ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Motor Oil: Σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου

Το έργο πρόκειται να στοιχίσει 24,4 εκατ. ευρώ με την τελική επενδυτική απόφαση να αναμένεται το 2024, ενώ η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Καινοτόμο σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και άλλες βιομηχανικές μονάδων της ευρύτερης περιοχής προωθεί ο όμιλος.

Πρόκειται για το έργο «ΕPHYRA», επενδυτικού κόστους 24,4 εκατ ευρώ από τα οποία τα 18 εκατ. θα προέλθουν από Κοινοτική χρηματοδότηση (Clean Hydrogen Partnership). Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Πρόκειται για μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 μεγαβάτ που προβλέπεται να παράγει 4.500 τον. υδρογόνου ετησίως, ποσότητα που είναι μεν υψηλή για τα δεδομένα της νεοσύστατης δραστηριότητας στη χώρα μας αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 5% της σημερινής παραγωγής υδρογόνου από το διυλιστήριο, με συμβατικά καύσιμα. Η "πράσινη" μονάδα υδρογόνου θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας που απαιτείται για την ηλεκτρόλυση του νερού, από την οποία παράγεται το υδρογόνο (και οξυγόνο). Επίσης θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ανάκτησης και αξιοποίησης απορριπτόμενης θερμότητας καθώς και τεχνικές αξιοποίησης του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η τροφοδοσία με ανανεώσιμο υδρογόνο τρεχουσών διεργασιών του διυλιστηρίου, καθώς και άλλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ένα μέρος της παραγωγής θα κατευθυνθεί προς την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Το «ΕPHYRA» θα υλοποιηθεί από σύμπραξη φορέων με συντονιστή την Μότορ Όιλ. Μετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής (DLR), η Γαλλική εταιρεία ENERTIME, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Aragón (ITAINNOVA), η Ολλανδική εταιρεία New Energy Coalition(NEC), η Ολλανδική εταιρεία SoluForce, η Ιταλική RINA Consulting, η ελληνική εταιρεία Envirometrics και η Siemens ProcessSystems Engineering ως συνεργαζόμενος εταίρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil, ανέφερε σχετικά: «Ο Όμιλος MotorOil έχει μπει σε τροχιά ενεργειακής μετάβασης. Ήδη ο Όμιλος έχει επενδύσει πάνω από Euro1 δισ. για την παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνολικά αγγίζει τα Euro4 δισ. Η στρατηγική μας ευθυγραμμίζεται με την εθνική ατζέντα και την ανάγκη για πράσινη μετάβαση. Το έργο EPHYRA επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του Ομίλου μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα αλλά και την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με άλλες δυνάμεις για την επίτευξη φιλόδοξων έργων, που επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος».

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, σχολίασε: «Ο Όμιλος της Motor Oil οδηγεί το μέλλον της ενέργειας πρωτοστατώντας και στον τομέα του υδρογόνου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν τα ενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας. Με το έργο ΕPHYRA ενισχύονται περαιτέρω οι ευρωπαϊκές συνέργειες στην παγκόσμια αναπτυσσόμενη αγορά υδρογόνου μέσω της υλοποίησης μιας καινοτόμου πρόταση αξίας για τη βιομηχανική συμβιωτική παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου».

Η κ. Mirela Atanasiu, προσωρινή Εκτελεστική Διευθύντρια του Clean Hydrogen Partnership, δήλωσε: «Με την καινοτόμο τεχνολογία ηλεκτρόλυσης 30MW, το EPHYRA αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Εκτός από το «πρασίνισμα» της διαδικασίας διύλισης, το πράσινο υδρογόνο θα παρέχεται επίσης στο έργο TRIERES που αφορά στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου. Το Clean Hydrogen Partnership είναι υπερήφανο που υποστηρίζει και τα δύο έργα που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υδρογόνου στην Ελλάδα, το πρώτο του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μότορ Όιλ: Σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ ως το 2030

Τα 2,5 δισ. θα επενδυθούν για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος) και 1,5 δισ. ευρώ θα επενδυθεί για την ενίσχυση των υποδομών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Μεταξύ 65% και 80% η δυνατότητα παραγωγής μετά τη φωτιά

Σύμφωνα με την εταιρεία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό σχήμα λειτουργίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων με προσαρμογή της τροφοδοσίας και λειτουργίας των μονάδων μετατροπής του διυλιστηρίου.