Ισχυρή πορεία θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς και στο επόμενο διάστημα, έχοντας, ήδη, επιτύχει στο 9μηνο τους περισσότερους από τους στόχους που έχει θέσει για το σύνολο του έτους, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Μεγάλου, κατά την παρουσίαση των μεγεθών της τράπεζας στους αναλυτές.
Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προκειμένου τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο να επιστρέψουν στην κανονικότητα αλλά και να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα των μεγεθών της Τρ. Πειραιώς ο επικεφαλής της στάθηκε και στο γεγονός ότι κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2023 ήδη από το εννεάμηνο, ενώ τόνισε ότι η αποτίμηση της μετοχής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες όσο και με τις ευρωπαϊκές.
Σημείωσε ακόμη ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι ενισχυμένη και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε βιαστικές εκδόσεις ομολόγων που σχετίζονται με το ΜREL, τον στόχο για το οποίο τον έχει ήδη πετύχει.
Ως αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού τριμήνου, η καθαρή λογιστική αξία (Tangible book value) ανά μετοχή βελτιώθηκε σημαντικά στα 4,94 ευρώ με κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ. Σημαντική η συνεχιζόμενη αύξηση εσόδων από τόκους στα 531 εκατ. ευρώ και βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου από 1,61% πέρυσι, σε 2,72% το φετινό τρίτο τρίμηνο, με εκτίμηση ότι για το σύνολο του 2023 θα φθάσει στο 2,4%, επίπεδο στο οποίο μπορεί να παραμείνει και το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει το νωρίτερο στο β’ εξάμηνο του 2024.
Σε ετήσια βάση, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 61% (9% στο γ’ τρίμηνο), ενσωματώνοντας την συνεχή, θετική πιστωτική επέκταση, κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ εντός του τριμήνου.
Στο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων παραμένουν 2 δισ. ευρώ με το ποσοστό NPE να έχει μειωθεί στο 5,5%, με ποσοστό κάλυψης 57%. Στο πράσινο χαρτοφυλάκιο, των υγιών δανείων, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν αξιοσημείωτη, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης, καθώς σε επίπεδο ενεαμήνου, προστέθηκαν άλλα 800 εκατ. ευρώ, με κύριο μοχλό τη χρηματοδότηση αιτημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης.
Με βάση τα 270 εκατ. ευρώ που αφορούν μόνο το ΤΑΑ (σε επίπεδο εννεαμήνου), η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 40% στις νέες εκταμιεύσεις μέσω αυτής της οδού. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, τα δάνεια αυτά έχουν χρηματοδοτήσει περίπου 50 χρηματοδοτικά σχέδια ελληνικών επιχειρήσεων, με τα 2/3 αυτών να αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (fully loaded) ανέβηκε από το 12,3% τον Ιούνιο, στο επίπεδο του 12,9% το Σεπτέμβριο και μάλιστα σε αυτό το ποσοστό έχει προβλεφθεί και η διανομή μερίσματος 10%.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το σύνολο του 2024 είναι οι ακόλουθες:
- Κέρδη ανά μετοχή από 0,55 ευρώ – πρόβλεψη > 0,65 ευρώ
- Καθαρά έσοδα από τόκους προς ενεργητικό από 2,5% -αμετάβλητο στο 2,5%
- Κόστος προς έσοδα από 32% – < 38%
- Οργανικό κόστος ρίσκου από 0,9% σε περίπου 1.0%
- ΝΡΕ από 5,5% σε < 5%
- Κάλυψη ΝΡΕ από 57% – περίπου 60%
- Καθαρή πιστωτική επέκταση από 0,8 δισ. ευρώ – 1,6 δισ. ευρώ
- CET1 από 12,9% σε περίπου 13%.