- Έντονα ανοδική, όπως αναμενόταν, η χθεσινή συνεδρίαση στην Λεωφόρο Αθηνών, που «ξεκόλλησε» για τα καλά το Δείκτη από τα χαμηλά των 484 μονάδων, δίνοντας πλέον μια απόσταση ασφαλείας, γύρω στο 18%. Αυτό που υπογραμμίζουν, όμως, οι έμπειροι παρατηρητές της αγορές είναι ότι ο τζίρος ήταν πολύ υψηλός. Μπορεί τα 93 εκατ. ευρώ να μην φαίνονται πολύ μεγάλο ποσό, όταν έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ως συνεδριάσεις μεγάλου τζίρου αυτές που έχουν ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ. Όμως, πρόκειται για μαγική εικόνα: άλλο είναι τα 93 εκατ. ευρώ, σε επίπεδα τιμών 800 μονάδων του Γενικού Δείκτη, άλλο όταν βρισκόμαστε κάτω από τις 600 μονάδες. Για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών το ποσό είναι πολύ μεγάλο και επιβεβαιώνει και στους πιο δύσπιστους ότι χθες έδωσαν το «παρών» στην Λεωφόρο Αθηνών ισχυρά χαρτοφυλάκια που «ψάρευαν» επενδυτικές ευκαιρίες σε καλές τιμές.
- «Μεγάλα χέρια» αγοραστών έκαναν, όμως, την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Δεν ήταν άλλα από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που «σήκωσε» χθες ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια, αφού έχει περιθώριο να φτάσει ως τα 12 δισ. ευρώ με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ. Η ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ δεν επιτρέπει μόνο στο Δημόσιο να «ανασάνει» αφού η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς συμπιέστηκε κάτω από 1,5%, ενώ είχε ξεφύγει πρόσφατα κοντά στο 4%, αλλά προσφέρει και στις ελληνικές τράπεζες διπλό «μαξιλάρι» σε δύσκολους καιρούς.
- Εδώ και πολύ καιρό, ως γνωστόν, από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους με το μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ. Τώρα που η κεντρική τράπεζα άρχισε να τα αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά, ανοίγει ένα μεγάλο «παράθυρο» και στις τράπεζες, για να χρησιμοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 12 δις. ευρώ που διαθέτουν ως μια πηγή άντλησης ρευστότητας. Επιπλέον, και στο βαθμό που η παρουσία της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σταθεροποιεί τις τιμές σε καλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να πουλήσουν ομόλογα με κεφαλαιακό κέρδος και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση τους. Άρα, διπλό το μαξιλάρι σε ρευστότητα, αλλά και σε κεφάλαια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι τραπεζικές μετοχές είχαν χθες την τιμητική τους, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της αγοράς.
- Όσο και αν φαίνεται παράξενο, μέσα σε αυτή την καταιγίδα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, ο Dow Jones πέρασε από χθες και πάλι σε bull market. Ύστερα από ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων, το καλύτερο εδώ και εννέα (!) δεκαετίες, ο Dow Jones έγραψε σωρευτικά κέρδη 21% από το χαμηλό του, την Δευτέρα, και πλέον τεχνικά έχει ξαναπεράσει σε bull market (άνοδος πάνω από 20% από το τελευταίο χαμηλό).
- Σε όσους αναρωτιούνται, «μα, είναι δυνατόν να καταστρέφεται η οικονομία και να ανεβαίνουν τα Χρηματιστήρια»;, η απάντηση που δίνεται είναι απλή: τα χρηματιστήρια βλέπουν ότι πέφτουν πρωτοφανείς δόσεις ρευστότητας από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, ότι θεμελιωδώς οι οικονομίες είναι ισχυρές (σε αντίθεση με το 2008 – 2009) και ότι, κάποτε, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και οι αποτιμήσεις των μετοχών θα ξεφύγουν από τη μιζέρια. Όλα αυτά, ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί που είναι οι αγορές, τα βλέπουν στο μέλλον, αλλά τα «ποντάρουν» στο παρόν.
- Τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2019 θα ανακοινώσει αργά σήμερα το απόγευμα η Alpha Bank. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, τα αποτελέσματα της τράπεζας για την προηγούμενη χρήση είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους επενδυτές. Αυτό όμως που ενδιαφέρει πολύ επενδυτές και αναλυτές είναι η ενημέρωση από τη διοίκηση για την τρέχουσα κατάσταση της τράπεζας, τις επιπτώσεις της κρίσης, το χρονοδιάγραμμα για το Galaxy και των άλλων στρατηγικών κινήσεων, τις εκτιμήσεις για τη διάρκεια της κρίσης και κυρίως την επόμενη ημέρα.
Η μαγική εικόνα του τζίρου στο ΧΑ, το διπλό μαξιλάρι στις τράπεζες και η bull market του Dow Jones
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.