ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Η δίκαια οργή πολιτικών με τις τράπεζες και η θέση – έκπληξη της Λ. Κατσέλη

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πέρασε από δύο υπουργεία, έγινε αρχηγός κόμματος και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ παραμένει σταθερά, για δεκαετίες, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Όμως, η Λούκα Κατσέλη δεν θέλει να συμβιβαστεί με την ιδέα της απόσυρσης από τα δημόσια πράγματα. Βρίσκει τώρα αλλού την… Εδέμ της, καθώς ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΕΔΕΜ, του νεοσύστατου, αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Θα έλεγε κανείς ότι, με τόσα «γαλόνια» που έχει είναι παράξενο που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, αλλά ίσως αυτή η επιλογή να εξηγείται από τη βαθιά σχέση της οικογένειας της με τον καλλιτεχνικό χώρο. Οι άνθρωποι της τραπεζικής αγοράς, πάντως, βλέπουν μια άλλη πλευρά: τουλάχιστον, αυτή την φορά δεν θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο τραπεζικό σύστημα, ούτε θα αναλάβει να εκπονήσει νόμο για τους υπερχρεωμένους. Κάτι είναι κι αυτό.
  • Οργισμένο, αν όχι εξοργισμένο, είναι ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού με τη στάση των τραπεζών σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις και την εξαιρετικά παρελκυστική τακτική που ακολουθούν στη διοχέτευση ρευστότητας, απαιτώντας από τους δανειολήπτες εξασφαλίσεις.
  • Καταλαβαίνω ότι η απαράδεκτη αυτή τακτική των τραπεζών εξοργίζει το πολιτικό προσωπικό περισσότερο από την προηγούμενη απαράδεκτη τακτική των τραπεζών, λίγα χρόνια πριν, που προχωρούσαν σε δανειοδοτήσεις, άκουσον άκουσον, χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις!
  • Τότε αυτό δεν είχε περάσει έτσι: ξεκίνησαν εκτεταμένες εισαγγελικές έρευνες για να διαπιστωθεί γιατί οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε επιχειρήσεις χωρίς να έχουν λάβει εξασφαλίσεις! Χιλιάδες ώρες ερευνών, εξετάσεων μαρτύρων, συζητήσεων στη Βουλή, χιλιάδες δεντράκια κόπηκαν για να εκτυπωθούν τόνοι χαρτιού και εκατοντάδες τραπεζικά στελέχη ταλαιπωρήθηκαν, «κρεμάστηκαν» στα μανταλάκια και κάποιοι άλλοι είδαν την καριέρα τους να τερματίζεται λόγω του στίγματος και των κατηγοριών.
  • Ίσως και αυτή τη φορά το πολιτικό προσωπικό πρέπει να αντιδράσει με την ίδια αποφασιστικότητα: να προκαλέσει εισαγγελικές έρευνες για να διερευνηθεί γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις! Ή έστω να καλέσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ασχοληθεί με το θέμα.
  • Για να σοβαρευτούμε: Είναι γεγονός ότι αυτό το κυνήγι μαγισσών που εξαπολύθηκε την προηγούμενη δεκαετία επηρέασε βαθιά την κουλτούρα των τραπεζών: πολλά στελέχη αρνούνταν να υπογράψουν ακόμα και αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ έθεσαν τόσο αυστηρά κριτήρια πιστοδοτήσεων που ελάχιστοι μπορούσαν να πάρουν δάνειο, ξεμπερδεύοντας έτσι από τον κίνδυνο να κατηγορηθούν αργότερα για «κακά» δάνεια. Ωστόσο αυτό δεν είναι τραπεζική. Και επιπλέον δεν είμαστε ούτε στο 2012, oύτε στο 2015. Οι τράπεζες πρέπει να αξιολογούν ουσιαστικά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων και όχι να ζητούν διπλάσιες εξασφαλίσεις από το ποσό που δανειοδοτούν. Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά: να λειτουργούν ως τράπεζες, να αξιολογούν κινδύνους και να αναλαμβάνουν κινδύνους.
  • Με νόμο θα αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους καταστήματα εστίασης, όπως προανήγγειλε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίου υπογραμμίζουν ότι με τους υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Λογικό θα μπορούσε να πει κανείς. Μόνο που από την προ πανδημίας εμπειρία γνωρίζουμε ότι πολλά, πάρα πολλά καταστήματα, έβαζαν τραπεζάκια ακόμα και στους δρόμους, υπήρχαν πεζοδρόμια και πεζόδρομοι αδιάβατοι για τους πεζούς, για να μην πούμε για τους άτυχους που το σπίτι τους είναι κοντά σε τέτοια μαγαζιά. Οπότε υποψιάζομαι ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να είσαι κομάντο για να διασχίσεις κάποιες γειτονιές της πόλης.
  • Άκουσαν πολλά και ενδιαφέροντα τα στελέχη της JP Morgan και οι επενδυτές που συμμετείχαν σε συζήτηση με τον Σπύρο Παντελιά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Το θέμα που τράβηξε την προσοχή περισσότερο, σύμφωνα με το report της JP Morgan, ήταν ασφαλώς οι προτάσεις της ΤτΕ για επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων με τη σύσταση bad bank. Το κρίσιμο ερώτημα για το πώς ακριβώς θα δομηθεί κεφαλαιακά η «κακή» τράπεζα δεν απαντήθηκε, αφού είναι ακόμη νωρίς για να παρουσιαστεί ο συνολικός σχεδιασμός, τη στιγμή που εξακολουθεί να απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
  • Όμως, όπως σημειώνει η JP Morgan, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το σχέδιο θα είναι φιλικό για τους μετόχους (shareholder friendly) και υπενθυμίστηκε στους επενδυτές ότι και το προηγούμενο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια είχε το στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια των επενδυτών και όχι να δημιουργήσει αντικίνητρα. Πολύ σημαντικές αυτές οι διαβεβαιώσεις, γιατί καλό είναι να ξέρουν οι επενδυτές ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο για την bad bank.
  • Δεν επηρεάζει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊου η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, βάσει της οποίας η Bundesbank θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εντός των επόμενων τριών μηνών, εκτός εάν η ΕΚΤ βρει τρόπο να αποδείξει ότι αυτές οι αγορές είναι απαραίτητες. Η απόφαση αφορά παλαιότερα προγράμματα της ΕΚΤ και όχι αυτό στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα και το οποίο είναι ειδικού σκοπού. Πάντως, η απόφαση δίνει πάτημα για μελλοντικές προσφυγές και κατά του προγράμματος για την πανδημία, αλλά είναι μάλλον πολύ νωρίς για να το σκεφτόμαστε.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ελέφαντες στο δωμάτιο, το μήνυμα του Βερολίνου και τα Μικέλ στο Ιράκ

Ο διοικητής της ΤτΕ θέτει το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τα δύσκολα μεταρρυθμιστικά θέματα της επόμενης κυβέρνησης, το σχέδιο Ηρακλής και για μικρές τράπεζες και το κέρδος της Intralot από την Ταϊβάν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εύσημα Στουρνάρα σε τραπεζίτες, το investor day της Alpha και το χέρι του Γιάνη

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ για τις διοικήσεις των τραπεζών, οι εκλογές και το νέο business plan της Alpha, οι προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου, σε ποια περίπτωση ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 θα κόψει το χέρι του και η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πτήση των τραπεζών, το real estate της ΤτΕ, η Prodea και η κατάντια του Facebook

Οι εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι ουρές επενδυτών για δύο ακίνητα της ΤτΕ, η εξαγορά εταιρείας που ετοιμάζει η Prodea και οι διαφημίσεις για απάτες στο Facebook.