Μπορεί να αποτελεί μία από τις μικρότερες εταιρείες, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, όμως οι Ελληνικές Αλυκές, έχουν την δική τους βαρύτητα και δυναμική. Με παρουσία σε αρκετούς νομούς της χώρας αποτελούν έναν σημαντικό εργοδότη σε τοπικές κοινωνίες ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια της χώρας σε ένα βασικό αγαθό. Το 2022 όπως δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία που ακολουθούν μπορεί να χαρακτηριστούν τουλάχιστον εντυπωσιακά ως προς το σκέλος των αποτελεσμάτων.
Οι πωλήσεις στη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 9,06 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 12,86%. Σύμφωνα με την διοίκηση των Ελληνικών Αλυκών η αύξηση οφείλεται στις ευνοϊκές για την εταιρία καιρικές συνθήκες (χιονοπτώσεις – παγετός) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στην πώληση των αποθεμάτων προηγουμένων ετών της αλυκής Μέσης Ροδόπης. Παράλληλα σημαντική ήταν η συμβολή της αύξησης πωλήσεων συσκευασμένου αλατιού καθώς και στην πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού από τις χερσαίες αλυκές σε σχέση με την προηγούμενη χρήση όπου μεγάλο μέρος των πωλήσεων προέρχονταν από τις αλυκές Λέσβου που η μέση τιμή πώλησης ήταν χαμηλότερη.
Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ ήτοι 34,29% του κύκλου εργασιών. Σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αυξήθηκε - κατά 91,58% - και η αύξηση προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων και την μείωση του κόστους πωληθέντων ως ποσοστό επί των πωλήσεων. Πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων καθώς τα κέρδη προ φόρων από 552 χιλ. ευρώ το 2021 εκτοξεύθηκαν κατά 220% στα 1,77 εκατ. ευρώ ενώ σε επίπεδο μετά φόρων η αύξηση των κερδών ήταν της τάξης των 222,6% στα 1,18 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στην τρέχουσα χρήση, οι Ελληνικές Αλυκές, στις οποίες πρόεδρος είναι ο πρώην CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος, Λεωνίδας Βρεττάκος, έχουν θέσει ψηλά τον πήχη. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση θετικού παραγωγικού αποτελέσματος, μέσω στοχευόμενων επενδυτικών κινήσεων στις κατά τόπους αλυκές, όπως η αναβάθμιση της εδαφοτεχνικής υποδομής, η αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα στους στόχους είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, η ολοκλήρωση υλοποίησης μετατροπής της μονάδας συσκευασίας για την «Αφρίνα», ώστε να γίνει συμβατή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πιστοποιητικού HACCP. Για το συγκεκριμένο προϊόν από το Μεσολόγγι φέτος έχει τεθεί ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαδικασιών για πιστοποίηση του ως Π.Γ.Ε..
Η φετινή χρονιά σημαδεύεται και από μία σημαντική εξέλιξη σε μετοχικό επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά την είσοδο της εταιρείας ΚΑΛΑΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, η ιδιωτική εταιρεία πώλησε τον Μάιο στο Υπερταμείο το ποσοστό που κατείχε με το τελευταίο να το αυξάνει πλέον στα επίπεδα του 80% με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε δημοτικές επιχειρήσεις περιοχών που φιλοξενούνται αλυκές.