ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ο σύμβουλος για την bad bank, το πάρτι στις αγορές και η διάσωση της Aegean

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Την ανάθεση σε εξειδικευμένο σύμβουλο της διερεύνησης σειράς δύσκολων τεχνικών πτυχών του σχεδίου δημιουργίας bad bank, όπως φορολογικά θέματα, ζητήματα state aid κ.α. εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, με ταχύτητα προχωρά και εσωτερικά για την εξειδίκευση της πρότασης.
  • Εν τω μεταξύ αλλαγές πραγματοποιήθηκαν χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ με τις οποίες επιχειρείται να αποκατασταθούν οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανθρώπους της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η τοποθέτηση στο Γενικό Συμβούλιο του καθηγητή Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, μέχρι σήμερα συμβούλου διοίκησης, στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής στη θέση του κ. Ταβλά, του οποίου η θητεία λήγει. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση τριών νέων μελών όπως είχε ανακοινώσει ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας στην γενική συνέλευση των μετόχων.
  • Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, ο κ. Διοικητής είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση τριών νέων μελών του Γενικού Συμβουλίου με 3ετή θητεία. Πρόκειται για τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Γεώργιο Καρανίκα, πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Αντικατέστησαν τους κ.κ. Ιουλία Αρμάγου, Στέφανο Οκταποδά και Γρηγόρη Στεργιούλη, των οποίων η θητεία έληξε. Παράλληλα ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια η θητεία του κ. Αθανάσιου Σαββάκη, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.
  • Επιχείρηση «επιστροφή στην κανονικότητα» από τις τράπεζες. Σήμερα η διοίκηση της Eurobank παρουσιάζει της πρωτοβουλίες της τράπεζας για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, ενώ αύριο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, θα παρουσιάσει τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της τράπεζας για επιχειρήσεις.
  • Με ένα εντυπωσιακό +4% και πλέον, τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική έβαλαν τέλος στις εκτιμήσεις περί διόρθωσης. Πολλοί εκτιμούσαν ότι για το 2020 έχουμε δει και τα υψηλά και τα χαμηλά έτους, ωστόσο, έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις για το πρώτο σκέλος της εκτίμησης, δεδομένης της άπλετης ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για θεραπεία ή πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό, θα υπάρξει δυναμικό ριμπάουντ τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
  • Σημειώνω ότι ο S&P 500 βρίσκεται -12,8% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, +35% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ο Dow Jones -16,8% και +35,1% αντίστοιχα, και ο DAX στη Γερμανία -19,8% και +34%. Ο «δικός» μας Γενικός Δείκτης βρίσκεται -35,8% από τα υψηλά έτους και +29,8% από τα χαμηλά έτους.
  • Υπό το πρίσμα αυτό, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να κινείται συγκρατημένα με τις τράπεζες να αποτελούν το μεγάλο βαρίδι. Οι τρέχουσες τιμές των μετοχών των συστημικών τραπεζών προεξοφλούν νέα ανακεφαλαιοποίηση κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. 
  • Η ολοκλήρωση των μετακινήσεων κεφαλαίων λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI ίσως είναι το τελευταίο εμπόδιο για την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
  • Βοήθεια από το κράτος θέλει η Aegean επειγόντως και ο Ευτύχης Βασιλάκης δεν το έκρυψε στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, τονίζοντας ότι χωρίς αυτή τη βοήθεια θα συρρικνωθούν τα δρομολόγια του αερομεταφορέα κατά 25% από το 2021. Δεν είπε, όμως, ούτε τι ακριβώς ζητάει, ούτε τι συζητάει με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Είπε ποιες δυνατότητες υπάρχουν με βάση το προσωρινό καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις που καθιέρωσε η Κομισιόν για αυτή την περίοδο κρίσης (εγγυήσεις για δάνεια, στήριξη για τους μισθούς, κάλυψη ζημιών), απέκλεισε όμως και οποιαδήποτε σκέψη για κεφάλαια από το κράτος με αντάλλαγμα μετοχές, που θα «μύριζε» κρατικοποίηση. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η εταιρεία δεν ζητάει και πολλά, όπως άλλες στην Ευρώπη, που διεκδικούν και παίρνουν ποσά πολλαπλάσια της κεφαλαιοποίησής τους. Συμπέρασμα; Αν θέλει το κράτος να υποστηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός από μια εταιρεία με την εμβέλεια που είχε ως τώρα η Aegean κάτι θα πρέπει να δώσει και χωρίς να ζητάει πολλά σε αντάλλαγμα. Ωραία τα έχει στο μυαλό του ο κ. Βασιλάκης, να δούμε τώρα αν μπορεί/θέλει και η κυβέρνηση να βρεθεί στην ίδια σελίδα.
  • Η αλήθεια είναι ότι ο Mister Aegean, μετά την τελευταία δημόσια ομολογία του ότι δεν είχε κάνει υπολογισμούς για τη ρευστότητα και τις αντοχές της εταιρείας και ότι δεν είχε δώσει μεγάλη προσοχή στα νούμερα, χθες βομβάρδισε τους αναλυτές με ουκ ολίγους αριθμούς για τα στοιχεία τριμήνου και όσα προβλέπονται στη συνέχεια της χρήσης. Το θέμα που έμεινε με μεγάλα κενά, όμως, ήταν αυτό της δύσκολης αναδιαπραγμάτευσης της μεγάλης σύμβασης με την Airbus. Από τα συμφραζόμενα, πάντως, καταλαβαίνει κανείς ότι η Aegean τα έχει βρει... μπαστούνια: ο κ. Βασιλάκης έδειξε μια μικρή ενόχληση για τη στάση των συνομιλητών του («δεν μπορούν να παριστάνουν ότι δεν υπάρχει κρίση»), θύμισε και την περίπτωση του σερ Στέλιου Χατζηιωάννου, χωρίς να τον κατονομάσει, που έχει αρχίσει ολόκληρη εκστρατεία για να απαλλάξει την EasyJet από την (κατά τον ίδιο) σκανδαλώδη συμφωνία με την Airbus. Καλά όλα αυτά και ενδιαφέροντα, δεν δείχνουν όμως ότι βρίσκεται προ των πυλών μια συμφωνία για να πάνε πίσω οι παραδόσεις των αεροσκαφών και να μειωθούν οι προκαταβολές. Χωρίς τέτοια συμφωνία, η... αγορά του αιώνα στο χώρο της πολιτικής αεροπορίας θα γίνει η... θηλιά του αιώνα για την Aegean.
  • Σαν διψασμένος στην έρημο, που μετά από πολλές ταλαιπωρίες και κακουχίες έβλεπε μια όαση: κάπως έτσι χάζευαν Γερμανοί τις εικόνες από τις ελληνικές παραλίες και τα πλήθη κόσμου που τις απολάμβαναν και τις οποίες μετέδιδαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Μια πρώτης τάξεως δωρεάν διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό, που μέρα με τη μέρα αρχίζει να βλέπει λίγο πιο αισιόδοξα το εφετινό καλοκαίρι.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τρελές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ έγινε high tech και μνηστήρες για το καλώδιο

Οι νέες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει παντού λεφτά, πώς η ΤτΕ προβλέπει τον πληθωρισμό με AI, το ενδιαφέρον για τη Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα μετρητά του ΟΠΑΠ και οι πληρωμές από τα ΕΑΣ.
yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στουρνάρας «καρφώνει» ΣΥΡΙΖΑ, εκπτώσεις σε διόδια και η δεξίωση στο Προεδρικό

Τα καρφιά του διοικητή της ΤτΕ για τη διακυβέρνηση Τσίπρα, γιατί ο Κασσελάκης δεν πήγε στον Δένδια, το όραμα Ψάλτη για την Alpha, η «απόσυρση» Μ. Αποστολάκη, το νέο μπλέξιμο ΑΔΜΗΕ και η διάψευση Hellenic Train.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χάος με τα κομμένα χόρτα, τα 750 φύλλα της Αυγής, το ρεύμα και οι επενδυτές

Μια δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να μαζέψει ούτε... χόρτα, γιατί προβληματίζει τους επενδυτές το ρεύμα, τα μουσεία στα Ιωάννινα, το κινεζικό πλήγμα στην Ικτίνος, ο «ξαφνικός θάνατος» της καθημερινής Αυγής και η εμφυλιοπολεμική δήλωση Μακρόν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στροφή για τον φόρο στα διυλιστήρια, σιδηροδρομικά έργα, η ΤτΕ και ο Ποινικός

Η μεταβολή 180 μοιρών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΤτΕ σε ρόλο κριτή για τις τράπεζες, πού κολλούν τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, η όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing.
yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ρομά στην αγορά εργασίας, τι κρύβει το deal στη Lamda και τα ακίνητα των ΕΛΤΑ

Η ριζοσπαστική πρόταση Στουρνάρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, οι εκλογές στον ΣΕΒ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ και τα μυστικά στο deal της Lamda.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γ. Στουρνάρας «διαφημίζει» τράπεζα, η φορολόγηση των επαγγελματιών και η Viva

Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ βγήκε από τα ρούχα του για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, οι ασυνήθιστοι έπαινοί του σε τράπεζα, τρένα χωρίς σύμβαση, αγοράζουν διαμερίσματα ξένοι στο Ελληνικό και οι διπλοί πανηγυρισμοί στη διένεξη για τη Viva.