Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Lamda Malls, ο επενδυτικός βραχίονας της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Oδυσσέας Αθανασίου κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Στόχος της μητρικής Lamda είναι κάτω από τη Lamda Malls να περάσουν οι έξι νομικές οντότητες καθεμιά εκ των οποίων αντιπροσωπεύει και ένα εμπορικό κέντρο. Δηλαδή τα 4 υφιστάμενα: Τhe Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen) και τα δύο νέα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Η χθεσινή συνέλευση αφορούσε στην απορρόφηση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το εμπορικό κέντρο The Mall. Η τρέχουσα αξία των 4 υφιστάμενων εμπορικών κέντρων ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός. Η δημόσια εγγραφή σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα μπορέσει να φτάσει και τα 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της Lamda Malls και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.
Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η Lamda Malls θα είναι σε θέση να μοιράσει άμεσα μέρισμα. Επισήμανε ότι μετά το ρεκόρ κερδοφορίας του 2022 στην κερδοφορία των malls, το 2023 «τρέχει» με ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 20%. Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε πως η αρχική σκέψη ήταν η Lamda Malls να εισαχθεί στο ΧΑ το 2020 αλλά λόγω του κορονοϊού και το κλείσιμο των malls ο σχεδιασμός ακυρώθηκε. Ο δανεισμός των malls ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ και η άνοδος των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού δεν τους επηρεάζει, επειδή τα μισθώματα των εμπορικών κερδών έχουν τιμαριθμική προσαρμογή λόγω του πληθωρισμού με επιπλέον περιθώριο 2%
Ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε και τον αντίστοιχο σχεδιασμό της Lamda για τις Μαρίνες. Θα δημιουργηθεί και εκεί ένας φορέας που θα ενσωματώσει τις Μαρίνες του Φλοίσβου και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την νεοαποκτηθείσα Μαρίνα Κέρκυρας με στόχο την είσοδό του στο ΧΑ, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Διαμαρτυρίες για τη μετοχή
Οι μέτοχοι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εξέφρασαν τα παράπονά τους για την πορεία της μετοχής και κυρίως για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει μέρισμα.
Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 26% σε σχέση με την εσωτερική της αξία (8,4 ευρώ η εσωτερική αξία της μετοχής έναντι 6,2 στο ΧΑ), κάτι που όπως επισήμανε χαρακτηρίζει όλες τις εταιρείες real estate. Ανέφερε και τα παραδείγματα των δύο κολοσσών του κλάδου σε Ευρώπη και ΗΠΑ (Unibail και SAIMA Properties) που διαπραγματεύονται με discount πάνω από 40%.
Οι παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, που τροφοδοτούν τα discounts και οδηγούν τους επενδυτές μακριά από τις εταιρείες real estate είναι η άνοδος των επιτοκίων και τα τελευταία δύο χρόνια οι ισχυρές ανατιμήσεις των υλικών.
«Είναι δύο παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε πως «εμείς κοιτάμε τα fundamentals της εταιρείας μας που είναι πολύ καλά» και επανέλαβε πως το ρεκόρ κερδοφορίας του 2022 θα ξεπεραστεί με νέο ρεκόρ το 2023 αφού τα κέρδη «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης 20%.
Ο CEO της Lamda διευκρίνισε επίσης πως η Lamda επειδή έχει συνάψει δανεισμό για το Ελληνικό δεν μπορεί να δώσει μέρισμα. Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι η Lamda θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα το 2026 για τη χρήση του 2025. Υποστήριξε δε, πως η επενδυτική επιλογή της Lamda Μalls όταν εισαχθεί στο ΧΑ θα είναι μια ασφαλής επιλογή αφού θα μπορέσει να μοιράσει άμεσα μέρισμα. Τα ετήσια EBITDA των 4 malls ανέρχονται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ και το 2027 θα φτάσουν τα 96 εκατ. ευρώ. Επίσης τα δύο νέα malls στο Ελληνικό εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν 72 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους.
«Θεαματικά κέρδη από το Ελληνικό»
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην πρόοδο του έργου στο Ελληνικό απαντώντας μάλιστα και σε φήμες που όπως είπε δεν έχουν καμία βάση. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου το έργο παρουσιάζει τεράστια πρόοδο που δυστυχώς δεν είναι ορατή στον κόσμο γιατί δεν έχουν «σηκωθεί» τα κτίρια.
Όπως τόνισε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, οι άδειες και σταδιακά θα αρχίσουν να προβάλουν και οι προσόψεις από τα πρώτα κτίσματα. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία η θεμελίωση του 50μετρου πύργου, ο δεύτερος όροφος του οποίου θα είναι ορατός στο κοινό από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έχουν ανεγερθεί και πολλές άλλες χρήσεις.
Σχετικά με τη φημολογία για την αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι η φήμη προήλθε από το γεγονός ότι οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς αποφάσισαν να μην αγοράσουν γραφεία στο Ελληνικό και όχι να απέχουν από το χρηματοδοτικό σχήμα. Τόνισε πως και οι δύο παραμένουν, ενώ προστέθηκε και η Alpha Bank.
Δήλωσε όμως πως το 2024 η Lamda δεν θα χρειαστεί να «πειράξει» τις ανοιχτές γραμμές δανεισμού, καθώς οι προπωλήσεις οικοπέδων και σπιτιών πάνε πολύ καλά και οι ανάγκες του 2024 θα καλυφθούν από τα μετρητά της εταιρείας. Υπενθύμισε επίσης πως τα δύο ομολογιακά δάνεια της Lamda ύψους 550 εκατ. ευρώ έχουν σταθερό επιτόκιο και δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Στην πλήρη ανάπτυξή του το έργο του Ελληνικού «θα αποδώσει στη Lamda θεαματικά κέρδη», σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου. Τώρα μάλιστα ξεκινά και μια διεθνή καμπάνια για το έργο με παρουσιάσεις στο εξωτερικό για προσέλκυση και ξένων επενδυτών, αφού έως σήμερα τα ακίνητα που έχουν βγει προς πώληση «σκουπίστηκαν» κυρίως από Ελληνες. Πρώτος σταθμός της νέας καμπάνιας θα είναι το Μονακό σε δύο εβδομάδες από σήμερα. «Το έργο πολεμήθηκε αν και αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα ότι Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ανάπλαση στον κόσμο. Η εταιρεία πριν από τρία χρόνια είχε 180 άτομα και σήμερα αριθμεί 700», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.