- Πολλά χαμόγελα στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε δύο σημαντικές εξελίξεις. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, τρίτος πλουσιότερος Έλληνας, απέκτησε ποσοστό άνω του 5% των μετοχών της τράπεζας. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό ότι ένας επενδυτής, με τη διαδρομή του κ. Μυστακίδη, επέλεξε να προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση στην Τρ. Πειραιώς, ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο είναι ο χρόνος όπου πραγματοποιήθηκε η κίνηση: μια περίοδο που η πανδημία πυροδότησε νέες μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, νέες ανησυχίες για την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των NPEs και νέες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους βάση. Με την κίνησή του ο κ. Μυστακίδης, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος από τη συμμετοχή του στον ελβετικό κολοσσό των πρώτων υλών, Glencore, έδωσε έμπρακτα την απάντησή του σε όλες τις ανησυχίες για την κατάσταση και τις προοπτικές των τραπεζών και ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς.
- Στη σκιά του Μυστακίδη, η Lansdowne -το fund που το 2018 εμφανίζονταν βέβαιο για την κατάρρευση των τραπεζών και της ΔΕΗ- μείωσε την ανοιχτή θέση που διατηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς στο 2,68% έναντι 2,77%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση, καθώς το καλοκαίρι του 2019 το short της Lansdowne στην Πειραιώς διαμορφώνονταν στο 2,83% των μετοχών της.
- Σε μείωση της short θέσης που διατηρούσε στην Alpha Bank προχώρησε και η Blackrock. Το short περιορίστηκε σε 0,83% από 1,10%.
- Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, «Κάστωρ», και άμεσα θα αρχίσει η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών. Αν και η διαδικασία «έτρεξε» στη σκιά της αβεβαιότητας που έσπειρε η πανδημία, η διοίκηση της Παγκρήτιας βρέθηκε με μια ευχάριστη έκπληξη: πολλοί ήταν οι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα οι τιμές αξιολογούνται ως ικανοποιητικές, διασκεδάζοντας τις σχετικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η τιτλοποίηση αφορά δάνεια σε «βαθιά» καθυστέρηση, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
- Σημειώνεται ότι το project Kastor αναμένεται πώς και πώς από την αγορά καθώς θα λειτουργήσει σαν δείκτης για το πώς αξιολογούν την ελληνική αγορά NPEs οι ξένοι επενδυτές μετά την πανδημία. Έτσι, το ενδιαφέρον των ξένων για την τιτλοποίηση Κάστωρ έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι η αγορά των ελληνικών NPEs είναι σε φάση αφύπνισης μετά το πάγωμα που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας.
- «Οι τράπεζες ενθυλακώνουν χρήματα από τα κρατικά προγράμματα στήριξης και τελικά τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο. Με στοιχεία μέχρι τον Μάρτιο, από τα 16 δισ. ευρώ που πήραν από τα στοχευμένα προγράμματα στήριξης, οι τράπεζες διοχέτευσαν μόνο τα 4,3 δις ευρώ και από αυτά τα 3,5 δισ ευρώ πήγαν σε αυτό που αποκάλεσα πριν "πελατειακό φιλέτο". Ως τον Μάιο, είχαν πάρει 28 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας να αποκλείουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων», σημείωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Δεν ξέρω από που πήρε τα στοιχεία για τα 16 και 28 δισ. ευρώ ο πρώην πρωθυπουργός, και πόσο έψαξαν οι συνεργάτες του, ωστόσο για ένα είμαι βέβαιος: αν τα νούμερα είχαν επιλεγεί εντελώς τυχαία πιθανότατα θα είχαν μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα.
- Scriptor. Πολύ σωστά (χρειάστηκε φαίνεται παρέμβαση Μητσοτάκη) διορθώθηκε ένα πρακτικό πλην όμως ουσιαστικό λάθος στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη κατ' αναλογία της απασχόλησης. Για το διάστημα δηλαδή που ο χρόνος απασχόλησης θα μειώνεται (μέχρι και το 50%) θα μειώνεται το ίδιο και η συμμετοχή στις ασφαλιστικές κρατήσεις. Το υπόλοιπο, μέχρι το σύνολο της ονομαστικής αμοιβής θα το πληρώνει το κράτος. Σε τελευταία ανάλυση το κράτος κάλυπτε και χθες και θα καλύπτει και αύριο μεγάλο μέρος των αναγκών του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στοιχεία για τις επιλογές των επιχειρήσεων δεν έχουμε ακόμη επαρκή. Όσοι δούλευαν, συνεχίζουν. Το θέμα είναι τι θα κάνουν αυτοί που ανοίγουν για τη σεζόν αλλά και όσοι έχασαν την αισιοδοξία τους και θα προτιμούσαν να μην έχουν καμία δέσμευση στο θέμα της απασχόλησης.
- Scriptor. Με τα χρήματα από την Ευρώπη να έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά, το κρατικό ταμείο έχει αρχίσει να υποφέρει. Καθυστερήσεις και αναβολές, προσωρινή αναστολή προγραμμάτων δανεισμού και εγγυήσεων εξηγούνται από αυτή τη «στενότητα» ρευστότητας που φαίνεται να αντιμετωπίζει η Κοραή. Το ίδιο και οι εκπτώσεις προς όσους αποφασίσουν να πληρώσουν μια κι έξω τους φόρους τους.
Τα χαμόγελα στην Πειραιώς, το ενδιαφέρον για το project Kastor και τα «ζόρια» στα κρατικά ταμεία
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.