Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα έδωσε, μιλώντας στο Business Daily, η Valentina Reino, επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, οι αναζητήσεις για ελληνικούς προορισμούς φέτος, και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με πέρυσι.
Σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, όπως επισημαίνει, παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας οι επισκέπτες. «Πλέον βλέπουμε ότι αναζητούν και πραγματοποιούν κρατήσεις για διαστήματα 28 ημερών και σε αρκετές περιπτώσεις και πάνω από αυτό το διάστημα. Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται σε αυτούς που επιλέγουν να συνδυάζουν εργασία και διακοπές στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα τάση στην βραχυχρόνια μίσθωση θα δώσει σημαντική ώθηση σε ότι αφορά την αύξηση των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα φέτος».
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking, και Expedia Group/VRBO. Στην τοποθέτηση της, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κ. Reino στήριξε την πρωτοβουλία της ελληνικής αρχής, σημειώνοντας ότι είναι η καλύτερη πρακτική σε επίπεδο διαφάνειας στην Ευρώπη.
Ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις και την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για τις ρυθμίσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, για τις οποίες σημείωσε ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση είναι δίκαιη είναι καλοδεχούμενη ειδικά εάν επηρεάζει θετικά τις ελληνικές οικογένειες, ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν την βραχυχρόνια μίσθωση για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Σύμφωνα με στοιχεία μας, το 80% από τους οικοδεσπότες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα. Σε μία περίοδο όπου το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται θεωρούμε ότι για αρκετούς από τους οικοδεσπότες η χρήση της πλατφόρμας λειτουργεί θετικά».
Η εκπρόσωπος της Airbnb τοποθετήθηκε θετικά σε ότι αφορά και στον διαχωρισμό μεταξύ των επαγγελματιών και μη επαγγελματιών οικοδεσποτών, και γενικώς κατέταξε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο μοναδικός ενδοιασμός της ήταν προς το «ταβάνι» για τον αριθμό διανυκτερεύσεων, καθώς όπως σημείωσε το μέτρο αυτό επηρεάζει τα κρατικά έσοδα, μπορεί να οδηγήσει σε παραοικονομία καθώς οι κρατήσεις δεν θα γίνονται μέσα από τις πλατφόρμες, επιβαρύνει το διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού που είναι η εποχικότητα, ενώ δεν βοηθάει, σύμφωνα με την ίδια, να υπάρξει ανταγωνισμός ώστε να διατηρηθούν οι τιμές των κρατήσεων σε πιο χαμηλά επίπεδα.