Αριστοτεχνικές, ρητορικές ντρίπλες έκανε χθες στη Βουλή ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όταν κλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να εξηγήσει καλύτερα ποιος είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος που καλύπτει το Δημόσιο για να γίνει η ενεργειακή διασύνδεση με την Κύπρο. Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι είναι τόσο σοβαρό το θέμα των ενδεχόμενων ενεργειών της Τουρκίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή σε ματαίωση της διασύνδεσης, ώστε να χρειάζεται αναλυτική ενημέρωση από άλλους αρμόδιους υπουργούς (Εξωτερικών, Άμυνας) σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
-- Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν πήρε τον λόγο για να απαντήσει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ήταν εμφανές ότι ήθελε να αποφύγει ακόμη και να εκστομίσει τη λέξη «Τουρκία». Εξηγώντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η διασύνδεση, ο κ. Σκυλακάκης έδωσε έμφαση στους πιο… απίθανους κινδύνους: τι θα γινόταν αν έβγαζε η Ρωσία το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ στη Μεσόγειο ή τι θα γινόταν αν εκδηλωνόταν μια τρομοκρατική επίθεση. Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να πληρώσει αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου. Όπως είπε, με απόλυτη ασφάλεια η Ελλάδα αναλαμβάνει περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο στη διασύνδεση με την Κύπρο.
-- Κατά τα άλλα, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι τα οφέλη από τη διασύνδεση δεν προορίζονται μόνο για τους Κύπριους καταναλωτές. Για τον Έλληνα καταναλωτή είναι επίσης ένα σημαντικό έργο, τόνισε, καθώς «το σύστημά μας το ηλεκτρικό στηρίζεται στην πολύ μεγάλη είσοδο των ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερες από άλλες πηγές ενέργειας. Οι ΑΠΕ όμως έχουν στοχαστικότητα, δηλαδή δεν μπορείς να προβλέψεις πόση ενέργεια θα έχει από αυτή τη φθηνή πηγή. Συνήθως όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχει ένα σύστημα που στηρίζεται στις ΑΠΕ, τόσο πιο σταθερό θα είναι. Τόσο πιο οικονομικό είναι γιατί κάνεις εξαγωγές όταν είναι πολύ φθηνό και εισαγωγές όταν είναι ακριβό». Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλη» τη γεωπολιτική σημασία του έργου, λέγοντας ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη σύνδεση με το Ισραήλ.
Το θαύμα της Κύπρου
Μπορεί να έχει περάσει μια εβδομάδα, ωστόσο στους διαδρόμους της Eurobank συζητούν ακόμα για το θαύμα της Κύπρου. Ο λόγος για την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, την πρώτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας από την Eurobank και κατά την οποία τα πνεύματα ήταν πολύ πιο ήρεμα από ό,τι αναμενόταν. Η εφετινή συνέλευση ήταν πιο ήρεμη και με λιγότερες γκρίνιες σε σχέση με την αντίστοιχη του 2023, όταν υπήρξαν κάποιες παραφωνίες, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο. Διότι ο κανόνας είναι ότι σε κάθε θεμελιακή αλλαγή, όπως το να περάσει ο έλεγχος μιας τράπεζας σε άλλη τράπεζα και μάλιστα σε ελληνικό όμιλο, συνήθως εκδηλώνοντας αντιδράσεις και διαφωνίες και πολλές φορές με έντονο τρόπο. Αυτό δεν συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη ΓΣ της Ελληνικής και οι όποιες κριτικές τοποθετήσεις διατυπώθηκαν ήπια, με επιχειρήματα ουσίας. Μάλιστα υπήρξαν και τοποθετήσεις μετόχων μειοψηφίας που αναφέρθηκαν θετικά στο deal.
-- Η εικόνα αυτή ασφαλώς δεν ήταν προϊόν τύχης. Οι άνθρωπο της Eurobank στην Κύπρο και την Ελλάδα δούλεψαν μεθοδικά και κάτω από το ραντάρ ώστε να εξηγήσουν την οικονομική λογική της κίνησης και τις υπεραξίες που δημιουργούνται για όλους τους μετόχους, να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες ενώ απέφυγαν να δώσουν την παραμικρή αφορμή που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ή παρεξηγηθεί. Ασφαλώς, υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Eurobank και την υλοποίηση της στρατηγικής Ελληνικής – Eurobank Κύπρου, ωστόσο μέχρι τώρα το project κυλά απολύτως ομαλά.
Η Ελευθεροτυπία επιστρέφει
Στην αναζήτηση γραφείων για να στεγαστεί η καινούργια προσπάθεια έκδοσης της Ελευθεροτυπίας βρίσκεται ο όμιλος Μαρινάκη. Η εφημερίδα δεν θα στεγαστεί στη Λεωφόρο Συγγρού όπου βρίσκονται το Βήμα, τα Νέα, το Mega, το in.gr κ.α. Μάλιστα η εφημερίδα δεν θα ανήκει στον όμιλο της Alter Ego, αλλά σε κάποιο ίδρυμα που θα συσταθεί άμεσα, τη χρηματοδότηση του οποίου θα αναλάβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Θα είναι κυριακάτικη και θα έχει και το αντίστοιχο site. Όσον αφορά στην ταυτότητα της εφημερίδας, όπως πληροφορείται η στήλη, εκδότης θα είναι ο Αντώνης Καρακούσης και Σύμβουλος Έκδοσης ο Σήφης Πολυμίλης, Διευθυντής θα είναι πρόσωπο έκπληξη. Θα προέρχεται από την ομάδα των Νέων, με «διαβατήριο» την επαγγελματική του επάρκεια και τις αριστερές καταβολές.
Ενοχλητικές αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες
Ενοχλημένη εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την προσπάθεια των παρόχων να βγουν κερδισμένοι από το νέο κουπόνι για τις υπερυψηλές ταχύτητες, ανεβάζοντας τις τιμές στα τηλεπικοινωνιακά πακέτα. Όπως πληροφορείται η στήλη, οι πάροχοι κλήθηκαν για εξηγήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αυξήσεις σε πακέτα που προσφέρουν. Για παράδειγμα, μια εταιρεία βρήκε την ευκαιρία και αύξησε τις τιμές στα double play πακέτα χωρίς προφανή λόγο. Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προχωρήσει, λίγο πολύ, όλοι οι πάροχοι. Στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ανέφεραν ότι δεν είχαν αντίστοιχα πακέτα το προηγούμενο διάστημα και για αυτό φαίνονται τώρα αυξημένες οι τιμές.
-- Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός των παρόχων περιλαμβάνει μια συνολική αναμόρφωση της εμπορικής πολιτικής, καθώς το νέο κουπόνι στοχεύει σε όσους έχουν ταχύτητες κάτω από 100 Mbps. Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν πως οι πάροχοι είναι ελεύθεροι να χαράσσουν την εμπορική πολιτική που επιθυμούν. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι εις βάρος της προσπάθειας που γίνεται για να αυξηθούν οι ταχύτητες στη χώρα και να κλείσει το χάσμα με την Ευρώπη. Δεν πρέπει, όπως λένε, ό,τι κερδίζουμε με τα voucher να το χάσουμε τελικά με τις ανατιμήσεις.
Ο γρίφος με το ρεύμα
Στις Βρυξέλλες «ξύνουν το κεφάλι τους» με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για αλλαγές στην αγορά ενέργειας. Σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός ζητάει αλλαγές στο σύστημα Target με στόχο τη μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Οι τεράστιες αποκλίσεις τιμών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημειώθηκαν το καλοκαίρι κινητοποίησαν το Μαξίμου, που «δείχνει» στην Ουκρανία (όταν απορροφούσε μεγάλες ποσότητες ενέργειας) και την ανεπάρκεια των συνδέσεων της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο αναλυτές της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας τονίζουν ότι μια σειρά από παράγοντες ευθύνονται για το υψηλό κόστος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Επίσης, αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές το τι ακριβώς ζητάει να αλλάξει ο πρωθυπουργός. «Όταν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα, δεν μπορείς να το λύσεις. Έως τώρα, βλέπουμε συμπεράσματα για το ζήτημα κι όχι στοιχεία για το τι φταίει. Πώς θα πάρεις απόφαση χωρίς data;», διερωτάται αναλυτής.
-- Εφόσον εξακριβωθεί το πρόβλημα, τότε απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να βρεθεί μια λύση, άλλα όχι πάντα. «Οι αλλαγές στις υποδομές αργούν, αν και μπορεί να επισπευσθούν όταν υπάρχει πολιτική απόφαση. Πολλά εξαρτώνται από το πολιτικό κεφάλαιο που θα επενδύσεις. Μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, η Ελλάδα θα έχει καλύτερες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της», προσθέτει ο ίδιος.
Οι επενδύσεις... στο μηδέν
Ένας αριθμός ίσως εξηγεί άριστα την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας προχθές στην παρουσία του βιβλίου του Τάκη Παπά, «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;», μετά το 1973 ο μέσος ρυθμός ετήσιας αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο μηδέν. «Πρόσθετοι παράγοντες που εξηγούν διαφορές στην ανάπτυξη και ευημερία χωρών», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, «είναι αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τη συσσώρευση φυσικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση των τριών οικονομιών που εξετάζει το βιβλίο, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου – δηλαδή, οι επενδύσεις – αυξάνονταν σε πραγματικούς όρους με μέσο ρυθμό 6,3% στην περίπτωση της Ιρλανδίας την περίοδο που εξετάζει ο συγγραφέας (από 1973 και μετά) και με μέσο ρυθμό 2,2% στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Αντίθετα, στη χώρα μας ο μέσος ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ήταν μόλις 0,3%. Ένα χαμηλό επίπεδο επενδύσεων συνεπάγεται λιγότερο κεφάλαιο και περιορισμένες μελλοντικές παραγωγικές δυνατότητες και, κατά συνέπεια, χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.