- Ράλι αυτοπεποίθησης ότι τα χαμηλά είναι πίσω μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνεδρίαση με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν ελαφρώς αγχωμένοι να μην μείνουν εκτός αγοράς. Κάπως έτσι μετοχές όπως Μυτιληναίος και Motor Oil από το +2% που άνοιξαν έκλεισαν με κέρδη +11,31% και 10,17% αντίστοιχα. Μεγάλα κέρδη επίσης για ΔΕΗ, Jumbo. Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.
- Αντίθετα απογοητευτική ήταν για άλλη μια συνεδρίαση η εικόνα των τραπεζικών μετοχών. Διότι μπορεί ο δείκτης των τραπεζών να ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη +8,95% ωστόσο όσοι τοποθετήθηκαν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, προσβλέποντας σε ένα ισχυρό ριμπάνουντ, είδαν τις μετοχές του κλάδου να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση περίπου 1% με 3% χαμηλότερα από το άνοιγμα.
- Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με κέρδη +4,46% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη +8,46% ενώ ο δείκτης των τραπεζών άνοιξε με κέρδη +9,75% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με +8,95%. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6690 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 0,6790 ευρώ, η Εθνική στα 1,13 με υψηλό 1,1550, η Πειραιώς 1,2210 ευρώ με υψηλό 1,28 ευρώ και η Eurobank έκλεισε στο 0,36 ευρώ με υψηλό 0,3684 ευρώ. Για να μην μακρηγορούμε παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών το προηγούμενη διάστημα φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πωλητές, μεγάλοι πωλητές.
- Το έναυσμα ασφαλώς για το χθεσινό +8,46% έδωσαν οι ξένες αγορές και η αισιοδοξία για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας που οδήγησε σε ισχυρά κέρδη Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα αργά το βράδυ το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Νέα Υόρκη πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με τον Dow Jones να κλείνει με κέρδη +7,59%.
- Ωστόσο για να μην χάνουμε την μεγάλη εικόνα η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών απλά έχει μειώσει κάπως τις πολύ μεγάλες απώλειες: τα περισσότερα εγχώρια μετοχικά χαρτοφυλάκια είναι τώρα στο -45% από τις αρχές του έτους έναντι -55% που ήταν λίγες ημέρες πριν.
- Περιέργως, παρά το lockdown η ζήτηση για ρεύμα στη χώρα αντέχει. Ενώ στην Ιταλία τα στοιχεία δείχνουν πτώση της τάξης του 20% ή και 30% και στο Βέλγιο 15% -17%, εντούτοις στην Ελλάδα η μείωση στη ζήτηση δεν ξεπερνάει το 1-2%. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την κατανάλωση το μήνα Μάρτιο αυτή την εικόνα θα δείχνουν. Πως εξηγείται αυτό; Απλά σε αντίθεση με Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες, αφενός η Ελλάδα δεν έχει τόσο πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αφετέρου οι περισσότερες συνεχίζουν να λειτουργούν, έστω και με μειωμένο προσωπικό. Σε ότι αφορά τον Απρίλιο, οι ειδικοί προβλέπουν μια μείωση στην κατανάλωση της τάξης του 10%, όχι παραπάνω. Εκείνο πάντως που απασχολεί την αγορά δεν είναι τόσο η πορεία της ζήτησης, όσο η αυξανόμενη μείωση στην εισπραξιμότητα.
- Δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι γνωστό και επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά με την ανακοίνωση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» από τον Αλέξη Τσίπρα. Έχουμε και λέμε: Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η πρόταση του ισούται με 26,3 δισ, εκ των οποίων τα 14 δισ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα είναι εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αλλά μία από τις δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες. Κάθε μήνα οι φόροι ισούνται με 2 δισ, άρα στο εξάμηνο, μιλάμε για 12 δισ. Αθροίζοντας επομένως τα 14 δισ. με τα 12 φτάνουμε σε καθαρή δημοσιονομική επιβάρυνση 26 δισ ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εγγυήσεις. Τα 26 δισ. αντιστοιχούν σε ποσοστό υψηλότερο από 13% του ΑΕΠ. Πραγματικά γενναιόδωρες οι παροχές αυτές, υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι μόνο: το που θα βρεθούν τα λεφτά.
- Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ως μια δυνητική πηγή άντλησης ρευστότητας τα 12 δισ. από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ. Θα πρέπει να του εξηγήσει κάποιος ότι αυτές οι αγορές δεν αφορούν νέα ομόλογα, οπότε πράγματι θα μπορούσε η Ελλάδα να αντλήσει ρευστότητα, αλλά αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με στόχο την διατήρηση των αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα.
- Η ΝΔ ασφαλώς δεν έχασε την ευκαιρία να κριτικάρει τις εξαγγελίες Τσίπρα. Ωστόσ καλό θα ήταν να δουν λίγο αναλυτικότερα τα μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ειδικά των οριζόντιων παρεμβάσεων, όπως έχει συμβεί στο θέμα των επιταγών.
- Ή να υπολογίσουν πόσο θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, και εν γένει στην οικονομία, το μέτρο της μείωσης ενοικίων κατά 40% ακόμη και για επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν. Με ποια ακριβώς λογική παρέχεις την ίδια έκπτωση σε μια επιχείρηση που έκλεισε με εντολή της κυβέρνησης και σε μια επιχείρηση που εξακολουθεί, έστω κακήν κακώς, να λειτουργεί; Εκτός αν κάποιοι νοστάλγησαν τα... ενοικιοστάσια.
Το άλμα στο ΧΑ, το «χώσιμο» στις τράπεζες και η επιστροφή στα ενοικιοστάσια
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.