Δεν βιάζεται η Εθνική Τράπεζα για deals παρά την πίεση της αγοράς και τους ατελείωτους ψίθυρους των αναλυτών για το τι θα γίνει με το κεφαλαιακό υπέρ – πλεόνασμα.
Με τον άνεμο για τη χώρα και τις τράπεζες να έχει αλλάξει τελείως και τα δράματα της κρίσης να σβήνουν σιγά – σιγά από τη μνήμη, το μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας πλέον είναι τα deals. Οι κινήσεις που θα φέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις στις τράπεζες και τους μετόχους -και στην κατεύθυνση αυτή πιέζει έντονα η αγορά.
Ασφαλώς, το θέμα απασχολεί τη διοίκηση της Εθνικής και πολλές ιδέες – προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά… Αλλά βιασύνη δεν υπάρχει.
Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας, εξαγορές θα γίνουν μόνο σε ελκυστική αποτίμηση και που να δημιουργούν αξία στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας και κατ’ επέκταση για τους μετόχους.
Τουτέστιν εξαγορές θα δούμε μόνο αν υποστηρίζονται από ισχυρή επιχειρηματική λογική και όχι γιατί πιέζει η αγορά.
Για την αξιοποίηση των υψηλών κεφαλαίων μέσω εξαγορών ρωτήθηκε στο πρόσφατο call με αναλυτές ο επικεφαλής της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος και απάντησε κοφτά ότι «δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση».
Το -94% στα κέρδη της Helleniq Energy
Όλα πήγαν στραβά στην Helleniq Energy το πρώτο τρίμηνο και οι αριθμοί που δημοσίευσαν στην κατάσταση αποτελεσμάτων δεν προσφέρονται για ευχάριστη ανάγνωση.
Χωρίς αμφιβολία η συγκυρία δεν ήταν καλή. Η τιμή του πετρελαίου έπεσε, τα περιθώρια διύλισης συμπιέστηκαν, ενώ την κατάσταση επιβάρυνε και το κλείσιμο μονάδας του διυλιστηρίου για συντήρηση.
Κάπως έτσι η κερδοφορία του ομίλου γκρεμίστηκε από τα 179 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 10,97 εκατ. ευρώ επίδοση που παραπέμπει σε μια μεσαία εισηγμένη εταιρεία. Εικόνα που εξομαλύνεται κάπως με τα συγκρίσιμα κέρδη (55 εκατ. έναντι 164 εκατ.).
Το -94% πάντως στη λογιστική κατάσταση βγάζει μάτι καθώς και στον διεθνή χώρο οι αντίστοιχοι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται πολύ το α’ τρίμηνο, αλλά ακόμη και η BP, που είναι πολυσυζητημένες οι κακές επιδόσεις της, είχε μια μείωση καθαρής κερδοφορίας 70%, όχι 94%.
Επιπλέον αξιοσημείωτη αύξηση σημείωσαν τα διοικητικά έξοδα της Helleniq Energy στα 52 εκατ. ευρώ από 43,78 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Θα περίμενε κάνεις έστω και συμβολικά, μια συγκράτηση των διοικητικών δαπανών.
Βέβαια το τρίμηνο είναι μια από τις «φωτογραφίες» της χρήσης και έκτακτα στοιχεία επιβαρύνουν την εικόνα, όπως για παράδειγμα η συντήρηση της μονάδας στην Ελευσίνα.
Βίοι αντίθετοι
Τυχαία βρέθηκαν χθες σε διπλανούς χώρους στην ΕΧΑΕ ο όμιλος Fais για την παρουσίαση του ομίλου στους επενδυτές και ο όμιλος της Qualco για την πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ΧΑ.
Η παρουσίαση του Fais Group ήταν προγραμματισμένη από καιρό αλλά συνέπεσε με την πρεμιέρα της Qualco καθώς έτσι βγήκε το χρονοδιάγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφή της εταιρείας. Μοιραία λοιπόν ήταν αναπόφευκτη η σύγκριση.
Στην πρεμιέρα του ομίλου Fais στο τέλος Μαρτίου η μετοχή κινήθηκε πτωτικά και από τότε δεν έχει σηκώσει κεφάλι. Χθες έκλεισε στα 3,7 ευρώ με σωρευτικές απώλειες 21%.
Αντιθέτως η μετοχή της Qualco στο ντεμπούτο της έκλεισε με κέρδη 12,09% και έκλεισε στα 6,12 ευρώ. Κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί μελλοντικά η μετοχή της Qualco αλλά όπως λέει και ο λαός: η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Η ψυχολογία των καταναλωτών
Και μια και ο λόγος για τον όμιλο Fais, ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Χασδάι Καπόν έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την αγορά λιανικής στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε: «Εμείς έχουμε την εντύπωση πως γενικά το εισόδημα των καταναλωτών έχει βελτιωθεί. Έχουν μειωθεί οι φόροι, δεν υπάρχουν οι παλιές εξάρσεις στην ενέργεια, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει παρασύρει όλα τα κλιμάκια. Παρόλα αυτά, η κίνηση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Είναι πιστεύουμε θέμα ψυχολογικό και ίσως με την πρόοδο του χρόνου να αλλάξει η διάθεση».
Η αλήθεια είναι πως δεν έχει περάσει και λίγα ο Έλληνας καταναλωτής τα τελευταία χρόνια και «προσέχει για να έχει» θα προσθέταμε εμείς.
Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων για τον Αναπτυξιακό Νόμο
Η ομάδα εργασίας του ΣΕΣΜΑ ( ο σύνδεσμος των συμβούλων επιχειρήσεων) συμμετείχε στη διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό Νόμο και απέστειλε τα σχόλια και τις προτάσεις του στο αρμόδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, ο νέος νόμος θα πρέπει να είναι διαρκώς ενεργός με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να περιλαμβάνει μικρό αριθμό καθεστώτων σε αντιστοιχία με τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής παραγωγή) ) και ειδικότερα καθεστώτα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να είναι επιλέξιμοι όλοι οι ΚΑΔ, πλην όσων εξαιρούνται από το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και όλες οι δαπάνες παγίου εξοπλισμού και να έχει σαφώς προδιαγεγραμμένα κριτήρια, ώστε τα επενδυτικά σχέδια εφόσον ξεπερνούν μια ορισμένη βαθμολογία να μπορούν να υποβληθούν και ενταχθούν άμεσα.
Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμός, είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου μηχανισμού αξιολόγησης και ελέγχου με εμπλοκή εταιρειών –μελών του ΣΕΣΜΑ, με στόχο την επιτάχυνση των αξιολογήσεων και την άμεση έκδοση αποφάσεων υπαγωγής. Επίσης θα πρέπει να ορισθεί και να τηρηθεί απόλυτα ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων και ποινών για την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όσο και για τους φορείς διαχείρισης του Αναπτυξιακού Νόμου, καταλήγει ο ΣΕΣΜΑ στις προτάσεις του.
Η Κομισιόν (επιτέλους) μίλησε
Επιτέλους, είχαμε και μια δημόσια τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες χθες σχετικά με το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου.
Απαντώντας χθες σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με το Great Sea Interconnector (GSI) και τις τουρκικές αντιδράσεις, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. το οποίο έχει λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η Ε.Ε. έχει εκφράσει επανειλημμένα ότι αναμένει από την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε η ίδια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι βάσει του πλαισίου διαπραγμάτευσης μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, η χώρα αναμένεται να δεσμευτεί για καλές σχέσεις με τους γείτονές της, να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που πλήττουν τις καλές σχέσεις και οφείλει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αν και απαιτούνται περισσότερες ενέργειες ώστε να αλλάξει θέση η Τουρκία και να «ξεκολλήσει» το έργο, τουλάχιστον ακούστηκε και μια φωνή από την Ευρώπη που να παίρνει θέση υπέρ του έργου και της χώρας.
Η ηλεκτροκίνηση βραχυκύκλωσε
Με μεγάλες φιλοδοξίες είχαν σχεδιαστεί τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στήριζαν τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά τελικά… βραχυκύκλωσαν.
Οι ιδιοκτήτες ταξί είναι γνωστό από καιρό ότι δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι, ακόμη και έπαιρναν επιδότηση, την αντικατάσταση των οχημάτων τους με ηλεκτρικά. Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι είναι έτσι, αλλά λένε ότι ήταν ασύμφορη η αντικατάσταση.
Ούτε, όμως, το πρόγραμμα εγκατάστασης φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα πήγε όπως αναμενόταν και με τις καθυστερήσεις που υπήρχαν ήταν ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Έτσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έβαλε νυστέρι σε αυτά το προγράμματα και προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Τα προγράμματα Πράσινα Ταξί και Φορτίζω Παντού… βγήκαν από την πρίζα και με τα κονδύλιά τους θα αγοράσουμε ηλεκτρικά λεωφορεία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.