ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η ιστορική μέρα των τραπεζών, νέο deal από Ideal, η στεγαστική κρίση και το AirBnB

Τα 15 χρόνια χωρίς μερίσματα και μια παλιά ιστορία, γιατί η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έφερε ενθουσιασμό, ο Λ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τα νέα μέτρα για το Airbnb και οι Coldplay γέμισαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Αναμφίβολα, ήταν μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τη ΕΚΤ έδωσε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πιο αξιόπιστο πιστοποιητικό υγείας. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η συζήτηση με τον SSM βρισκόταν σε εντελώς διαφορετικό πεδίο: αν είναι επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών, πώς θα μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κ.ο.κ. Τώρα, όλα αυτά έχουν περάσει στο παρελθόν. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσει μια τράπεζα την οικονομική της ευρωστία από τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, χωρίς να διατυπώνουν οι επόπτες την παραμικρή επιφύλαξη. Θα ήταν σφάλμα αν θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι απλό να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο, σημειωτέον, οι τράπεζες δεν είχαν πετύχει πέρυσι, καθώς ο SSM διατηρούσε ακόμη επιφυλάξεις. Ο Εποπτικός Μηχανισμός, πριν πει το ναι, εξέτασε με μεγάλη προσοχή την επάρκεια κεφαλαίων και πόσο αυτή μπορεί να επιβαρύνεται με τις διανομές, καθώς επίσης και πιθανά ρίσκα που μπορεί να βρίσκονται στον ορίζοντα. Λέγοντας το μεγάλο «ναι», ο SSM επιβεβαιώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό είναι μια ιστορική επιτυχία, έστω και μετά από 15 χρόνια κόπων και βασάνων.

-- Ίσως το περιστατικό που θυμήθηκε ένας παλιός παρατηρητής των τραπεζικών πραγμάτων δείχνει τι έχουν περάσει οι ελληνικές τράπεζες αυτά τα χρόνια. Προ δεκαπενταετίας, τον Ιούνιο του 2009, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, διαβεβαίωνε τους μετόχους στη γενική συνέλευση ότι η Εθνική θα επέστρεφε το συντομότερο την ενίσχυση που είχε λάβει το 2008 από την κυβέρνηση (το λεγόμενο «πακέτο Αλογοσκούφη»), ώστε να επανέλθει στη μερισματική της πολιτική. Αυτό το «συντομότερο» κράτησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια…


Η πικρή γεύση από Λαγκάρντ

Άφησε μια πικρή γεύση η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από ένα αρκετά μεγάλο κύκλο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η Κριστίν Λαγκάρντ όχι μόνο αρνήθηκε ότι έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά πολλές φορές επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο με εμπόδια και αναταράξεις (η λέξη “bumps” ακούστηκε ουκ ολίγες φορές). Κερασάκι στην τούρτα, η αποκάλυψη ότι ακόμη και η χθεσινή απόφαση για μείωση 0,25% δεν ήταν ομόφωνη. Υπήρξε ένας διοικητής κεντρικής τράπεζας που την καταψήφισε, όπως δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, αφήνοντας τους δημοσιογράφους να βρουν ποιος ήταν -συνήθεις ύποπτοι είναι τα τρία «γεράκια» του Συμβουλίου, οι διοικητές από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι, με όσα ειπώθηκαν, μια νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο γίνεται εντελώς απίθανη και από τον Σεπτέμβριο, εξετάζοντας πάντα τα στοιχεία, θα δούμε αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επόμενη. Όπως και να έχει, οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και δεν δίνουν εγγυήσεις για τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί αναλυτές λένε ότι κάνουν ένα σοβαρό λάθος. Με τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού, τα πραγματικά επιτόκια είναι πλέον πολύ υψηλά και υπάρχει κίνδυνος να «φρενάρουν» την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

-- Στα ψιλά των δηλώσεων Λαγκάρντ πέρασε ίσως η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την πρότασή του να επεκταθεί το πεδίο δράσης της ΕΚΤ πέραν του πληθωρισμού, στην οικονομική ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Με γαλλική ευγένεια και περιφραστικές διατυπώσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε αυτό που αποτελεί σημείο συναίνεσης στο συμβούλιο της ΕΚΤ: ότι δεν θέλουν να ασχολούνται με κάτι άλλο, πέραν του πληθωρισμού. Κάπου εδώ μάλλον κλείνει αυτή η συζήτηση, καθώς την πρόταση Μακρόν δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε και οι Γερμανοί.


Στο Λονδίνο για δουλειές

Διαδικτυακά συμμετείχε στη συνέλευση της Ideal Holdings o πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκπλήρωσε χωρίς κανένα πρόβλημα τα καθήκοντα του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. Βέβαια, απολογήθηκε στους μετόχους λέγοντας πως είναι σε επιχειρηματικό ταξίδι με την ομάδα του και τόνισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά ένα τέτοιο σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο Λονδίνο και εξετάζει τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις μαζί με τους εξειδικευμένους συμβούλους που έχει προσλάβει η διοίκηση. Όπως έχει γράψει το BD, η διοίκηση της Ideal Holdings ετοιμάζει κάτι «μεγάλο» με το τίμημα που θα λάβει από την πώληση της Astir Vitogiannis το οποίο θα ανεβάσει τα διαθέσιμα της εταιρείας στα 130 εκατ. ευρώ. Την κίνηση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου την οριοθέτησε σε «δημοσιογραφικό χρόνο» για το Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, θα ανακοινωθεί μια εξαγορά στον τομέα της πληροφορικής που θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες των θυγατρικών του τομέα  Byte και Adacom.


Το AirBnB και η στεγαστική κρίση

Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, του περίφημου AirBnB, προετοιμάζει η κυβέρνηση. Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο Action24 και ανέφερε την ανάγκη για την απελευθέρωση διαμερισμάτων για να διατεθούν είτε για μακροχρόνια μίσθωση ή για να αγοραστούν από νέα ζευγάρια (με τη συνδρομή και του προγράμματος Σπίτι μου). Τουτέστιν να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση. Σίγουρα το AirBnB είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση, ωστόσο αν η κυβέρνηση νομίζει πραγματικά ότι θα αντιμετωπίσει το στεγαστικό θέτοντας εκτός AribnB κάποια διαμερίσματα (και στερώντας ένα εισόδημα σε κάποιους) μάλλον θα απογοητευτεί. Το στεγαστικό στην Αθήνα θα αντιμετωπιστεί μόνο με την «απελευθέρωση» περιοχών που σήμερα παραπαίουν στο έλεος της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας και της ακραίας υποβάθμισης που καθιστούν απαγορευτικό να μείνουν άτομα ή οικογένειες. Ομόνοια, Μεταξουργείο, Πλατεία Βάθης, Αχαρνών, Άγιος Παντελεήμονας κ.α. μιλάμε για χιλιάδες διαμερίσματα που είτε παραμένουν κλειστά και σαπίζουν είτε πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ακριβώς γιατί κανένας δεν μπορεί να κατοικίσει με στοιχειώδη ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις γειτονιές αυτές. 

-- Αν θέλει να λύση το στεγαστικό πρόβλημα η κυβέρνηση και να δημιουργήσει αξία στην οικονομία ως φροντίσει για τα στοιχεώδη στο κέντρο της Αθήνας: ασφάλεια, καθαριότητα. Και αμέσως οι περιοχές αυτές που τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκονται σε μια κατάσταση παρακμής, με τις αξίες στον πάτο και τα κτίρια να σαπίζουν θα αναγεννηθούν, χιλιάδες διαμερίσματα θα αποκτήσουν και πάλι αξία, θα ανακοινηστούν και θα μπουν στην αγορά.

-- Όμως αυτό, η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, είναι δύσκολο και απαιτητικό έργο και εντελώς ξένο με μια διοίκηση που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα επιδερμικά και πολλές φορές αφαιρώντας και όχι δημιουργώντας αξία.


Ο πανζουρλισμός για τους Coldplay

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά εδώ και μήνες για την Αθήνα, ωστόσο αυτές τις ημέρες υπάρχει ένα επιπλέον κύμα επισκεπτών που καταφθάνουν στη χώρα μας από όλη την Ευρώπη για τη συναυλία των Coldplay. Το δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα θα δώσει δυο συναυλίες στην Αθήνα (Ολυμπιακό Στάδιο 8 και 9 Ιουνίου) και χιλιάδες φίλοι του καταφθάνουν στην Αθήνα για να τους παρακολουθήσουν. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αυτές τις ημέρες είναι τόσο μεγάλη που μαθητικές εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες για την Αθήνα υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.