ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moodys
Shutterstock

Το προαίσθημα για αναβάθμιση, η πυρηνική ενέργεια και η Attica Bank

Η ευχάριστη Παρασκευή και 13 για την Ελλάδα, η αναφορά Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια, τα εγκώμια Ντόναχιου σε Ελλάδα και Χατζηδάκη, το «χώσιμο» για τα καύσιμα και η Attica Bank στην τελική ευθεία.

Είναι γνωστό ότι τα στελέχη των οίκων αξιολόγησης απαγορεύεται… δια ροπάλου να προαναγγέλλουν μελλοντικές αποφάσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Κόλιν Έλις, κορυφαίο στέλεχος του Moody’s, του τελευταίου από τους μεγάλους τρεις οίκους, ο οποίος δεν έχει ανεβάσει ακόμη την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, χρησιμοποίησε το αγγλικό χιούμορ για να ξεπεράσει αυτή την απαγόρευση και να αφήσει να εννοηθεί, όσο πιο καθαρά γινόταν, ότι και η Moody’s, πολύ σύντομα, θα αναβαθμίσει την Ελλάδα. Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ο Έλις είπε ότι την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου η Moody’s θα ανακοινώσει την απόφασή της και επιβεβαίωσε ότι θα προηγηθεί συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για αναβάθμιση της χώρας. Αναφερόμενος στο αναμενόμενο, τελικό αποτέλεσμα, ο Έλις μίλησε για το «προαίσθημά του» (“hunch”) και συνέδεσε το θέμα με μια… γνωστή σειρά ταινιών θρίλερ. «Έχω ένα προαίσθημα ότι θα είναι μια πολύ πιο ευχάριστη ημέρα από την Παρασκευή και 13 της γνωστής σειράς ταινιών θρίλερ», είπε χαρακτηριστικά. Και ο νοών νοείτω, όπως λέμε στα δικά μας μέρη…


Η αναφορά Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια

Δεν κρύβεται τίποτα πίσω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας, διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Πάντως μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια». «Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες;», διερωτάται ο ίδιος.

-- Και όπως όλοι ξέρουμε, το ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών είναι το ζητούμενο στη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος. Άρα, πρόκειται για μια συζήτηση που δεν θέλει κανείς να την κάνει, ωστόσο την ανοίγει ο κ. Μητσοτάκης. Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι δεν  ετοιμάζεται κάτι σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, όμως, μιλούν για ένα κλάδο όπου αλλάζουν πολύ γρήγορα τα δεδομένα. Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενέργεια.

-- Όμως, πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα από την πυρηνική ενέργεια; Μια ιδέα είναι να επενδύσει με ποσοστό συμμετοχής σε ένα πυρηνικό πρότζεκτ σε άλλη χώρα, όπως η Βουλγαρία, και μετά να εισάγει την ενέργεια μέσω ενός καλωδίου. Τα πιθανά σενάρια είναι πολλά. Όμως, αυτό που φαίνεται να γίνεται είναι να ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.


Τα εγκώμια Ντόναχιου για Ελλάδα - Χατζηδάκη

«Ένα από τα θαύματα της ευρωζώνης»: Έτσι χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, που έδειξε χθες ασυνήθιστο ενθουσιασμό για τη χώρα μας, στο πάνελ του συνεδρίου του Economist, όπου βρέθηκε δίπλα στον Κωστή Χατζηδάκη. Ο Ιρλανδός επικεφαλής του Eurogroup, που είναι γενικά πολύ πιο θερμή προσωπικότητα από άλλους προκατόχους του, εξήγησε γιατί μιλάει για θαύμα, ως εξής: Από το 2020, η ελληνική οικονομία πέρασε από την ενισχυμένη εποπτεία σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους και αύξηση των επενδύσεων.

-- Εξίσου θερμός ήταν και για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Υπογράμμισε την προσωπική συνεισφορά του Κωστή Χατζηδάκη στην πρόοδο της οικονομίας και σημείωσε ότι δεν εκπροσωπεί απλώς τη χώρα του στο Eurogroup, αλλά συνεισφέρει ουσιαστικά με τη γνώση και την εμπειρία του στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. «Ο Κωστής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόναχιου, «συνδέει τα μακροοικονομικά μεγέθη με την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάγκη της πολιτικής να απαντά σε απλά ερωτήματα όπως "έχεις δουλειά; Μπορεί ο μισθός να προσφέρει ένα καλό επίπεδο ζωής";».


Έγινε... άφοβος ο Δ. Τσάκωνας

Αρκετά χαλαρός και κεφάτος εμφανίσθηκε χθες στο συνέδριο του Economist, Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ με παρουσία στη διαχείριση του δημοσίου χρέους από τη δεκαετία του ’90. Ίσως γιατί έχουν περάσει οι εποχές της αγωνίας για τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, που είναι πλέον 30 – 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και πλέον είναι στόχος, όπως τόνισε ο κ. Τσάκωνας, να φτάσουν στα επίπεδα της Πορτογαλίας. Πολύ περισσότερο, ο κ. Τσάκωνας μπορεί να ξεχάσει άλλες, ακόμη χειρότερες εποχές, όταν στον ΟΔΔΗΧ ζούσαν το θρίλερ του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές.

-- Έτσι, όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτό που τον ανησυχεί σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να τον φοβίζει. «Ήμασταν 15 χρόνια με το κεφάλι κάτω από το νερό, τι να φοβηθούμε σήμερα»;


«Χώσιμο» στην κυβέρνηση για τα καύσιμα

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Ελινόιλ, ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Γιάννης Αληγιζάκης βρήκε την ευκαιρία, φορώντας το «καπέλο« του προέδρου του ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος) να τα χώσει στην κυβέρνηση. «Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλοι ξένοι όμιλοι δεν επενδύουν στην Ελλάδα και προτιμούν άλλες χώρες, ακόμη και την Κύπρο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μεγάλη παραβατικότητα και έντονο κρατικό παρεμβατισμό», υποστήριξε ο κ. Αληγιζάκης και χρησιμοποίησε δύο παραδείγματα από τον δικό του κλάδο. Το φαινόμενο των παραβατικών πρατηρίων, όπου κυριαρχούν οι ελλειμματικές παραδόσεις, η νοθεία και το λαθρεμπόριο έχει κάνει σμπαράλια τον ανταγωνισμό αφού οι παραβατικοί μπορούν και πωλούν κάτω του κόστους,  με αποτέλεσμα τα νομοταγή πρατήρια να κλείνουν ή να πωλούν (!) τα πρατήρια στους παραβατικούς «συναδέλφους»

-- Επίσης, το πλαφόν  στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών παραμένει από το 2021 και πρόσφατα πήρε παράταση για άλλους έξι μήνες. Σύμφωνα όμως με τον κ. Αληγιζάκη στο διάστημα αυτό έχουν αυξηθεί λόγω πληθωρισμού τα κόστη χρηματοδότησης, μεταφορών και μισθοδοσίας. Το περιθώριο μικτού κέρδους το 2010 ήταν στο 8%, το 2022 στο 3% και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 2%. «Τα πρατήρια είναι ζημιογόνα και όσοι δεν έχουν επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες και εξαγωγές δεν πρόκειται να σηκώσουν κεφάλι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ,

-- Έδωσε όμως και ένα credit στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο νέος νόμος για τα νοθευμένα καύσιμα είναι αυστηρός και προς τη σωστή κατεύθυνση και όταν εφαρμοστεί από όλους θα περιορίσει το πρόβλημα από το 2025  αρκεί η ΑΑΔΕ να έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα εισροών-εκροών.


Στην τελική ευθεία η Attica Bank

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα δύσκολα τέλειωσαν και απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες για το project της Attica Bank. To project δεν είναι εύκολο, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πολλές, οι περιορισμοί πολλοί και τα λεφτά που πρέπει να μπουν στην τράπεζα είναι επίσης πολλά. Και το τελευταίο αυτό ζήτημα, τα λεφτά, φαίνεται ότι ήταν το πιο δυσεπίλυτο. Πόσα λεφτά θα βάλει το ΤΧΣ, πόσα οι επενδυτές και πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην τράπεζα μετά την ΑΜΚ. Τέλος πάντων, όπως μαθαίνουμε το δισεπίλυτο αυτό ζήτημα φαίνεται ότι έχει λυθεί στο παρά ένα της προθεσμίας που όρισε (για σήμερα) η Τράπεζα της Ελλάδος.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα του Σαμαρά, υπεραξίες με το καλημέρα και οι ουρές στο ΠΑΣΟΚ

Η παρέμβαση Σαμαρά από το βήμα εκδήλωσης - ύμνου στις συνωμοσίες, τα άμεσα οφέλη για Eurobank από την Ελληνική, ένας Παπαθανάσης... δεν φτάνει, οι καραμπόλες στο δημαρχείο, η φωτιά και ο Παπουτσάνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρέσινγκ στον Οδ. Αθανασίου, η μπηχτή Σιάμισιη για τα καύσιμα και ο ΟΤΕ

Οι γκρίνιες στη ΓΣ της Lamda για την κακή πορεία της μετοχής, την υπερφορολόγηση στα καύσιμα υπενθυμίζει ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Χατζηδάκης εναντίον λαϊκισμού, το περίεργο ομόλογο του ΟΤΕ, μετρό και λεωφορεία χωρίς κλιματισμό και η Folli.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ευγενικό «δάγκωμα» Χατζηδάκη, οι φόροι των τραπεζών και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Η απειλή του ΥΠΟΙΚ για τις προμήθειες, η φράση του Γκ. Χαρδούβελη που προκάλεσε αμηχανία, η γκρίνια των βουλευτών στον Κ. Μητσοτάκη, ο ναύαρχος τα κάνει θάλασσα, το deal του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, το δύσκολο διαζύγιο μεταξύ Public και Nova και οι περιπέτειες του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στο μυαλό του ΓΑΠ, οι «άκυροι» του ΣΕΒ και ο «διπλοθεσίτης» Χάρης Δούκας

Η μεγαθυμία ενός πρίγκιπα της πολιτικής, τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΣΕΒ, ο «και δήμαρχος και πρόεδρος» Χάρης Δούκας, η επανεμφάνιση Χρ. Τζέκου, το επίδομα συγχωνεύσεων, η σχολή χειριστών μηχανημάτων, το φάουλ Δένδια και το νέο μέλος ΔΣ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νικητές και χαμένοι στον ΣΕΒ, η πολιορκία Χατζηδάκη και η φυγή οδηγών λεωφορείων

Η μη εκλογή στον ΣΕΒ του νέου CEO του ΟΤΕ, το ντου του Θ. Παφίλη (ΚΚΕ) στο ΥΠΟΙΚ, η επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ, οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ για τη μείωση του χρέους, λεωφορεία χωρίς οδηγούς - τεχνικούς, ο υπερτουρισμός, η Τέιλορ Σουίφτ και τα επιτόκια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Παράλογη ευφορία κατά Βακάκη, o Χατζηδάκης και οι κλέφτες και μια άσκοπη δίκη

Ο μόνιμα απαισιόδοξος επικεφαλής της Jumbo, η δήλωση Χατζηδάκη για το κύκλωμα εφοριακών, η δίκη στην Καλαμάτα που έγινε άσκοπα, η παρέμβαση Μητσοτάκη για τους αγρότες, ο τραγουδιστής για τον γάμο Κασσελάκη και η οργή του ΣΕΠΕ.