ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας απευθύνεται σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη της Βουλής.

Τασούλας - Μετσόλα: Συνάντηση στο Πρ. Μέγαρο για τις προκλήσεις της Ευρώπης

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας και η Roberta Metsola συζήτησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη δημοκρατία, τονίζοντας τον ρόλο των κοινοβουλίων και την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 28 Νοεμβρίου 2025 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Ο κ. Τασούλας, υποδεχόμενος την κα Metsola και τους συνεργάτες της, τόνισε τον κομβικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η ειρήνευση στην Ουκρανία, η ασφάλεια, η άμυνα, το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση, το δημογραφικό και η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού πυλώνα και της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η ενωμένη Ευρώπη και η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας αποτελούν βασικούς στόχους, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και των εθνικών κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, παρά την πρόοδο σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, παραμένουν άλυτα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο πρόγραμμα «Εμπειρία Ευρώπης» (Europa Experience), που εγκαινιάζεται στην Αθήνα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και στη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

Από την πλευρά της, η Roberta Metsola ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και συνεχάρη τον κ. Τασούλα για τα νέα του καθήκοντα, υπενθυμίζοντας τη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο του 2024 πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι πολίτες επιζητούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση παρούσα στα καθημερινά τους προβλήματα, με στόχο μια δικαιότερη και ασφαλέστερη ζωή.

Έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, την οικονομία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους.

Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω απλούστερων και ασφαλέστερων διαδικασιών.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο στη μετανάστευση, καθώς και για έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία, ώστε να ενισχυθεί η ελευθερία και η ασφάλεια στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας ομιλητής φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Εμβληματικά έργα με το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επενδύει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ και ο Ε65, αναβαθμίζοντας οδικές και σιδηροδρομικές γραμμές και εκσυγχρονίζοντας την αεροναυτιλία, ανέφερε ο Χρίστος Δήμας στο Φόρουμ Δελφών.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου και D. Šuica: Σύμφωνο Μεσογείου για σταθερότητα στην περιοχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με την επίτροπο Dubravka Šuica για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ στη Μεσόγειο, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τα έργα που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Κόσ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επίτροπο Διεύρυνσης, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη αποτελεί κοινή προτεραιότητα, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη διαδικασία.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους στην ΕΕ με ρεκόρ 67 μονάδων

Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην ΕΕ μετά την πανδημία, με το χρέος να υποχωρεί από 212,9% σε 146,1% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια, παρά τις οικονομικές πιέσεις και τη γεωπολιτική αστάθεια.
Δόμνα Μιχαηλίδου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό παρουσίασε η Ελλάδα

Η Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε με την Ευρωπαία επίτροπο Dubravka Šuica για το δημογραφικό, συζητώντας τις προκλήσεις για Ελλάδα και ΕΕ. Τόνισε τη σημασία συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης και καλύτερης αξιοποίησης πόρων.
Βάλντις Ντομπρόβσκις οικονομολόγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Πρότυπο επιδόσεων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα στην ΕΕ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την 7η εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους στασιμοπληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την άνοδο τιμών ενέργειας.