Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ, με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο στάδιο City Ground στο Νότιγχαμσαϊρ στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του κ. Μαρινάκη για τη βελτίωση της υγείας των κατοίκων της κομητείας και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αποτυπώθηκε στις πολλές φωτογραφίες των δύο ανδρών που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας. Το εγκάρδιο κλίμα μεταξύ των δύο μοιραία έφερε στον νου την ακύρωση του Βρετανού πρωθυπουργού, και μάλιστα στο παρά πέντε, της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Υπό το πρίσμα αυτό, μάλλον είναι διπλά αξιοσημείωτη η συνάντηση Β. Μαρινάκη - Ρ. Σούνακ.
Η κλειστή συνάντηση του πρωθυπουργού με επενδυτές
Μπορεί οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου να βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε μαζί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό την παρέλαση της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία για επαφές με τραπεζίτες και επενδυτές στον Καναδά. Ειδικά μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί δραστικά ως επενδυτικός προορισμός. Από τις επενδυτικές αυτές επαφές δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει ο Πρεμ Γουάτσα, ο γνωστός Καναδο-ινδός επενδυτής που είχε βάλει στο σκοπευτικό τη χώρα μας από τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, πραγματοποιώντας πολύ μεγάλες επενδύσεις και τώρα δρέπει καρπούς. Ο κ. Γουάτσα προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε μια κλειστή συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Παπαθανάσης, η κ. Παπαδοπούλου και ο κ. Πατέλης, με τη συμμετοχή περίπου 20 ισχυρών επιχειρηματιών και τραπεζιτών για να συζητήσουν για τις προοπτικές που διαγράφονται στη χώρα μας και την Ευρώπη. Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ο μόνος Έλληνας της συντροφιάς (πλην των πολιτικών προσώπων): ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σημειώνεται ότι πλέον οι δεσμοί του κ. Μυτιληναίου με τον Καναδά έχουν δύο κατευθύνσεις: από την μια η μεγάλη καναδική επένδυση, μέσω του Πρεμ Γουάτσα, στη Mytilineos και από την άλλη μεριά η μεγάλη επένδυση της Mytilineos στον Καναδά. Η Mytilineos έχει εισέλθει στην καναδική αγορά με την εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα από την Westbridge Renewable Energy, μια επένδυση που ξεπερνά το 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.
-- Μεταξύ των ομίλων που μετείχαν στην κλειστή συνάντηση ήταν: Fairfax Holdings, CIBC, Triple Group of Companies, Guardian Capital Group, Eldorado Gold,IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Scotiabank, Norton Rose κ.α.
Ορατότητα μηδέν για τη ΛΑΡΚΟ
Εκδικάστηκε χθες στο ΣτΕ η προσφυγή της ιρλανδικής CMI σχετικά με την κατακύρωση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση της ΛΑΡΚΟ στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings. Η απόφαση εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα βγει σε 2-3 μήνες. Έτσι, οι περίπου 900 εργαζόμενοι ζητούν ανανέωση της σύμβασης εργασίας που λήγει στις 31/3/2023 αφού μέχρι τότε ο ιδιώτης επενδυτής-όποιος και αν είναι- δεν θα μπορέσει να αναλάβει την εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απολυθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί με μηνιαίες συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της βιομηχανίας στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ. Από την 1η Αυγούστου του 2022 οι εργαζόμενοι πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, αφού η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα. Το μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Ώρα αποφάσεων για τον Πάτρα – Πύργος
Με το Πάτρα – Πύργος να έχει ανεβάσει εσχάτως στροφές, κοντοζυγώνουν οι αποφάσεις για το νοτιότερο κομμάτι του άξονα, που βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα έφτανε ως την Τσακώνα. Η μία λύση για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι να ακολουθήσει κι αυτό τον δρόμο της επιστροφής στην Ολυμπία Οδό στα πρότυπα του Πάτρα – Πύργος που θεωρήθηκε πιλότος για αντίστοιχες αποφάσεις, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τρεις διευθύνσεις της Κομισιόν. Η άλλη επιλογή είναι να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Οι μελέτες πάντως που ολοκληρώνει η Ολυμπία Οδός, μετά από εντολή του Δημοσίου με υπουργική απόφαση του 2022, και είναι έτοιμη να καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών βάζουν το νερό στο αυλάκι. Η επιλογή ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές χαράξεις, που προτείνονται ώστε το έργο να προχωρήσει για περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα πρέπει να κουμπώσει και με το χρηματοδοτικό μοντέλο. Και στις δύο περιπτώσεις βεβαίως θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν τα 160 εκατ. ευρώ για την κατασκευή συν τα περίπου 30 εκατ. για τις απαλλοτριώσεις. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, γιατί τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι κυκλοφοριακοί φόρτοι δεν φαίνεται να ανοίγουν την πόρτα του ΕΣΠΑ.
Μαγική εικόνα στο πλεόνασμα
Αν διαβάσει κανείς τα μεγάλα γράμματα στην ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο, ίσως βγάλει το συμπέρασμα ότι πάμε τόσο καλά που πρέπει να επινοήσει η κυβέρνηση δυο – τρία νέα επιδόματα να μοιράσει. Το πλεόνασμα σε ταμειακή βάση εκτινάχτηκε σε 1,437 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 14 φορές (!) πάνω από τον αρχικό στόχο για πλεόνασμα 101 εκατ. ευρώ. Όμως, όλα αυτά είναι στοιχεία σε ταμειακή βάση, δηλαδή πόσο χρήμα μπαίνει ή βγαίνει από τα κρατικά ταμεία. Σε δημοσιονομική βάση, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, γιατί αυτό το χρήμα μπορεί να μπαίνει π.χ. τον Φεβρουάριο, αλλά να εγγράφεται στα έσοδα του 2023.
-- Ορισμένα τέτοια ποσά αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του, δηλαδή ποσά που φούσκωσαν το πλεόνασμα αλλά δεν μετράνε σε δημοσιονομική βάση. Αυτά τα ποσά ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ και πρέπει να αφαιρεθούν από το συνολικό πλεόνασμα των 1,437 δισ., με αποτέλεσμα να το περιορίζουν στα 337 εκατ. ευρώ. Πάλι είναι ένα πλεόνασμα τριπλάσιο από τον αρχικό στόχο, αλλά δεν μοιάζει και σαν να έχουμε κερδίσει κάποιο λαχείο.
Πωλήσεις αεροσκαφών και οι αντιρρήσεις για τα Mirage 2000
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές είναι, όπως φαίνεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι κάποια παλαιότερα αεροσκάφη που έχει η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να πωληθούν, καθώς χρειάζεται να έχουμε ομοιοτυπία αεροσκαφών. Για τα F-4 αντιρρήσεις δεν υπάρχουν. Όμως, για τα Mirage 2000-5 ήδη έχει αρχίσει μία μουρμούρα σε κύκλους γύρω από την Αεροπορία, καθώς μιλάμε για μία ολόκληρη μοίρα 24 αεροσκαφών τα οποία είναι πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητα, ιδιαίτερα για να αναχαιτίζουν τα τούρκικα αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο. Αν πωληθούν στο όνομα της οικονομίας κλίμακος, θα σηκώνονται Viper ή Rafale και στο μέλλον F-35 κάθε φορά που οι γείτονες θα αποφασίζουν να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο; Πολλοί λένε ότι αυτό δεν συμφέρει καθόλου οικονομικά. Άραγε, οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σύμφωνοι με αυτές τις πωλήσεις αεροσκαφών;
Σαρώνουν οι Ελληνες στη Philip Morris
Νέα αναβάθμιση για τον κ. Χρήστο Χαρπαντίδη, εντός του οργανισμού της Philip Morris International. Ο άλλοτε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Ελλάδα όπου ηγήθηκε του μετασχηματισμού της εταιρείας από παραγωγός βιομηχανικών τσιγάρων σε παγκόσμιο παραγωγό θερμαινόμενων ράβδων καπνού για την PMI, είχε αναλάβει στο τέλος του 2022 ως αντιπρόεδρος Ευρώπης της PMI την ευθύνη για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης με έδρα την Ελλάδα. Τώρα, ο κ. Χαρπαντίδης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος για τις εξωτερικές υποθέσεις στις 180 χώρες της Philip Morris International. Ο νέος διευρυμένος τομέας ευθύνης του Χρήστου Χαρπαντίδη περιλαμβάνει τη χάραξη ρυθμιστικών & φορολογικών πολιτικών, τον επενδυτικό σχεδιασμό, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και την εκπροσώπηση στις συνομιλίες με διεθνείς οργανισμούς και θεσμικά κέντρα αποφάσεων. Θα έχει έδρα του τη Λωζάνη και τις Βρυξέλλες. Ως Ανώτατος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων υπάγεται πλέον απευθείας στον CEO της εταιρείας Γιάτσεκ Όλτσακ. Σημειώνεται πως εκτελεστικός πρόεδρος της PMI είναι άλλος ένας Έλληνας, ο Αντρέ Καλατζόπουλος. H Philip Morris International έχει αξία 141 δισ δολ. και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Απασχολεί παγκοσμίως 80.000 υπαλλήλους.
Ο Δένδιας στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Συναντήθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων με τον «σκιώδη» υπουργό Άμυνας των Εργατικών, Τζόν Χιλι και αύριο θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σερ Τιμ Μπάροου. Στο τραπέζι των συζητήσεων, τα θέματα ασφάλειας ειδικά μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Σύμφωνα με ανάρτηση του Έλληνα υπουργού στο X, με τον Τζ. Χίλι συζήτησαν για τις αμυντικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε ο Ν. Δένδιας: «Ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους αντιμετώπισης αναδυομένων κοινών προκλήσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Ενημέρωσα για τον ρόλο της Ελλάδας στην αμυντική Επιχείρηση ASPIDES της Ε.Ε. Τόνισα επίσης ότι προσβλέπουμε στην συνεργασία του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, με το Βρετανικό αμυντικό οικοσύστημα».
Φρένο στον τζόγο τον Ιανουάριο
Μετά το ρεκόρ στα ακαθάριστα έσοδα (GGR) το 2023 για τους παρόχους του νόμιμου τζόγου (ΟΠΑΠ, Λαχεία, Ιππόδρομος, Διαδίκτυο και καζίνο) ο Ιανουάριος του 2024 ξεκίνησε με μικρή κάμψη. Τα ακαθάριστα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 230,8 εκατ. ευρώ από 235,8 τον Ιανουάριο του 2023, παρουσιάζοντας πτώση 2%. Τα GGR του ΟΠΑΠ υποχώρησαν κατά 0,6% στα 122,4 εκατ. ευρώ και τα GGR των διαδικτυακών παιχνιδιών κατά 7,6% στα 72,7 εκατ. ευρώ. Οριακά αυξημένα ήταν τα GGR των καζίνο στα 20,34 εκατ. ευρώ από 20,10 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023. Το καλοκαίρι του 2024 θα διεξαχθούν το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία και το Copa America στις ΗΠΑ με τις προσδοκίες των παρόχων για μια ακόμη πετυχημένη χρονιά να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Με διεθνή υπογραφή οι μετρήσεις για το ίντερνετ στην Ελλάδα
Οι πολύ χαμηλές ταχύτητες που καταγράφει η Ελλάδα στη σταθερή έχουν βρεθεί εσχάτως στο επίκεντρο, καθώς η χώρα παραμένει στους ουραγούς της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται τα παράπονα των καταναλωτών για την ποιότητα των συνδέσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου έχει επισημάνει το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στοχεύει να αλλάξει αυτή την εικόνα πιέζοντας και τους παρόχους να εντείνουν τις επενδύσεις τους στην οπτική ίνα και να ρίξουν τις τιμές ώστε να αυξηθεί η διείσδυση. Οι πάροχοι μέχρι σήμερα «σφύριζαν αδιάφορα», λέγοντας πως πλατφόρμες όπως ο ΥΠΕΡΙΩΝ δεν είναι αξιόπιστες για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ποιότητα του δικτύου λόγω του μικρού δείγματος που καταγράφεται εκεί. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η στήλη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να βάλει στο παιχνίδι τη διεθνή εταιρεία μετρήσεων Ookla για να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για την ποιότητα και την ταχύτητα των δικτύων στη χώρα και τα «καμπανάκια» που πρόκειται να χτυπήσει, αναμένεται να είναι πολλά για την αγορά…
Μία σπάνια γέννηση στην Αθήνα
Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει πάψει να είναι το «κακό παιδί» της Ευρώπης στο επίπεδο της οικονομίας, με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και θετικές προοπτικές. Όμως, οι πρωτιές για τη χώρα μας δεν σταματούν μόνο στην οικονομία αλλά επεκτείνονται και στο… ζωικό βασίλειο. Ο λόγος; Στον Αττικό Ζωολογικό Κήπο είδε το φως της ζωής ένα ιπποπόταμος – νάνος, για πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ένα είδος που είναι υπό εξαφάνιση, κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και η είδηση για το «μικρό» βρέθηκε στο επίκεντρο αρκετών διεθνών ΜΜΕ.
Ράλι για το κακάο
Πικρή γεύση κινδυνεύουν να έχουν τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά για γονείς και νονούς, καθώς το κακάο συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι που ξεκίνησε το 2023. Η τιμή του ξεπέρασε το επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, με άνοδο που ξεπερνά το 100% σε ετήσια βάση, γεγονός που ανεβάζει ακόμη υψηλότερα το κόστος για τη σοκολάτα. Αιτία η μειωμένη παραγωγή στη Δυτική Αφρική, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, την οποία δεν μπορούν να καλύψουν άλλες περιοχές όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός. Μάλιστα, το Διεθνές Συμβούλιο Κακάο εκτιμά ότι το ισοζύγιο αποθεμάτων προς παραγωγή θα υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο 40 ετών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.