Μεγάλη αύξηση της απόδοσης (WACC) της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023 – 2025 ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ικανοποιώντας σε σημαντικό βαθμό σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα.
Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η απόδοση διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,5% για την τριετή περίοδο, σημαντικά αυξημένη από το 6,1% που ίσχυε έως και το 2022.
Η ανακοίνωση αναφέρει, ειδικότερα, ότι «σύμφωνα με απόφαση του κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εγκρίθηκε αναθεωρημένη απόδοση (WACC) επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης για τα έτη 2023-2025 της Ρυθμιστικής Περιόδου 2022-2025 ως εξής:
- 2023: 7,57%
- 2024: 7,51%
- 2025: 7,45%
Η Συγγενής εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ αναμένει την δημοσίευση της επίσημης σχετικής απόφασης από τον Ρυθμιστή το προσεχές διάστημα».
Σημειώνεται ότι οι αρχικές προσδοκίες της εταιρείας ήταν να αυξηθεί στο 7,16% η απόδοση και τελικά η αύξηση ήταν μεγαλύτερη.
«Περιμένουμε την τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ώστε να διαμορφώσουμε ένα ορθολογικό πλαίσιο αποζημίωσης, το οποίο θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, μητρικής του ομίλου ΑΔΜΗΕ, κ. Δ. Βαχτσιαβάνος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Πληροφορίες ανέφεραν πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενέκρινε την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) του ΑΔΜΗΕ στο 7,16% για την τριετία 2023 - 2025 από 6,11% σήμερα.
Η πρόταση από τον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν για μια αύξηση πάνω από το 8%, αλλά και η αύξηση πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα στο WACC -αν επαληθευτούν οι πληροφορίες- δίνει μεγάλη ώθηση στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ που είναι επιφορτισμένος με την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας και τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος (υψηλή και υπερυψηλή τάση) από τα εργοστάσια των παραγωγών στις παρυφές των πόλεων. Άλλωστε, τα επενδυτικά μοντέλα του ΑΔΜΗΕ έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με το WACC του 6,11%.
Ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030 έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα θωρακίσουν ενεργειακά τη χώρα. Πέρυσι οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ έφτασαν τα 355 εκατ. ευρώ και φέτος, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, θα καταγραφεί νέο υψηλό επενδύσεων πολύ πάνω από τα 411 εκατ. ευρώ του 2021. Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 148,7 εκατ. ευρώ έναντι 36,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Όπως έγινε γνωστό στο σώμα των μετόχων, ο ΑΔΜΙΕ έχει εξασφαλίσει δάνεια ύψους 265 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο 2,8% (συνολικό) για το τέταρτο στάδιο του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων που φιλοδοξεί να συνδέσει τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, τα τελευταία νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων που παραμένουν αποκομμένα από το ηπειρωτικό δίκτυο.
Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης και θα απολαμβάνει σταθερή και πιο καθαρή ηλεκτροδότηση, ενώ ο ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 28 GW, από 18 GW σήμερα, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο.
Επιπλέον, η χώρα θα διαθέτει ένα πιο πυκνό δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και την εξαγωγική της δυνατότητα σε πράσινη ενέργεια.