Τρεις ελληνικοί όμιλοι από το χώρο των υποδομών, σε συνεργασία με τρεις διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, αναμένεται να καταθέσουν προσφορές την Πέμπτη σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για τον διαγωνισμό κατασκευής των σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Έπειτα από δύο παρατάσεις, την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσουν προσφορές η κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την αμερικανική General Electric, η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Siemens καθώς και η κοινοπραξία της Αρχιρόδον με την ABB. Η τελευταία φέρεται να έχει ζητήσει νέα παράταση, αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν κανονικά.
Τον διαγωνισμό, όπως και το συνολικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, προωθεί η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα κατασκευαστούν στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης και στο Κέντρο Υψηλής Τάσης της Λίμνης Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι σταθμοί μετατροπής πρέπει να είναι έτοιμοι σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η «Αριάδνη Interconnection» ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Έτσι για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ.
Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ - Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ. Τέλος, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η Prysmian.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω τμήματος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Η τελική επιλογή των αναδόχων για κάθε τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την συμμετοχή των εταιρειών σε μειοδοτική διαδικασία.