Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες; Το σίγουρο είναι ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί Λονδίνο και, μεταξύ των άλλων σημαντικών που έχει στο πρόγραμμα του, όπως η συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός θα έχει μια κλειστή συζήτηση με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών και η λογική λέει ότι θα κληθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Αυτή τη φορά, η αγορά περιμένει μια σαφή τοποθέτηση και όχι αμφίσημες δηλώσεις του τύπου «δεν το έχουμε αποφασίσει, αλλά εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία». Ήδη έχει γίνει αρκετή ζημιά στο χρηματιστήριο από την παράταση αυτής της αβεβαιότητας και οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της.
Η χαμένη ευκαιρία του Κ. Χατζηδάκη
Για το θέμα του έκτακτου φόρου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε την Παρασκευή μια καλή ευκαιρία να τοποθετηθεί δημόσια, αλλά δεν θέλησε να την αξιοποιήσει. Μιλώντας στο συνέδριο "Greece Talks", ο Κωστής Χατζηδάκης είπε αρκετά για τις τράπεζες, ισορροπώντας ανάμεσα σε μια φιλική προς το τραπεζικό σύστημα στάση και στην απαραίτητη έμφαση που πρέπει να δίνει ένας υπουργός στα προβλήματα του καταναλωτή. «Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό αλλά και μακριά από κάθε αντίληψη που θα έδειχνε αδιαφορία για τα προβλήματα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, του απλού πελάτη και του απλού Έλληνα πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
-- Μια από τις αναφορές του, θα μπορούσε να ερμηνευτεί (με αρκετά προσπάθεια...) και ως έμμεση έκφραση αντίθεσης σε μέτρα που θα επηρέαζαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, όπως η επιβολή έκτακτου φόρου: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς πάντως να θελήσει να σχολιάσει πιθανά μέτρα, όπως ο έκτακτος φόρος, που δεν συνάδουν με αυτή την «υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση».
Στα κάγκελα για το ψηφιακό δελτίο αποστολής
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των εκλογών στο ΕΒΕΑ, αλλά οι μικροί επιχειρηματίες είναι στα κάγκελα. Η ψηφιοποίηση του δελτίου αποστολής μπορεί να πήρε μια παράταση εφαρμογής με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι γυρνάμε σε ένα βαρύ γραφειοκρατικό σύστημα. «Ενώ ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων είχε απλοποιηθεί επί Σαμαρά-Βενιζέλου και Χάρη Θεοχάρη, σήμερα επανερχόμαστε σε μια διαδικασία που είναι αμφίβολο ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αφού δεν ασχολείται με τη διαδρομή του χρήματος και τα εμβάσματα αλλά με τεχνικές λεπτομέρειες που ανεβάζουν τα λειτουργικά κόστη και απαιτούν εργατοώρες για να είσαι τυπικός και να μην αντιμετωπίσεις πρόστιμο», αναφέρουν οι επιχειρηματίες.
-- Για παράδειγμα αν είσαι ηλεκτρολόγος και ξεκινάς το πρωί για τη δουλειά σου πρέπει να ανεβάσεις στην ΑΑΔΕ όλα τα προϊόντα που έχεις στο φορτηγάκι σου. Όταν τελειώσει η δουλειά, πρέπει να ενημερώσεις πάλι με πόσα επέστρεψες τα οποία θα πάνε στην αποθήκη σου. Δηλαδή δεν φτάνει το τιμολόγιο που θα κόψεις στον πελάτη σου. Ουσιαστικά ο επαγγελματίας θα πρέπει κάθε μέρα να κάνει απογραφή, ενώ από τον Απρίλιο θα υποχρεούται στα προϊόντα του να βάζει και τελωνειακό κωδικό.
-- Όλα αυτά επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την πολυτέλεια των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες έχουν ξεχωριστούς υπαλλήλους για αυτές τις διαδικασίες. Επίσης, όλοι οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν πρόγραμμα αφού η ΑΑΔΕ δεν παρέχει πλατφόρμα όπως στα MyData.
-- Κερασάκι στην τούρτα είναι τα πρόστιμα, που το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δεκαπλασιαστούν: «ταρίφα» 5.000 ευρώ από επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 10.000 για επιχειρήσεις με διπλογραφικά. Για τις μικρές επιχειρήσεις, τέτοια πρόστιμα θα είναι, αναμφίβολα, εξοντωτικά.
Υπουργός - εκδικητής
Ήταν πραγματικά βαρύτατα τα πρόστιμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης την Παρασκευή σε γνωστές εμπορικές αλυσίδες και καταστήματα για παραπλανητικές εκπτώσεις. Το μεγαλύτερο έφτανε τα 500.000 ευρώ, ένα ποσό που ακόμη και μια μεγάλη αλυσίδα εμπορίου χρειάζεται πολλούς μήνες για να το κερδίσει. Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε ποιες ακριβώς ήταν οι παραβάσεις, παρά μόνο ποιο άρθρο της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή παραβιάστηκε. Από ανακοινώσεις των καταστημάτων, τις οποίες η στήλη δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει (το υπουργείο θα μπορούσε, βεβαίως, να τις διαψεύσει αν δεν είναι ακριβείς) μάθαμε ότι αυτά τα εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα επιβλήθηκαν γιατί δεν είχαν αναγραφεί σωστά οι τιμές προ και μετά την έκπτωση σε έναν - δύο κωδικούς για κάθε κατάστημα. Σε μια περίπτωση, επιχείρηση τιμωρήθηκε -όπως λέει η ίδια- επειδή ένα προϊόν βγήκε κατευθείαν στην αγορά με έκπτωση σε σχέση με την αρχική τιμή του. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η αρχή της αναλογικότητας έχει ξεχαστεί, μπροστά στον ζήλο του Τάκη Θεοδωρικάκου να δείξει αποτελέσματα στη «μάχη» για τον έλεγχο της αγοράς και τη συγκράτηση της ακρίβειας. Για μια εσφαλμένη/παραπλανητική καταγραφή τιμών για έναν ή δύο κωδικούς φαίνεται εντελώς δυσανάλογη η επιβολή τόσο υψηλών προστίμων, που μάλιστα ανακοινώθηκαν σε άκρως ευαίσθητη εμπορική περίοδο, μέσα στην Black Friday, παρότι οι παραβάσεις είχαν εντοπιστεί πολύ νωρίτερα.
-- Ένας υπουργός οφείλει να προστατεύει τους καταναλωτές και να επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις όταν χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι κινείται σαν... εκδικητής. Στην αγορά έχουν να λένε ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει πάθει... ελεγχομανία. Και αυτό φαίνεται και από τη ροή των δελτίων Τύπου του υπουργείου: τρία διαδοχικά δελτία, στις 22, 25 και 26 Νοεμβρίου είχαν όλα το ίδιο θέμα, τους 10.000 ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη...
Μήνυμα Στουρνάρα για το IRIS
Με τον πιο σαφή τρόπο έκλεισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μια συζήτηση που έχει κλείσει πλέον και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε (μιλώντας στην ΕΡΤ) ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών με κάποιο άλλο σύστημα άμεσων πληρωμών. «Το IRIS είναι ένα πετυχημένο σύστημα, δεν έχουμε ανάγκη άλλου συστήματος», τόνισε. «Έχουμε επενδύσει σε αυτό, πηγαίνει πολύ καλά, άρα πρέπει να δούμε τι προβλήματα έχει, να τα διορθώσουμε, να το επεκτείνουμε και να γίνει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών».
-- Όσο για το ημερήσιο όριο πληρωμών του IRIS, που βρίσκεται σήμερα στα 500 ευρώ και δυσκολεύει την αύξηση των άμεσων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «θα μπορούσε να αυξηθεί, βεβαίως. Είναι κάτι το οποίο κοιτάζουμε».
Ρεύμα: Πολύ κακό για το τίποτα...
Συζητήσεις επί συζητήσεων, δηλώσεις επί δηλώσεων, δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων: Εβδομάδες τώρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον το θέμα των έκτακτων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με φορολόγηση των παραγωγών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει μιλήσει κατ' επανάληψη για αυτό το θέμα, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών και ξεκαθαρίζοντας ότι με τις επιδοτήσεις η τιμή της κιλοβατώρας δεν θα ξεπεράσει τα 15 σεντς. Και ύστερα από τόση συζήτηση, έρχεται η ΔΕΗ με μια έκπτωση - ρεκόρ στα πράσινα τιμολόγια (68%) και κατεβάζει την τιμή της κιλοβατώρας στα 15,5 σεντς. Τι θα γίνει, λοιπόν, τώρα; Θα επιβληθεί φόρος και θα δοθεί επιδότηση για να κατεβεί η τιμή από τα 15,5 στα 15 σεντς; Μάλλον η όλη υπόθεση, τουλάχιστον για τον μήνα Δεκέμβριο, αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ κακό για το τίποτα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.