακή η ασυλία που απολαμβάνει στη χώρα το ιατρικό κατεστημένο. Διότι μπορεί να μην κάνει εντύπωση που ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με το «θαύμα» πως γιατροί εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, με τους χαμηλούς μισθούς της Ελλάδας, ζουν σε βίλες εκατομμυρίων στα βόρεια προάστια και κατέχουν πολυτελή εξοχικά. Όπως επίσης δεν κάνει εντύπωση ότι πότε δεν ασχολήθηκε κανείς με τα δεκάδες εκατομμύρια καταθέσεων γιατρών που την περίοδο 2011 – 2015 μετακινήθηκαν σε ξένες τράπεζες λόγω της ανησυχίας για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
- Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απάθεια της δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Novartis όπου, όπως αποδείχθηκε από τις αμερικανικές αρχές, από το 2012 έως το 2015 περίπου, η ελληνική θυγατρική της Novartis συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την παροχή αθέμιτων ανταλλαγμάτων σε παρόχους υπηρεσιών υγείας, δηλαδή σε γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων κρατικών νοσοκομείων, για την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήματος και την αύξηση των πωλήσεων του σκευάσματος Lucentis (φάρμακο για την πάθηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος).
- Η Novartis Ελλάδος διεξήγαγε ορισμένες «μελέτες» που είχαν ως κύριο στόχο την προώθηση των πωλήσεων των προϊόντων της Novartis στην Ελλάδα. Δηλαδή, η εταιρεία χρησιμοποιούσε τις μελέτες ως πρόσχημα για να δικαιολογεί πληρωμές γιατρών, που ήταν στην πραγματικότητα το αντάλλαγμα για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
- Με λίγα λόγια όποια ενόχληση και αν είχες στο μάτι και επισκεπτόσουν νοσοκομείο έφευγες με ένα Lucentis. Στην εξεταζόμενη περίοδο, η Novartis είχε αθέμιτο πλουτισμό που ξεπέρασε τα 70,1 εκατ. δολάρια από πωλήσεις στην Ελλάδα του Lucentis και αυτό ίσως εξηγεί το θαύμα με τις σπιταρόνες, τα εξοχικά και τις καταθέσεις. Και, δεδομένου ότι το σκάνδαλο αφορούσε μόνο σκεύασμα το Lucentis, φανταστείτε τι γίνεται...
Τα φαντάσματα της Άκτωρ, η άδεια Αθήνα και το πανίσχυρο κατεστημένο των γιατρών
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.