- Κάτι παραπάνω από σημαντική ήταν η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στην τακτική χρηματοδότηση με ενέχυρο τίτλους, μετά την πρόσφατη ένταξη της χώρας μας και στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το ειδικό QE για την πανδημία. Με την επαναφορά του waiver, η κατάσταση των τραπεζών και της χώρας ισχυροποιούνται δραστικά.
- Ασφαλώς οι έκτακτες συνθήκες έπαιξαν το ρόλο τους, ωστόσο η απόφαση, η οποία όπως προκύπτει από το σημερινό ρεπορτάζ του Business Daily ήταν πολύ πιο γενναιόδωρη από αυτή που ανέμεναν οι τράπεζες, δεν ήρθε αυτόματα. Υπήρχαν φωνές που ήθελαν μια πιο συντηρητική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας, αιτιάσεις που κάμφθηκαν με την αποτελεσματική τεχνική τεκμηρίωση από τους τεχνοκράτες της Τράπεζας της Ελλάδος και φυσικά την κατάλληλη προεργασία που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση.
- Τέτοια αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους, ούτε μας τα χαρίζει κανένας: είναι τεχνικής τεκμηρίωσης, κοινής προσπάθειας και σωστής θεσμικής συνεργασίας. Ό,τι ακριβώς δηλαδή δεν υπήρχε την περίοδο 2016 - 2018, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα του «ή μαζί μας ή εναντίον μας» πίστευε ότι η ένταξη στο QE θα έρχονταν κάπως αυτόματα, ότι «μας τη χρωστούσαν», και βρισκόταν σε ανοικτό πόλεμο, μια σύγκρουση που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ντροπιαστικές καταστάσεις.
- Πόσος χαμένος χρόνος, πόση χαμένη ενέργεια έτσι άσκοπα και ανόητα. Θα μας μουτζώνουν οι γενιές που έρχονται.
- Άφησαν χαμόγελα στους επενδυτές οι δύο πολύ καλές συνεδριάσεις στην Λεωφόρο Αθηνών, με συνολικά κέρδη που ξεπέρασαν το 12% για το Γενικό Δείκτη και το 16% για τον τραπεζικό και με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Η αξία των συναλλαγών και στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν αρκετά μεγάλη για την εποχή και για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, επιβεβαιώνοντας ότι η άνοδος δεν ήταν «κούφια».
- Ωστόσο, το κλείσιμο, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από το γύρισμα των ξένων αγορών κατά τις 17.00 και τον περιορισμό των μεγάλων πρωινών κερδών, βρήκε 9 στις 10 μετοχές με πωλητές, κάτι που δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία για την σημερινή συνεδρίαση.
- Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το άκομψο γύρισμα της Νέας Υόρκη, με τον S&P 500 από το +3,42% που βρέθηκε στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης να κλείνει σε -0,16%.
- Υποστήριξη στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να προσφέρουν εντυπωσιακά νέα από το Eurogroup. Κάτι που δεν φαίνεται και πολύ πιθανό δεδομένου ότι οι μεγάλες διαφωνίες Βορρά - Νότου, οδήγησαν σε μια μαραθώνια μεταμεσονύχτια συνεδρίαση.
- Με όλα αυτά σήμερα είναι πολύ πιθανό να δούμε φαινόμενα υψοφοβίας, δεδομένου μάλιστα ότι από τα χαμηλά της αγοράς, στις 16 Μαρτίου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φτάνουν το 25%.
- Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ως μια αυτονόητη ανακούφιση το «πάγωμα» για 75 ημέρες στις επιταγές που αποφάσισε η κυβέρνηση, όμως πολλοί λένε ότι στην αγορά δημιουργεί μεγάλα, πολύ μεγάλα, προβλήματα. Για παράδειγμα, οι χονδρέμποροι προϊόντων χάλυβα επισημαίνουν στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις τους απειλούνται με ταμειακή κατάρρευση, γιατί χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, καθώς οι πωλήσεις γίνονται κατά 90% με πίστωση, ενώ οι υποχρεώσεις τους είναι ανελαστικές. Για δυόμιση μήνες δηλαδή αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους με το 10% των εισπράξεων.
- Για να αποφευχθεί όλη αυτή η αναταραχή, καλύτερη λύση θα ήταν να χρηματοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, ίσως με εγγυήσεις του Δημοσίου, οι εκδότες των επιταγών, ώστε να τις εξοφλήσουν στην ώρα τους και να αποφευχθεί αυτό το ντόμινο.Και ασφαλώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους χονδρεμπόρους προϊόντων χάλυβα.
- Παράδεισος των κατασκευών ήταν η Μύκονος, μέχρι που ήλθε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών για 14 ημέρες, λόγω κορονοϊού. Μαθαίνω ότι αναγκάστηκε να κλείσει όλα της τα εργοτάξια η θυγατρική της Intrakat, Intradevelopment, που εκτελεί έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στο νησί. Στη Μύκονο μπαίνουν επίσης «στον πάγο» τα έργα για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στην περιοχή Πάνορμος, το The Etesian Hotel, ενώ πίσω πάει και η μεγάλη επένδυση για το ξενοδοχείο Blue Iris, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν πλέον οι κατασκευαστές είναι... προσευχές για να λήξει, τουλάχιστον, αυτό το περιοριστικό μέτρο σε 14 ημέρες, χωρίς να υπάρξει παράταση. Αλλά σε αυτό το θέμα, όπως θα έλεγε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον πρώτο λόγο έχει ο κορονοϊός.
Η επιτυχία του waiver, τα παγωμένα έργα στη Μύκονο και το «έμφραγμα» με τις επιταγές
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.