- Πρέπει να πάρουν περισσότερο ρίσκο οι τράπεζες. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές πως, λαμβάνοντας περισσότερο ρίσκο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να υπάρχει μία κανονική, επόμενη μέρα». Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα η (μικρο)πολιτική απορροφά ανθρώπους σαν τον κ. Τσακίρη, άνθρωπο που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατέχοντας τη θέση του Principal για τις αναπτυσσόμενες αγορές κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μικροπολιτικά ο κ. Τσακίρης έχει απόλυτο δίκαιο: διότι θα είναι ωραίες οι στιγμές οι τράπεζες να μοιράζουν τώρα δάνεια σε όλους, χωρίς εξασφαλίσεις και μάλιστα σε μια ημέρα, όπως θα ήθελε ο κ. Γεωργιάδης. Και ποιος νοιάζεται για αργότερα, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού των «κόκκινων» δανείων; Τότε πιθανότατα ούτε ο κ. Γεωργιάδης, ούτε ο κ. Τσακίρης θα είναι υπουργοί και μια άλλη κυβέρνηση να ψάχνει λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- Οι εγγυήσεις που θα προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ισοδυναμούν με εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, από σήμερα. Χαράς ευαγγέλια για τις τράπεζες που έχουν στα βιβλία τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ τα οποία είχαν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και για τα οποία δεν έχουν πάρει ευρώ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί ηρωικά εδώ και χρόνια να μην πληρώσει!
- Πολύς καιρός πέρασε από τα όμορφα πρωινά της 7ης και 8ης Νοεμβρίου, όταν έγιναν εκείνες οι εντυπωσιακές έφοδοι ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τραπεζικών διοικήσεων, που θύμιζαν σκηνές από χολιγουντιανή ταινία. Από τότε, όμως, αυτή η πολυσυζητημένη έρευνα για τις πρακτικές των τραπεζών έχει μετατραπεί σε… έρευνα – φάντασμα. Όχι μόνο δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πόρισμα, αλλά, όσο κι αν ψάξει κανείς το καλαίσθητο και πολυσέλιδο ενημερωτικό δελτίο της Επ. Ανταγωνισμού, δεν θα βρει την παραμικρή αναφορά σε αυτή την έρευνα.
- Αντίθετα, σημειώνεται υπερήφανα ότι άρχισε έρευνα στο fintech, λες κι έχουν λυθεί όλα τα θέματα που αφορούν τη συμβατική τραπεζική και τώρα πρέπει να μας απασχολήσουν κατά προτεραιότητα οι πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην ψηφιακή τεχνολογία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Σε κέρδη επέστρεψε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας NASDAQ από την αρχή του χρόνου: στις 8.752 είχε κλείσει στις 31/12/19 και χθες βρέθηκε στις 8.979 μονάδες. Αλλά και οι άλλοι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, λες και η επιδημία τελείωσε. Δυστυχώς όμως δεν τελείωσε και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι άνευ προηγουμένου και πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι κανονικά οι τιμές θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10% με 15% χαμηλότερα.
- Ο λόγος που η πτήση των τιμών των μετοχών, παρά τις έντονες -τρομακτικές κάποιες ημέρες- αναταράξεις, οφείλεται στο άφθονο χρήμα που έχει πλημμυρίσει την υφήλιο με τα χωρίς προηγούμενο προγράμματα κρατικής ρευστότητας και νομισματικής επέκτασης. Ειδικά στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να κόψει δολάρια και να αγοράσει ό,τι διαπραγματεύεται. Οπότε, το πού είναι οι αγορές δεν έχει και πολύ σχέση με το που είναι οι οικονομίες.
- Ενός κακού μύρια έπονται. Κάπως έτσι και με τις εγχώριες τράπεζες που κάθε εβδομάδα κάποιος εμφανίζεται να ρίξει την καρπαζιά του. Χθες σειρά ήταν της Societe Generale, η οποία εκτίμησε ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank καθώς επίσης της Motor Oil και της Τιτάν θα αφαιρεθούν από τον δείκτη MSCI Greece Standard και θα υποβιβαστούν σε δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, υποβάθμιση που μπορεί να προκαλέσει εκροές ύψους 192,4 εκατ. ευρώ.
- Πρέπει, πάντως, να πούμε, για να κρατάμε και μια επαφή με τη μεγάλη εικόνα, ότι οι μετοχές που εμείς εδώ, στο μικρόκοσμό μας, βλέπουμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό ως γίγαντες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απέξω μοιάζουν περισσότερο με penny stocks, με μετοχές της πεντάρας. Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να «εξοριστούν» οι ελληνικές μετοχές από το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης της MSCI. Ας μην ξεχνάμε, ότι η αξία ολόκληρης της ελληνικής αγοράς μόλις που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, ακόμη και τώρα που η αξία της έχει πέσει δραματικά, μόνη της η Boeing έχει σχεδόν διπλάσια αξία από ολόκληρο το ελληνικό Χρηματιστήριο.
- Με άνοδο καρμπόν, +7,93 και +7,21% αντέδρασαν χθες η μετοχή της Lamda Development και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην είδηση για την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Hard Rock International για το καζίνο στο Ελληνικό.
Το ρίσκο των τραπεζών, τα blue chips της πεντάρας και η άνοδος καρμπόν για Lamda - ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.