ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.

Κάπως βαριά φαίνεται να είναι η ατμόσφαιρα στην Κύπρο, στον απόηχο της νέας επίσκεψης στη χώρα του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσου Μανουσάκη, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του μεγάλου project της τριπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλ. Σε μια μάλλον αυστηρή ανακοίνωση που μετέδιδε εκνευρισμό, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε για τη διασύνδεση ότι: «Βρίσκεται εν ισχύ πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία αντιπροσωπεύει τα πραγματικά δεδομένα και θέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των συμφερόντων του φορολογούμενου πολίτη. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης, επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις». Κάποιοι πιστεύουν ότι η επισήμανση περί σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αποτέλεσε μια απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μανουσάκη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός για το τμήμα του έργου Κύπρου – Κρήτης. Με την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε στην ελληνική πλευρά ότι δεν ζητά κάτι ο ίδιος αλλά ότι εφαρμόζει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου.

-- Στην ενεργειακή πιάτσα συζητείται έντονα και εδώ και αρκετό καιρό ότι στην Κύπρο υπάρχουν κάποια συμφέροντα που δεν επιθυμούν την υλοποίηση του έργου, απολαμβάνοντας οφέλη από την ενεργειακή απομόνωση του νησιού, εξού ίσως και ο εκνευρισμούς του Κύπριου υπουργού, που δεν θέλει να εμφανίζεται ούτε έμμεσα ως αυτός που αντιδρά ή θέτει εμπόδια στο έργο.

-- Σε ό,τι αφορά το σημείο της ανακοίνωσης όπου σημειώνεται ότι το: «έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης και επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ένα μικρό σχόλιο: αυτή τη στιγμή το κόστος ρεύματος στην Κύπρο είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, απόκλιση που αποδίδεται στην ενεργειακή απομόνωση του νησιού (δεν υπάρχει καμία διεθνής διασύνδεση), στη μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο και στις υψηλές πληρωμές που επιβαρύνουν τη χώρα λόγω των ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, μοιάζει αρκετά οξύμωρη η ανησυχία για το κόστος μιας σύνδεσης που θα συνδέσει την Κύπρο με Δύση και Ανατολή, φέρνοντας φτηνό ρεύμα. Επιπλέον μιλάμε για ένα έργο που έχει και σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις.

 -- Σημειώνουμε ότι ο κ. Μανουσάκης στις δηλώσεις του στην Κύπρο εξέφρασε τη βεβαιότητά του για το ότι το έργο είναι ανταγωνιστικό. «Θεωρείται απολύτως δεδομένο» για τον ΑΔΜΗΕ ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη ωφελιμότητα του έργου για την Κύπρο και θα διευκολύνουν την κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει την τελική επενδυτική της απόφαση», ανέφερε.


Διλήμματα στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όπως έχει τονίσει η Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τα επιτόκια βασιζόμενη στα στοιχεία που έχει στην κατοχή της για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον δανεισμό στη ζώνη του ευρώ κατέδειξαν ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να προχωρήσουν στη σύναψη νέων δανείων, με βασική αιτία το υψηλό κόστος λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς μείωση δανεισμού μεταφράζεται σε μείωση και των επενδύσεων από πλευράς επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία. Το μεγάλο δίλημμα της ΕΚΤ δεν είναι το εάν θα μειώσει τα επιτόκια, αλλά πόσες «περικοπές» θα κάνει εντός του 2024, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες κινήσεις της Fed. Μπορεί η κ. Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν αποφασίζει κοιτάζοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά είναι σίγουρο ότι εάν η ΕΚΤ βιαστεί υπερβολικά στις μειώσεις και η Fed δεν την ακολουθήσει αυτό θα μεταφραστεί σε εκροές κεφαλαίων και πίεση στο ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.

-- Πάντως, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη ενισχύουν τις φωνές των μελών του Δ.Σ. που ζητούν πιο αποφασιστικές και πιο γρήγορες κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ. Από την άλλη, τα δυσμενή στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που καθιστούν απίθανη τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο, δεν ενισχύουν την πλευρά των κεντρικών τραπεζιτών που θέλουν πιο γρήγορη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Να δούμε, λοιπόν, ποια ισορροπία θα βρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.


Η λιτότητα νέου τύπου

Μια καθαρή εικόνα από το μέλλον της οικονομικής πολιτικής έδωσαν οι χθεσινές εξαγγελίες Χατζηδάκη για τις παροχές και ελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2025, τον πρώτο -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- που θα καταρτιστεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης. Το πρώτο που είναι εμφανές είναι ότι το συνολικό κόστος των παροχών -870 εκατ. ευρώ- είναι πολύ μικρό σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, όσο ήταν ανενεργοί προσωρινά οι δημοσιονομικοί κανόνες. Πρόκειται για ένα κόστος που αντιστοιχεί περίπου στο 0,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ του 2024. Δεν είναι όμως σημαντικό μόνο ότι το «πακέτο» είναι αρκετά «μαζεμένο». Ίσως πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά οι παροχές που έχουν σχεδιαστεί εξαρχής θα είναι και αυτές που τελικά θα υλοποιηθούν, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να πάει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Με τους νέους κανόνες η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να μαζεύει υπερπλεονάσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και κάθε τόσο να ανακοινώνει κάποιο νέο επίδομα ή pass. Όποια υπέρβαση υπάρχει θα πρέπει να κατευθύνεται είτε σε αποθεματικό για δύσκολες ώρες, ή σε μείωση του χρέους. Σε σχέση με όσα είχαμε μάθει τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά ισοδυναμούν με μια μορφή λιτότητας -καμία σχέση, βέβαια, με εποχές μνημονίων. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει Άι Βασίλης και μάλλον αυτή τη φορά το εννοεί 100%.


Μήνας του μέλιτος στην Aegean Baltic Bank

Κάτι που θυμίζει μήνα του μέλιτος απολαμβάνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο deal της Aegean Baltic Bank. Αγοραστής και πωλητές εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από το deal και το αίσιο τέλος που οδήγησαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο τομέας του real estate αποτελεί αντικείμενο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Τέλη Μυστακίδη και πολλοί πιστεύουν ότι και το νέο business plan της τράπεζας θα έχει σχέδια για κινήσεις στην αγορά ακινήτων. Σημειώνεται ότι στο όλο deal αλλά και την επόμενη ημέρα της τράπεζας κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι έχει ο στενός συνεργάτης του κ. Μυστακίδη, Άλεκ Τομάζος, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της ναυτιλίας και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέλης Μυστακίδης θα κατέχει περίπου το 48% των μετοχών της τράπεζας αλλά θα ελέγχει το 68% αυτής, κάτι που του δίνει τον πλήρη διοικητικό έλεγχο. Αυτό επετεύχθη μέσω συμφωνία με την πλευρά Αφθονίδη, η οποία απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του νέου μετόχου.


Το.. τσουνάμι του Delphi Economic Forum

Άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 13 Απριλίου οι εργασίες του Delphi Economic Forum που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη χώρα. Οι πάντες, σχεδόν, θα περάσουν από τους Δελφούς αυτό το τετραήμερο και θα έχουμε ένα τσουνάμι ομιλιών – ανακοινώσεων - ειδήσεων. Για να μην μακρηγορούμε σχετικά με τον όγκο του συνεδρίου και τον πραγματικά τεράστιο αριθμό παράλληλων συζητήσεων – εκδηλώσεων, θα περιοριστούμε να σας μεταφέρουμε ένα μόνο στοιχείο: το πρόγραμμα του συνεδρίου, όπου παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις της κάθε ημέρας αριθμεί… 130 σελίδες! 

-- Πραγματικά εντυπωσιακό αλλά δημιουργεί ένα μικρό πρακτικό πρόβλημα: θέλει μελέτη ωρών στις 129 σελίδες προκειμένου να εντοπίσει κανείς ποιες εκδηλώσεις και ποιοι ομιλητές τον ενδιαφέρουν περισσότερο.


«Χρυσός» Μάρτιος για το Ελ. Βενιζέλος

Όπου κι αν γυρίσει κανείς στο κέντρο της Αθήνας, οι δρόμοι είναι γεμάτοι τουρίστες. Αν και αρχές Απριλίου, η πρωτεύουσα ζει ήδη σε ρυθμούς καλοκαιριού και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον καλό καιρό. Φαίνεται πως οι προσπάθειες να καθιερωθεί ως προορισμός για όλον τον χρόνο αρχίζουν να αποδίδουν. Για όσους διαβάζουν και τα νούμερα, αυτό αποδεικνύουν και οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, που έκλεισε το α' τρίμηνο με μια εντυπωσιακή αύξηση 16,5%. Για πρώτη φορά ο Μάρτιος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγραψε 2 εκατ. επιβάτες. Ποιο είναι το ποιοτικό στοιχείο που δείχνει ότι βαδίζουμε βάσει σχεδίου; Όλο και περισσότερες εταιρείες που επιλέγουν στρατηγικά να πετούν όλο τον χρόνο επιλέγουν ως προορισμό τους την Αθήνα. Η πολωνική LOT Polish Airlines, για παράδειγμα, επιστρέφει από σήμερα στην Αθήνα με σταθερές δωδεκάμηνες καθημερινές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Βαρσοβία μετά από 10 χρόνια, ενώ στο ενδιάμεσο πέταξε στη χώρα μας μόνο τρία καλοκαίρια. Μέσα στο τρίμηνο του 2024, η Πολωνία μπήκε στις top10 αγορές του αεροδρομίου, κατακτώντας την 9η θέση, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 13η.


Πακέτο 647 εκατ. σε ιδιώτες για συγκοινωνίες

Βρέχει εκατομμύρια στις αστικές συγκοινωνίες, μόνο που προορίζονται για τους ιδιώτες. Μετά την Αθήνα, που έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου της ανατολικής και της δυτικής Αττικής για οκτώ χρόνια σε μία συμμαχία των ΚΤΕΛ με τα ταξιδιωτικά γραφεία Maroulis και Smile Acadimos, έναντι 400,33 εκατ. ευρώ, ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη. Αν και πρώτη διδάξασα στην παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες, η συμπρωτεύουσα αναμένει τη διαβούλευση για τη δεκαετή ανάθεση 40-45 λεωφορειακών γραμμών εντός των προσεχών ημερών. Τα χρήματα πάντως εξασφαλίστηκαν και αντιστοιχούν σε 646,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αρχής γενομένης από το 2025. Όλα αυτά παραπέμπουν σε... αθόρυβη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, μόνο που προχωρά χωρίς τις αντιδράσεις άλλων εποχών.


Τα 125 χρόνια της Τράπεζας Κύπρου

Σε μια λαμπρή τελετή γιορτάστηκαν χθες στη Λευκωσία τα 125 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Συγκροτήματος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εκπροσώπων κομμάτων καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου. Η εκδήλωση είχε και ελληνικό άρωμα, καθώς την παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.


Έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δικαιοσύνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας πως έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και έχει αρχίσει να τρέχει η υλοποίηση των έργων. Ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης. Κάτι που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο και για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, καθώς, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης στο ίδιο πάνελ, παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η ψηφιοποίηση, σε ορίζοντα δύο ετών θα έχουμε εφαρμογές ΤΝ που θα χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια. Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε πως στα υπό εξέλιξη έργα για τα τρία συστήματα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, προβλέπονται εφαρμογές ΤΝ στην ανωνυμοποίηση αποφάσεων, σε υποθέσεις μικροδιαφορών και σε διαχείριση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση έχουν βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματά μας».


Πόσοι πήραν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ

Πολύ συζητήθηκε η έκπτωση 10% που δόθηκε από την κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Αντιστρόφως ανάλογο του θορύβου ήταν το μέγεθος της συνολικής έκπτωσης φόρου που εξασφάλισαν οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες: Μόλις 7,066 εκατ. ευρώ, που αναλογούν συνολικά σε 215.171. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, η ελάφρυνση ήταν γύρω στα 33 ευρώ ανά φορολογούμενο. Τα ποσά αυτά, βεβαίως, είναι... στραγάλια μπροστά στη συνολική είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για το 2023, που θα φτάσει τα 2,286 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΑΑΔΕ.


Η «χαμένη μάχη» της Ελλάδας

Η Ελλάδα μπορεί, πλέον, να μην είναι το «κακό παιδί» της ευρωζώνης, με την οικονομία να έχει ανακάμψει και να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της περιοχής, αλλά η κρίση χρέους της περασμένης 10ετίας συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα σε ορισμένα κρίσιμα πεδία, όπως το δημογραφικό. Στο θέμα επικεντρώθηκε με αφιέρωμά του το διεθνές πρακτορείο Reuters. Το 2022, η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων σε διάρκεια 92 ετών, βάσει των επίσημων στοιχείων, ο οποίος είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην επαρχία, με τους ανθρώπους που μίλησαν στο Reuters να τονίζουν ότι πέραν του υψηλού κόστους για να αναθρέψεις ένα παιδί, υπάρχουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Από τις αποστάσεις που πρέπει να καλύψουν και για τις πιο απλές εξωσχολικές δραστηριότητες, έως βασικές ανάγκες όπως η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο.

-- Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζήτημα του δημογραφικού, και της στρατηγικής σημασίας του για τη χώρα, το ανέδειξε πρώτη η Eurobank που σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ παρουσίασαν μια αναλυτική μελέτη για το ζήτημα και τις επιπτώσεις του. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σοκ της απόπειρας, τα deals στα τρόφιμα, ο ΑΔΜΗΕ και οι διασυνδέσεις

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, η συμφωνία και η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, τα deals στα τρόφιμα, ο Χατζηδάκης με… αέρα στο Eurogroup, η διασύνδεση με την Κύπρο και το φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Όχι» της ΡΑΕΚ σε ΑΔΜΗΕ, ο «άρχοντας» Καραμανλής και το call option για Ελλάκτωρ

Τα χωρίς τέλος κυπριακά εμπόδια για τον ΑΔΜΗΕ, το «άρχοντες και αρχόμενοι» του Κ. Καραμανλή, η απάντηση Ντ. Μπακογιάννη στον Σαμαρά, οι διακρίσεις της Eurobank Research, συγκοινωνίες χωρίς λεφτά και η Λαγκάρντ «κόβει τα φτερά» των αγορών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.