ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επίσημη ομιλία με φόντο τη σημαία του Ισραήλ.

Ισραήλ: Επιτροπή εγκρίνει επικεφαλής Σιν Μπετ που πρότεινε ο Νετανιάχου

Ο διορισμός του στρατηγού Νταβίντ Ζίνι ως επικεφαλής της Σιν Μπετ εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, βάζοντας τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει γύρω από την επιλογή του από τον Νετανιάχου.

Ο διορισμός του στρατηγού Νταβίντ Ζίνι ως επικεφαλής της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την αρμόδια επιτροπή για τους διορισμούς ανώτερων δημοσίων λειτουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επιλογή του στρατηγού Ζίνι είχε αρχικά χαρακτηριστεί "παράνομη" από τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να επικυρώσει τον διορισμό του, δίνοντας τέλος στη σχετική διαμάχη.

Η διαδικασία διορισμού είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο Νετανιάχου βρέθηκε στο επίκεντρο υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων. Η Σιν Μπετ διεξήγαγε έρευνα σε βάρος στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ.

Η Επιτροπή Γκρούνις, με επικεφαλής τον ομώνυμο δικαστή, τόνισε ότι "κανένα πρόβλημα ηθικής ακεραιότητας δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να επιλέξει τον αρχηγό της Σιν Μπετ", ενώ σε επιστολή προς τον Νετανιάχου υπογράμμισε πως ο Νταβίντ Ζίνι δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα.

Ο στρατηγός Ζίνι, γιος μεταναστών από τη Γαλλία και εγγονός επιζήσασας του Άουσβιτς, έχει διατελέσει επικεφαλής της Διοίκησης Εκπαίδευσης του ισραηλινού στρατού και του σώματος του γενικού επιτελείου.

Ο Νετανιάχου του αποδίδει τη σύνταξη έκθεσης τον Μάρτιο του 2023, στην οποία επισημαίνονταν τα κενά του ισραηλινού στρατού σε περίπτωση "αιφνιδιαστικής εισβολής" στο Ισραήλ από παλαιστινιακό έδαφος, λίγους μήνες πριν από την επίθεση της Χαμάς και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο Ζίνι διαδέχεται τον Ρόνεν Μπαρ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να τον αποπέμψει τον περασμένο Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστούγεννα υπό πολιορκία: Η ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη συνεχίζεται

Συνεχίζεται η επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με την εορταστική περίοδο να επισκιάζεται από τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επιθέσεις του στρατού στο Λίβανο μετά από ειδοποίηση εκκένωσης

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους της Χεζμπολαχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, αφού προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Σοχμόρ στον νοτιοανατολικό Λίβανο να εκκενώσουν λόγω επικείμενων βομβαρδισμών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο να απαντήσει δυναμικά σε Ισραήλ και ΗΠΑ, λένε οι Φρουροί

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε επίθεση από ΗΠΑ ή Ισραήλ, κατηγορώντας τους ηγέτες τους ως υπεύθυνους για αναταραχές και «δολοφόνους της ιρανικής νεολαίας».
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά βλήματα έπεσαν σε απόσταση 150 μέτρων από κυανόκρανους στον Λίβανο

Η FINUL ανακοίνωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ κοντά σε κυανόκρανους, μια ανησυχητικά συχνή τακτική το τελευταίο διάστημα. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ παρατηρήθηκε κίνηση δύο αρμάτων Merkava στο έδαφος του Λιβάνου.