- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνουμε και το lockdown έχει δραστικές επιπτώσεις στους πάντες και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις στη λήψη έκτακτων μέτρων.
- Ωστόσο είναι κάπως οριακό εταιρία που έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση έργου – φιλέτου, με ταμειακά διαθέσιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων και η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εταιριών της χώρας, να βάζει τους υπαλλήλους της στα 800 ευρώ της κρατικής βοήθειας. Πολύ περισσότερο όταν έχει προχωρήσει, ακριβώς λόγω της πολύ μεγάλης κερδοφορίας, στην διανομή μεγάλου προμερίσματος στους μετόχους της λίγους μήνες πριν.
- Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή», πέρα από τις δωρεές οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τις επιχειρήσεις τους: «Για την επιχείρηση αυτό σημαίνει ο επιχειρηματίας να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο για να στηρίξει την επιχείρησή του. Πρέπει να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου – να φάει κάποια από τα “έτοιμα” που έχει στην άκρη. Δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτή την ευθύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
- Τα σημαντικά οφέλη της Ελλάδας από την μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου υπογράμμισαν χθες οι οικονομολόγοι της Alpha Bank: «Η Ελλάδα, ως καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και χώρα με υψηλό ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης, ευνοείται από την πτώση των τιμών του, καθώς περιορίζεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου».
- Σε ό,τι αφορά εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Μότορ Όιλ η εικόνα είναι συγκεχυμένη θεωρητικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές, ωστόσο τι μπορείς να κάνεις σε μια αγορά που έχει καταρρεύσει και οι δυνατότητες αποθήκευσης φτηνών αποθεμάτων είναι περιορισμένες;
- Επίδειξη δύναμης για την μετοχή του ΟΠΑΠ, χθες, με το εντυπωσιακό +9,12%. Η μετοχή έκλεισε στα 7,810 ευρώ, περίπου 33,3% υψηλότερα από το χαμηλό του περασμένου Μαρτίου (5,860 ευρώ), επιβεβαιώνοντας όσους διέκριναν στον πανικό ένα παράθυρο ευκαιρίας.
- Δεν ήταν ευχάριστο ανάγνωσμα η έκθεση της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες. Για πρώτη φορά, αναλυτές ενός οίκου δοκιμάζουν να μπουν στο θολό τοπίο των προβλέψεων για την πιθανή αύξηση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών λόγω της πανδημίας και οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν είναι αρκετά δυσάρεστες. Παρότι και οι ίδιοι οι αναλυτές της JP Morgan αναγνωρίζουν ότι η ορατότητα είναι χαμηλή, ρισκάρουν να προβλέψουν ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πηγαίνει πίσω ένα χρόνο και ότι, για την περίοδο 2020 – 2022, θα προστεθούν νέα NPE ύψους 6 δισ. ευρώ (περίπου 10% του σημερινού αποθέματος). Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δεσμεύσουν σχεδόν το σύνολο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του 2020 για να σχηματίσουν νέες προβλέψεις και το κόστος ρίσκου θα αυξηθεί στο 1,5% κατά μέσο όρο φέτος, για να μειωθεί στο 1%, το 2022.
- Οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που σχεδιάζονταν δεν θα προχωρήσουν φέτος, αλλά το 2021, με μόνη εξαίρεση το ήδη προχωρημένο project Cairo της Eurobank. Προς το παρόν, η JP Morgan δεν αλλάζει τις προβλέψεις της για τις τιμές που θα πετύχουν οι τράπεζες σε αυτές τις συναλλαγές, σημειώνει όμως ότι υπάρχει ένα ρίσκο να μην είναι καλή η τιμολόγηση και αυτό να προκαλέσει κεφαλαιακά «χτυπήματα».
- Ένα άλλο, σημαντικό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι, μετά τη μεγάλη πτώση των μετοχών τους φέτος, το κόστος κεφαλαίου (COE) έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 24%, και είναι το υψηλότερο από άλλες χώρες του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, με εξαίρεση την Τουρκία. Έχουν δύσκολες «μάχες», λοιπόν, μπροστά τους οι τραπεζίτες μας, αλλά το παρήγορο είναι ότι εδώ και δέκα χρόνια έχουν μάθει να παλεύουν σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες, ενώ, όπως τονίζει και η JP Morgan, έχουν την πολύ ισχυρή στήριξη των εποπτικών αρχών.
Ο πειρασμός των κρατικών ενισχύσεων και οι επισημάνσεις της JP Morgan για τις τράπεζες
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.