Με έναν κοινά αποδεκτά συμβιβασμό μεταξύ των εμπορικών τραπεζών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) ολοκληρώνεται η πολύκροτη υπόθεση της θεαματικής εφόδου των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά κτίρια διοίκησης των τραπεζών καθώς και στην ΕΕΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, η συμφωνία θα ανακοινωθεί άμεσα, πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτή, οι τράπεζες θα δηλώσουν ενοχή για συνεννόηση αναφορικά με τον καθορισμό τιμής σε συγκεκριμένη τραπεζική εργασία και θα επωμιστούν πρόστιμα από την EA που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και για τις 4 τράπεζες. Πρόστιμο θα επιβληθεί και στην ΕΕΤ, με την ΕΑ να θεωρεί ότι είχε ενεργό ρόλο στις συνεννοήσεις των εμπορικών τραπεζών.
Από την πλευρά τους, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΕΤ αντέκρουσαν την κατηγορία περί συνεννόησης υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις και η σχετική αλληλογραφία αφορούσαν θεσμικό διάλογο με φορέα του εξωτερικού (Visa) και δεν στόχευαν σε συνεννόηση για τον καθορισμό εμπορικής πολιτικής, επιχειρήματα που όμως δεν δέχθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίστηκαν για την αποδοχή της συμφωνίας και υπήρξαν σκέψεις να αφήσουν την διαδικασία να εξελιχθεί, ωστόσο τελικά αποδέχθηκαν τις συστάσεις των νομικών υπηρεσιών για το κλείσιμο της υπόθεσης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα σερνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αβέβαιη την τελική έκβαση.
Στην επίτευξη συμβιβασμού καθοριστικός ήταν ο ρόλος του προέδρου της ΕΑ, Ιωάννη Λιανού, ο οποίος επιθυμούσε η μεγάλη αυτή υπόθεση να ολοκληρωθεί στη θητεία του. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αντικατάσταση του κ. Λιανού από την πρώην δικαστικό Μαίρη Σαρπ.
Πάντως, ο συμβιβασμός δείχνει ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΕΕ ήταν κατώτερα των αναμενόμενων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Οι τράπεζες πέρασαν από το «κόσκινο» της Επιτροπής για περισσότερες από 40 εργασίες, οι διοικήσεις απομονώθηκαν για πολλές ώρες κατά την έφοδο των ελεγκτών τον Νοέμβριο του 2019, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στους υπολογιστές και την ηλεκτρονική αλληλογραφία επιτελικών στελεχών των τραπεζών και εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να υπήρξαν εντυπωσιακά ευρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη παρέμβαση της ΕΑ στις προμήθειες αφορά το κόστος αναλήψεων με κάρτα από ΑΤΜ διαφορετικών τραπεζών, έσοδο που κατά βάση βάρυνε τους ξένους επισκέπτες στη χώρα και σε μικρό βαθμό την εγχώρια αγορά. Δεν υπήρξε κανένα άλλο εύρημα για την εμπορική πολιτική στο κομμάτι των προμηθειών όπου είχε γίνει μεγάλος ντόρος.
Σημειώνεται ότι το 2019 ήταν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τις τράπεζες καθώς βρίσκονταν υπό ισχυρή πίεση, τόσο από τους επενδυτές όσο και τις εποπτικές αρχές, για την ενίσχυση των εσόδων και την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας.