- Με παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, και μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η πρωτοχρονιάτικη πίτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κόστος 12.000 ευρώ, ματαιώθηκε, στο παρά ένα, η αντίστοιχη εκδήλωση που είχε προγραμματίσει η διοίκηση του κρατικού ΑΔΜΗΕ στο λαμπερό Hilton. Η εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΑΔΜΗΕ θα κόστιζε τέσσερις φορές περισσότερο από την αντίστοιχη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη: Θα έφτανε τα 44.100 ευρώ, με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να έχει ήδη πληρώσει προ τριημέρου προκαταβολή 15.000 ευρώ.
- Στην εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Μαν. Μανουσάκης, εκλεκτός του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, είχαν προσκληθεί περισσότεροι από 700 καλεσμένοι. Όπως μου μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές επειδή υπήρχε ενδιαφέρον συμμετοχής από περισσότερους των 850 εργαζομένων ή συνεργατών / εργολάβων του ΑΔΜΗΕ, η διοίκηση Μανουσάκη έδωσε εντολή ώστε να μην προσκληθούν υπάλληλοι της εταιρείας από περιφερειακά κλιμάκια που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, όπως από την Κόρινθο και το Δίστομο!
- Τελικά, το πρόβλημα με το συνωστισμό που θα δημιουργούνταν στο κεντρικό ξενοδοχείο λύθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη που ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση προκειμένου να μη δοθεί τροφή συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα! Δεν κατάφερα να μάθω τι δώρο περίμενε τον τυχερό που θα κέρδιζε το φλουρί.
- Με την όρεξη του bank run έμειναν κάποιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πολλοί συνεργάτες τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι πιστοί στην αρχή «βασιλικότερος του βασιλέως», είδαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ να φεύγουν από τη χώρα ως αποτέλεσμα της άρσης των capital controls. Τι αίματα στους δρόμους, τι μαζική εκροή κεφαλαίων και άλλα ωραία. Άλλα διάβασαν, άλλα κατάλαβαν και στο κάτω – κάτω, για να μην μακρηγορώ, πότε δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά ούτε με τους αριθμούς ούτε με την πραγματικότητα.
- Το ανεξήγητο μυστήριο της εκτόξευσης της μετοχής της Finasbank, που από τις 5 τουρκικές λίρες ανήλθε στις 103 δεν είναι καθόλου ανεξήγητο: οφείλεται στο εξαιρετικά μικρό free float της μετοχής. Η QNB Group, η οποία εξαγόρασε την τουρκική τράπεζα από την Εθνική, ελέγχει το 99,81% των μετοχών της. Έτσι, ελάχιστες μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονται στην αγορά, με αποτέλεσμα το χαρτί να θυμίζει... Λανακάμ Προνόμιο. Κάπως έτσι, από 6 τουρκικές λίρες τον περασμένο Αύγουστο τερμάτισε το 2019 στις 37,5 για να εκτοξευτεί στις 89 τουρκικές λίρες πριν τρεις ημέρες. Ακολούθησε χθες και προχθές μια ωραία «βουτιά», χάνοντας ένα 28%, μεταβολές που, με τέτοιο free float, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.
- Όσοι λένε ότι η Ελλάδα είναι μια σοσιαλιστική χώρα μέσα στην καπιταλιστική Δύση ίσως θεωρήσουν ότι δικαιώνονται, διαβάζοντας τη φετινή έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά σε 180 χώρες. Την 60η θέση στο σχετικό πίνακα μοιράζονται, ακριβώς με την ίδια βαθμολογία, η Ελλάδα και η Κούβα. Λιγότερο διεφθαρμένες χώρες από την Ελλάδα θεωρούνται, με βάση την κατάταξή τους στον πίνακα, φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Μπαχάμες, τα Μπαρπέιντος, η Κύπρος η Μάλτα και ο Μαυρίκιος, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Γεωργία και αφρικανικά κράτη, όπως η Μποτσουάνα και η Ρουάντα. Τα καλά νέα, για να τα λέμε όλα, είναι ότι, όπως σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια, από το 2012 η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μαζί με την Ιταλία τη μεγαλύτερη βελτίωση της βαθμολογίας της, αν και παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Ίσως αυτή η βελτίωση ήταν ένα από καλά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων της περιόδου των μνημονίων.
- Με μια αρκετά μεγάλη, χρυσή κουκουβάγια καρφιτσωμένη στο πέτο του σακακιού της εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο συμβολισμός ήταν προφανής, σε όσους έχουν παρακολουθήσει τις κινήσεις της Γαλλίδας νομικού και πολιτικού από τότε που κάθισε στη θέση της προέδρου της ΕΚΤ: η Λαγκάρντ προσπαθεί να ξεφύγει από το διαρκή πόλεμο ανάμεσα σε «γεράκια» και «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής στο συμβούλιο της ΕΚΤ, δηλαδή ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν την αυστηρή πολιτική τύπου Bundesbank και στους «χαλαρούς» τραπεζίτες του Νότου. Όπως έχει πει, «δεν είμαι “γεράκι” ούτε “περιστέρι”, βλέπω τον εαυτό μου περισσότερο σαν σοφή κουκουβάγια». Να δούμε, λοιπόν, αν η σοφία της κουκουβάγιας θα είναι αρκετή για να βρεθεί μια συμφωνία... ειρήνης ανάμεσα σε «περιστέρια» και «γεράκια».
- Πάντως, η αλλαγή γραμμής από τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα: ως πρόεδρος, ο Μάριο Ντράγκι τοποθετούσε τον εαυτό του καθαρά στην πλευρά των «περιστεριών» και γι' αυτό είχε γίνει στόχος επιθέσεων, κυρίως από την Γερμανία. Η νέα πρόεδρος προσπαθεί, αν μη τι άλλο, να τοποθετήσει τον εαυτό της μακριά από τη σύγκρουση και σε ρόλο σοφού διαιτητή.
Η πίτα των 44.000 ευρώ, το bank run που δεν ήρθε και η κουκουβάγια της Λαγκάρντ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.