- Στη Βαρυμπόμπη βρίσκεται το... Γκουαντάναμο της Εθνικής Τράπεζας. Τουλάχιστον έτσι το θεωρούν οι εργαζόμενοι της τράπεζας, καθώς μια μετάθεση στη Βαρυμπόμπη εκλαμβάνεται ως «μήνυμα» της διοίκησης προς τον εργαζόμενο να συμμετέχει στην εθελούσια. Όπως μου μεταφέρουν, πολλοί εργαζόμενοι όταν τους έρθει το χαρτί της μετάθεσης, επιλέγουν να αποχωρήσουν, ενώ άλλοι πίνουν το πικρό ποτήρι και παίρνουν το δρόμο για το... Γκουαντάναμο.
- Ωστόσο δεν κρύβουν την μεγάλη δυσαρέσκειά τους με έναν πανάρχαιο τρόπο ανθρώπινης αντίδρασης: αφήνουν τα μολύβια τους κάτω! Δεν είναι ότι δεν κάνουν τίποτα οι άνθρωποι, απλά δεν κάνουν αυτά που θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να κάνουν.
- Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ποια μονάδα της Εθνικής λειτουργεί στην Βαρυμπόμπη: η μονάδα που έχει επιφορτιστεί με την αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής»! Κάτι που ίσως προδίδει και τη σημασία που δίνει η διοίκηση της Εθνικής στο σχέδιο «Ηρακλής».
- Στην αντίπερα όχθη, η Eurobank προχωρά με ταχύτητα. Όλοι αναγνωρίζουν, εχθροί και φίλοι, ότι η Eurobank έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, προχωρώντας πρώτη στον ριζικό εταιρικό μετασχηματισμό, το σχέδιο «Επιτάχυνση», και το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς. Τα πρωτεία της τράπεζας επιβεβαιώθηκαν και χθες με την κατάθεση της αίτησης για την ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σχέδιο «Ηρακλής». Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει μαραθώνιο μπροστά της. Διότι μεταξύ κατάθεσης της αίτησης και ολοκλήρωσης της αίτησης υπάρχει (μεγάλη) απόσταση.
- Και μια που μιλάμε για το σχέδιο «Ηρακλής», να πούμε και ότι ο υφυπουργός Γ. Ζαββός, αρμόδιος για τα τραπεζικά, μάλλον θα πρέπει να ανάψει λαμπάδα στον κοροναϊό, καθώς η μεγάλη αναστάτωση που προκαλεί η επιδημία στις αγορές έχει αφήσει στη σκιά τα μεγάλα προβλήματα του... «σχεδίου του».
- Αν ο κ. Ζαββός, αντί να σπαταλά χρόνο οραματιζόμενος άθλους (και ποιος ξέρει τι άλλο...) ότι αυτός και μόνο αυτός λύνει οριστικά το πρόβλημα των τραπεζών και της οικονομίας, διέθετε λίγο μόνο χρόνο να συζητήσει με τον Επόπτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως να είχαν εντοπιστεί έγκαιρα και επιλυθεί προβλήματα, όπως για παράδειγμα η εποπτική αντιμετώπιση της στάθμισης του κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή», το γνωστό RWA.
- Ή αν συζητούσε με τις διοικήσεις των τραπεζών θα ήξερε ότι μόνο μία (η Eurobank) από τις τράπεζες μπορεί να πετύχει εξατομικευμένη αξιολόγηση των τίτλων του «Ηρακλή» λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί (advanced internal ratings based - IRB), ενώ οι υπόλοιπες που χρησιμοποιούν την standardized μεθοδολογία δεν έχουν περιθώρια ελιγμών: είτε ο επόπτης θα δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις (που δεν τις δέχεται...) και το RWA θα είναι μηδέν είτε δεν θα το δεχθεί και το RWA θα είναι 100%, βάζοντας σε κίνδυνο τις συναλλαγές.
- Και να ήταν μόνο αυτά... Τώρα οι τράπεζες τρέχουν αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις μπας και λυθούν τα προβλήματα. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν λειτουργούν έτσι, κάτι που μετά από τόσα χρόνια μνημόνια θα έπρεπε να έχουμε μάθει.
- Δημοσιογραφικές εκδηλώσεις στην Αθήνα επηρέασε ο κοροναϊός, στις οποίες θα συμμετείχαν στελέχη από τη γειτονική Ιταλία. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκε εκδήλωση της New SIA Greece που είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη. «Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, θα χρειαστεί να αναβάλουμε την εκδήλωσή μας, καθώς είναι αδύνατον για τα στελέχη της εταιρείας από την Ιταλία να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», γνωστοπίησε η εταιρία.
- H SIA Group είναι θυγατρική εταιρία του ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών με βασικό αντικείμενό της την τεχνολογική υποστήριξη των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
- Ο Επίμονος Κηπουρός έγινε αυτόπτης μάρτυρας ληστείας, το απόγευμα της Δευτέρας, περίπου στις 16.00 στο κέντρο της Αθήνας. Δυο σωματώδεις νεαροί, περίπου 25 - 30 ετών, έτρεχαν με όλη τους τη δύναμη, μέρα μεσημέρι, διασχίζοντας την Παλαιά Βουλή, ενώ τους κυνηγούσε ένας αρκετά νεότερος με τη συνδρομή κάποιων περαστικών. Οι δύο κλέφτες έχοντας αποσπάσει κινητό τηλέφωνο μεγάλης αξίας από τον νεαρό έτρεχαν με υπερένταση και από την Παλαιά Βουλή ανέβηκαν την Ομήρου, εκεί που βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, βγήκαν στην Πανεπιστημίου και χάθηκαν στο πλήθος.
- Ίσως να ήταν μια μεγάλη ατυχία, ωστόσο δεν υπήρξε ούτε ένας αστυνομικός στο κέντρο που να αντιληφθεί το κυνηγητό, μέρα μεσημέρι, επαναλαμβάνω. Και είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο, σε ώρα αιχμής, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Σύνταγμα μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, μπροστά σε υπουργεία, τράπεζες κ.α., με τόσους ξένους επισκέπτες, να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην υπάρχει αστυνομικός.
- Η ιστορία έχει και συνέχεια: ακριβώς την ώρα του κυνηγητού υπήρξε κλήση στην Άμεση Δράση από πολίτη που αντιλήφθηκε τη συμβαίνει, και πράγματι 5 - 6 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε περιπολικό της Αστυνομίας. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν είχε και πολύ νόημα η άφιξη των οργάνων της τάξης, πλην ίσως για να παρηγορήσουν τον άτυχο νεαρό. Το ερώτημα είναι: στην καρδία της Αθήνας δεν υπήρχαν μοτοσυκλετιστές ή πεζές περιπολίες, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση; Έπρεπε να κινηθεί περιπολικό;
- Περιττό να προσθέσω ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο κέντρο των πόλεων, τέτοια περιστατικά είναι αδιανόητα, καθώς η αστυνομία παρακολουθεί με κάμερες και άλλα σύγχρονα μέσα και μπαγλαρώνει τους αλιτήριους στην επόμενη γωνία.
- Εμείς εδώ επιμένουμε να κινούμαστε με μεθόδους δεκαετίας 1990 -ή μήπως 1960;. Όμως κάτι πρέπει να γίνει. Διότι, κύριε Χρυσοχοϊδη, το ζητούμενο δεν είναι τα Εξάρχεια να γίνουν Κολωνάκι και όλη η υπόλοιπη Αθήνα να μετατραπεί σε Εξάρχεια. Τα μέσα, ο τρόπος και οι μέθοδοι υπάρχουν εδώ και χρόνια. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι.
Η ληστεία στην Αθήνα, τα οράματα του Γ. Ζαββού και το Γκουαντάναμο της Εθνικής
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.